xcounter
#

​РФ в Україні вже втратила літаків більше, ніж за 5 років Афгану, а вертольотів - ніж за всю війну у Чечні

Уламки збитого літака "ВКС РФ"
Уламки збитого літака "ВКС РФ"
9421

Станом на день 4 березня з 24 лютого армія РФ вже втратила 34 літаки

Попри розрахунок Кремля вивести українську протиповітряну оборону з ладу в перший же день нападу, вона змогла зберегти боєздатність і попри значну перевагу противника у кількості техніці ефективно знищує ворога.

Загалом з 24 лютого, станом на день 4 березня рашисти вже втратили 34 літаки і 37 вертольотів, повідомив Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.

Читайте також: ПС США допомагають ЗСУ виявляти ворожі ракети й літаки: залучено близько 30 винищувачів, зокрема й F-35

Для розуміння масштабу втрат ворога, то за перші п’ять років війни в Афганістані СРСР втратив 31 літак. І це були доволі чутливі втрати навіть для СРСР.

Щодо вертольотів, то за всю першу війну у Чечні армія РФ втратила 22 вертольоти, проти 37 в Україні на восьмий день війни.

Ка-52 Україна
Найновіший російський Ка-52

Також цікаво прослідкувати за зміною тактики використання авіації РФ з огляду на вкрай активну протидію української армії. Пуски крилатих ракет повітряного базування рашисти здійснюють не заходячи у повітряний простір, але запаси цієї високоточної зброї у РФ обмежені. В цих умовах в них залишається лише кидати штурмову та бомбардувальну авіацію.

Доволі показовим стало якраз четверте березня, коли одразу два штурмовики Су-25 було збито так, що остаточно приземлилися вони вже на території, яка контролюється українським військом.

Перший - Су-25СМ3, бортовий номер RF-93026, 08 "червоний", місце базування військової частини - Буденівськ.

Су-25 РФ в Україні
Штурмовик РФ був збитий під Волновахою

До речі, це найновіша російська модернізація цього радянського штурмовика.

Су-25СМ3 RF-93026 08
Су-25СМ3 08 "червоний", який долітався в Україні

Ще один аспект, окупанти намагались евакуювати пілота цього літака та послали вертоліт, який також був збитий.

Другий - точно не ідентифікований Су-25 з бортовим номером 04.

Су-25
Ще один збитий Су-25 РФ

Такий "птахопад" в армії РФ одразу свідчить про декілька речей. По-перше, спроба залучення штурмовиків до завдань в умовах, коли небо не контрольоване - вкрай сумнівний крок, який можливо пояснити скрутною для армії РФ ситуацією. Зазвичай це відбувається, коли наземним підрозділам була необхідна термінова вогнева підтримка, наприклад, коли вони потрапили в оточення.

По-друге, пілотів фронтової авіації РФ вже записують у когорту "одноразових", відправляючи у політ, як в останню путь.

По-третє, українська армія вкрай ефективно використала тактику засідок та заздалегідь прорахованої послідовності дій. Збили штурмовик, а потім почекати, коли до пілота прибуде евакуаційна команда. До речі, і пілот і "рятувальники" - це вкрай цінні фахівці, підготовка яких займає роки.

Читайте також: ЗСУ отримали можливість наочно перевірити, наскільки "Панцырь" безпорадний перед Bayraktar TB2