xcounter
#

​Україна невпинно нарощує арсенал вітчизняних БПЛА і ракет для ударів по РФ

​Україна невпинно нарощує арсенал вітчизняних БПЛА і ракет для ударів по РФ
10543

Українські удари по російських об’єктах інфраструктури невпинно продовжуються - окрім НПЗ, металургійних заводів та підприємств ВПК під удар потрапили і об’єкти енергетичної інфраструктури

У відповідь на поновлення ракетних ударів РФ по українській енергетичній інфраструктурі, в ночі 25 березня на Новочеркаську ГРЕС завітали два БПЛА-камікадзе, які вразили енергоблоки електростанції. Імовірно, цей удар свідчить про початок кампанії вже українських ударів по об’єктам російської енергетики.

В ніч на 23 березня ц.р. був успішно атакований дронами Куйбишевський НПЗ у Самарській області, Defense Express
В ніч на 23 березня ц.р. був успішно атакований дронами Куйбишевський НПЗ у Самарській області

Цей удар цікавий не тільки об’єктом, по якому він наносився, а і новим безпілотником, який для цього був застосований. Відповідно до окремих повідомлень в українському сегменті соцмереж, уламки БПЛА, що атакували електростанцію в Новочеркаську, належать дрону "Чаклун-В".

Читайте також: Що в середині дрона "Лютий", який нищить російські НПЗ (фото)

Дальність польоту цього БПЛА становить 500км, а вага бойової частини досить невелика - лише 20кг. Таким чином, можна припустити, що за своїми можливостями цей БПЛА можна порівняти з UJ-22 та широко відомим UJ-26 "Бобер", дальність польоту яких, за попередніми даними, може становити 800км.

БПЛА UJ-22 Airborne, Defense Express
БПЛА UJ-22 Airborne
БПЛА UJ-25 Skyline, Defense Express
БПЛА UJ-25 Skyline

Застосування нового типу БПЛА свідчить про наявність в українського війська та спецслужб широкого арсеналу БПЛА-камікадзе. Для нанесення удару по електростанції не довелось залучати більш далекобійний та оснащений більш потужною бойовою частиною "Лють", який застосовується для ударів по російським нафтопереробним заводам.

Відомо, що дальність польоту "Люті" дозволяє застосовувати цей БПЛА по цілях на відстанях більше 1000км. Разом з тим, досі не зафіксовано масового застосування БПЛА Морок та AQ-400 Коса. Також відомо, що в розробці знаходяться реактивні БПЛА кількох моделей. Тобто, спроможності щодо нанесення ударів безпілотниками по російській території будуть тільки зростати.

Далекобійний дрон-камікадзе Лютий, Defense Express
Далекобійний дрон-камікадзе "Лютий"

Більше того, можливості України не обмежуються лише БПЛА. Як повідомив ще у листопаді 2023 року Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу ЗСУ, бригадний генерал Сергій Баранов - в Україні вже є ракета, яка успішно уражає цілі на дальності у 700 км.

Український оперативно-тактичний комплекс Грім-2, Defense Express
Український оперативно-тактичний комплекс "Грім-2" / Фото: Defense Express

Поки що рано говорити, чи є ці системи подальшим розвитком ПКР "Нептун", або нарешті доведеним до серійного виробництва "Грім-2", але варто розуміти, що процес виробництва власних ракет не стоїть на місці і розвивається, а український ракетний арсенал продовжить розширюватися так, як зараз це відбувається з арсеналом ударних БПЛА.

Українські ударні безпілотники великої дальності, які вражають цілі в глибині Росії, Defense Express
Українські ударні безпілотники великої дальності, які вражають цілі в глибині РФ / Ілюстрація: OSINT-аналітик H I Sutton
Читайте також: Чому для знищення рашистів вітчизняні БПЛА такі ж важливі, як і ракети від США