xcounter
#

Епічне знищення Т-90М зі скаженим кулеметом, найкраща зброя проти піхотних штурмів рашистів та інші новини й події тижня війни від Defense Express

5313
Епічне знищення Т-90М зі скаженим кулеметом, найкраща зброя проти піхотних штурмів рашистів та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Як ЗСУ знищили російський Т-90М та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Швеція вдруге відмовилась дати Україні Gripen

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон в ефірі місцевого телеканалу SVT заявив, що його країна не має "зайвих літаків" JAS 39 Gripen, які можна "надіслати в Україну тут і зараз". Тому, мовляв, Міноборони Швеції не планує передавати винищувачі ЗСУ, натомість воліє зосередитись на обслуговуванні уже переданого озброєння та навчанні наших військових.

Читайте також: Рашисти цілилися ракетою Х-47 "Кинджал" у Patriot: важливе про захист комплексу від атак окупантів
JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Будь-яка відмова є по-своєму болючою, особливо коли мова про критично важливе для України озброєння, як то літаки. Тим більш, в лютому 2023 року стало відомо про те, що наша країна надіслала Швеції запит на JAS 39 Gripen, які відрізняються зокрема простотою технічного обслуговування, адаптовані для зльоту з автотрас та можуть запускати ракети Meteor класу "повітря-повітря". Але далі починаються свої нюанси. Розповідаємо, чому це насправді парадоксальна новина.

ЗСУ відродили реактивні міномети

На початку травня Держприкордонслужба показала, що отримала на озброєння зокрема 128-мм причіпні РСЗВ типу RAK-SA-12 виробництва Хорватії. Такі системи мають 12 направляючих, із яких можна відстрілювати реактивні снаряди із темпом 1 ракета в 1 секунду, або ж залп в 12 снарядів за 9,6 секунд.

Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12
Причіпна 128-мм РСЗВ RAK-SA-12 на озброєнні українських прикордонників, травень 2023 року, фото - ДПСУ

Маса повністю спорядженого RAK-SA-12 складає всього 960 кг; для розгортання на позиції уже зарядженої такої РСЗВ треба до 1 хв 30 сек, для розгортання із дозарядкою – до 3 хв 30 сек, для згортання з бойової позиції – до 1 хвилини. Дальність стрільби із RAK-SA-12 складає від 800 до 8000 метрів, при цьому є опція стрільби із виносного пульта на відстані до 25 метрів від пускової установки. Розповідаємо, чому це може бути найкраща зброя проти "піхотних штурмів" окупантів.

Т-90М зі "скаженим кулеметом"

Сили оборони України відправили в пекло ще один російський танк Т-90М – відео знищення ворожої машини опубліковано в соцмережах. Як стверджується, танк закидали боєприпасами зі звичайного "Мавіка".

Разом з тим, на відео вище з палаючим Т-90М окрему увагу на себе звертає дистанційно керована турель танка з кулеметом, яка просто крутиться навколо своєї осі, наче якийсь макет – ймовірно, кулемет "сказився" через несправну електроніку машини.

США знайшли кому запропонувати 24 літаки F-16 за $4,2 мільярди, із поставкою аж у 2028-2030 роках

Портал Infodefensa пише, що уряд США та корпорація Lockheed Martin поновили свою пропозицію для військово-повітряних сил Колумбії (FAC) придбати нові винищувачі F-16, при чому ця пропозиція має "пакетний" характер, і два варіанти можливої поставки.

F-16
Зліт винищувача F-16, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Перший варіант – продаж 24 нових літаків загальною вартістю 4,2 мільярди доларів, де більша половина суми, або ж 2,45 мільярди доларів припадатиме на самі винищувачі (із розрахунку 102 мільйони доларів за "борт"), а інші близько 1,8 мільярдів доларів – на логістичні затрати, на будівництво ангарів та модернізацію злітно-посадкових смуг, підготовку та навчання персоналу, поставку тренажерів і технічне обслуговування протягом 3 років.

Другий варіант передбачає продаж 16 нових літаків загальною вартістю 3,13 мільярдів доларів, де на самі літаки припадатиме 1,79 мільярдів доларів (із розрахунку 112 мільйонів доларів за "борт", а інші близько 1,4 мільярди доларів – на описані вище супутні затрати. Цікаво, що при цьому американці пропонують колумбійцям окремо оплачувати пакет керованого озброєння класу «повітря-поверхня» у випадку купівлі F-16, незалежно від того, який із вищенаведених варіантів буде обрано.

Хороша новина про македонські Су-25

На озброєнні 299-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ "засвітився" щонайменше один з колишніх македонських штурмовиків Су-25, і це вперше, коли літаки з Македонії помічені в Україні – на фото звернули увагу в Ukraine Weapons Tracker.

Опубліковане фото говорить про те, що літак в строю і, судячи з усього, буде бити рашистів – нагадаємо, що ці Су-25 раніше були українськими, і ще в 2001 році у кількості чотирьох штук їх продали Македонії. Вони здійснили декілька бойових вильотів і у 2004 їх вивели з експлуатації, тому коли з’явилися перші новини, що ці літаки "повернули" Україні, то передусім припускалося, що вони можуть піти на запчастини.

Ба більше, македонські штурмовики (щонайменше один) були модернізовані до рівня Су-25М1К – літак був прийнятий на озброєння ПС ЗСУ у 2015 році. Модернізація передбачає капітальний ремонт, а також встановлення нового прицілу, приймача сигналів супутникової навігації, модернізовану радіостанцію, а також пристроєм відстрілу хибних теплових цілей "Адрос" та інші системи.

Читайте також: У Польщу залетів "шпигун" з Білорусі на 290 км вглиб: аеростат загубили радари, тепер його шукає тероборона