xcounter
#

Washington Post: замість винищувачів МіГ-29 Україні більш потрібні системи ППО, зокрема, ЗРК С-300

Пуск ракет з ЗРК С-300ПС
Пуск ракет з ЗРК С-300ПС
7828

Адміністрація президента США Джо Байдена активно працює з європейськими союзниками, щоб надати Україні досконаліші системи ППО та інше озброєння. Про це йдеться у публікації у американському виданні Washington Post.

Публікація має назву U.S. explores sending Ukraine more advanced weapons after scuttling Polish jet deal (США розглядають можливість відправки Україні більш досконалої зброї після припинення угоди з польськими літаками).

Польський МіГ-29
Польський МіГ-29

У ній йдеться, що зараз адміністрація Байдена, як заявили у п'ятницю американські чиновники, працює з європейськими союзниками, щоб пришвидшити отримання Україною систем протиповітряної оборони та іншого потрібного у зоні бойових дій озброєння.

Читайте також: ​РФ в Україні вже втратила літаків більше, ніж за 5 років Афгану, а вертольотів - ніж за всю війну у Чечні

Обговорення тривали напередодні запланованої наступного тижня поїздки міністра оборони США Ллойда Остіна для зустрічей з союзниками по НАТО, зокрема, до Словаччині, що разом з Польщею та Румунією готова надати військову допомогу своєму сусіду, який опинився у умовах війни. Зокрема, у Словаччині є зенітний ракетний комплекс С-300, який знайомий українцям.

Пуск ракети з комплексу С-300ПС
Пуск ракети з комплексу С-300ПС

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив журналістам, що Сполучені Штати віддані прагненню підтримати Україну "тими можливостями, які, як ми знаємо, потрібні українцям і які вони дуже добре використовують". При цьому він відмовився уточнити, які види зброї можуть бути включені в наступну хвилю поставок.

"Деякі з цих матеріалів ми маємо і надаємо. Деякі з цих матеріалів у нас немає, але ми знаємо, що інші є, і ми також допомагаємо координувати це", – сказав Кірбі.

Адміністрація США нині стикається з тиском через своє рішення на початку цього тижня не підтримувати пропозицію Польщі, згідно з якою певну кількість польских винищувачів МіГ-29 передбачалося "безкоштовно" передати в Україну. Вашингтон, посилаючись на занепокоєння, що Росія розцінить цей крок як провокацію з боку Вашингтона, заявив, що пропозиція Варшави не є "виправданою".

Польські МіГ-29
Польські МіГ-29

"Ми вважаємо, що найефективнішим способом підтримки українських військових у їхній боротьбі з Росією є надання збільшеної кількості протитанкової зброї та систем протиповітряної оборони", – сказав тоді глава ВВС США Тод Волтерс з Європейського командування.

Також у публікації Washington Post з посиланням на високопоставленого європейського чиновника йдеться про те, що Україна шукає для себе зенітно-ракетні систему С-300. За словами чиновника, тривають розмови про таку можливість, але "ніхто не хоче обманювати очікування". Також українські військові активно застосовують ЗРК "Бук". Деякі країни Східної Європи володіють обома системи, але в невеликій кількості, сказав європейський чиновник.

Майбутній візит Остіна до Словаччини може бути використаний для укладання додаткових угод щодо використання її залізниць для сприяння швидшій передачі гуманітарної допомоги та палива в Україну. На відміну від деяких інших сусідніх країн, Словаччина має судноплавний вузол, який працює як залізницею європейської стандартної колії, так і залізницею ширшої колії, що використовується в Україні, що робить її привабливим варіантом.

Уламки літака російських окупаційних військ, фото ілюстративне
Уламки літака російських окупаційних військ, фото ілюстративне

У п’ятницю двопартійна група законодавців у Сполучених Штатах надіслала листа президенту Байдена з проханням передати Україні пілотовану та безпілотну авіацію, заявивши, що "незважаючи на героїчний та кваліфікований опір", росіяни можуть досягти переваги в повітрі над українцями.

"Перевага Росії в цій сфері незабаром може перерости в домінування в повітрі, якщо українці не отримають необхідну військову допомогу", - заявили у США. Законодавці закликали до продовження поставок ракет Stinger, переносної зенітної зброї, і також закликали Сполучені Штати сприяти передачі систем С-300.

Мобільні системи ППО Avenger
Мобільні системи ППО Avenger

Серед західної зброї українцям також може бути корисна система Avenger, яка дозволяє встановлювати ракети Stinger на транспортні засоби. Інші американські системи протиповітряної оборони, включаючи ракети Patriot, вимагають занадто багато підготовки, щоб зробити їх практичними в найближчій перспективі. Українці також могли б отримати користь від контрбатарейних радарних систем, вважають у США.

ЗСУ показали, що залишиться від танків ворога після влучання Javelin
ЗСУ застосовують проти танків ворога Javelin

Офіційні особи США продовжують регулярно спілкуватися з українцями, сказав чиновник з оборони, і "що їм найбільше потрібно" - це зенітна та протитанкова зброя, наприклад, ракети Javelin. Щодо речей, потрібних українцям, яких немає у США, адміністрація працює з союзниками та партнерами, "які можуть мати запаси".

Рештки БМП-3 армії РФ
Рештки БМП-3 армії РФ

"Ми намагаємося допомогти їм посилити оборону розширити способами та системами, які вони вже знають, як використовувати. Вони вміють це робити добре, і це впливає на росіян", – сказав чиновник з Пентагону.

Читайте також: Снайперська робота ПТРК "Стугна" та що залишається від БМП-3 після влучення Javelin (відео)