xcounter
#

Швеція вдруге відмовилась дати Україні Gripen, і це парадоксально гарна новина

50791
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кожна відмова є по-своєму болючою, але можливо це саме та подія, яка прискорить нам передачу F-16

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон в ефірі місцевого телеканалу SVT заявив, що його країна не має "зайвих літаків" JAS 39 Gripen, які можна "надіслати в Україну тут і зараз". Тому, мовляв, Міноборони Швеції не планує передавати винищувачі ЗСУ, натомість воліє зосередитись на обслуговуванні уже переданого озброєння та навчанні наших військових.

Будь-яка відмова є по-своєму болючою, особливо коли мова про критично важливе для України озброєння, як то літаки. Тим більш, в лютому 2023 року стало відомо про те, що наша країна надіслала Швеції запит на JAS 39 Gripen, які відрізняються зокрема простотою технічного обслуговування, адаптовані для зльоту з автотрас та можуть запускати ракети Meteor класу "повітря-повітря". Але далі починаються свої нюанси.

Читайте також: Якщо США справді дають нам "зенітні дрони" Coyote для знищення "Шахедів", то наскільки це ефективно
JAS 39 Gripen з усією номенклатурою свого озброєння, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо подивимось в The Military Balance 2022, то побачимо, що ВПС Швеції мають в строю 96 винищувачів JAS 39C/D Gripen, зведених у 6 ескадрилій, по 16 машин у кожній. І на перший погляд, це виглядає як достатньо багато, аби передати хоча б десяток таких літаків Україні. За прикладом Польщі, яка виділила для ЗСУ мінімум 10 своїх винищувачів МіГ-29.

Але тут варто зробити поправку на те, що стандартний показник кількості фактично боєготових літаків в строю шведських ВПС може бути значно меншим навіть за 100%. Особливо якщо зважити на те, що наприклад середній рівень технічної готовності тих же F-16 в країнах-експлуатантах коливається на рівні 60-70%, і цей показник "усереднений" і для США, і для "екзотичного" Іраку. І уже ця обставина суттєво звужує кількість "бортів", які б Швеція могла би передати Україні.

Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, ілюстративне фото від Tim Jansson

Тим більш, одна справа, коли Польща передає ЗСУ десяток МіГ-29, під які й так розгорнута інфраструктура для обслуговування. А інша – отримати невелику кількість JAS 39 Gripen, під які доведеться розгортати відповідну інфраструктуру "з нуля" та із затратою ресурсів, і все рівно не задовольнивши кількісно потребу в сучасних винищувачах для України.

З іншої сторони, якщо уважніше почитаємо новини, то побачимо, що Швеція уже вдруге озвучує відмову дати Україні JAS 39 Gripen, вперше було ще наприкінці лютого 2023 року. Повторюваність цієї події, тобто відмова у Gripen для України, може виявитись парадоксально гарною новиною.

Тому що не лишає для наших партнерів інших варіантів по літакам, аніж F-16. І лишає простір для дискусій хіба що по темі кількості "бортів" та строків передачі.

JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти хизуються ракетою Х-31ПД, яку начебто можна зробити "вбивцею літаків AWACS"