xcounter
#

Якщо США справді дають нам "зенітні дрони" Coyote для знищення "Шахедів", то наскільки це ефективно

9011
Робота комплексу FS-LIDS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Робота комплексу FS-LIDS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Концепція може виглядати занадто гібридно, але тут варто розуміти, що дещо схожий формат використання "Ланцетів" росіяни планували ще в 2021 році

Учора 9 травня Пентагон оголосив новий і мабуть найбільш таємничий пакет військової допомоги для України загальною вартістю 1,2 мільярди доларів, і усього на шість позицій.

В одній із цих позицій було формулювання "амуніція для боротьби проти дронів", і поки що єдине, що тут може спасти на гадку – це американська система FS-LIDS від Raytheon, яка стоїть на озброєнні Армії США лише з 2018 року, а в грудні 2022 року стало відомо, що такий комплекс у стаціонарному варіанті за 1 мільярд доларів хоче купити Катар.

Читайте також: Росіяни уже в 2009 році мали чотири варіанти крилатих бомб з модулями УМПК, але тоді ці "вироби" в серію не пішли

Якщо припущення про можливу поставку від США системи FS-LIDS вірне, то її принцип роботи спрощено можна описати так – якщо ворожі дрони-камікадзе не вдалось "заглушити" за допомогою штатних засобів РЕБ, то їх мають протаранити інші дрони-камікадзе.

Якщо більш конкретніше – в комплектації для того ж Катару комплекс FS-LIDS включає в себе систему управління FAAD C2, багатофункціональні РЛС KuMRFS та оптико-електронні станції для виявлення БПЛА, системи радіоелектронної боротьби CUAEWS, 200 баражуючих боєприпасів-перехоплювачів Coyote Block 2 та пускові установки до них.

Якщо характеризувати безпосередньо Coyote Block 2, то це справді дрон-камікадзе з реактивним двигуном, який забезпечує дозвукову швидкість польоту та дальність пуску до 15 кілометрів. При цьому стверджується, що Coyote Block 2 можна застосовувати і як "класичний" дрон-камікадзе для знищення наземних цілей.

Схема роботи комплексу FS-LIDS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Показово, що протидроновий комплекс FS-LIDS в строю Армії США уже пройшов як мінімум одне вдосконалення. В першій ітерації цього комплексу використовувався дрон-камікадзе Coyote Block 1 з електродвигуном, схожий конструктивно на Switchblade.

Але практика показала, що такий БПЛА має замалу енергетику, аби успішно вражати повітряні цілі. Тому розробникам з американської Raytheon і довелося створювати такий гібрид, як дрон-камікадзе із реактивним двигуном для знищення повітряних цілей, така собі "ерзац зенітна ракета", або "зенітний дрон".

Coyote Block 2, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Здавалось би, навіщо такі складнощі із дронами-камікадзе, які мають перехоплювати інші дрони-камікадзе – рашистські Shahed-136, якщо в теорії для такого завдання доцільніше використовувати ПЗРК чи ЗРК малої дальності (нішу яких власне і займає американський FS-LIDS). Але схоже, проблема полягає саме в тому, що на даний момент США не можуть масштабувати виробництво чи відновлення засобів ППО у настільки великих обсягах, як це зараз потрібно воюючій Україні.

Тут варто, наприклад, нагадати за проблему, що США розучились робити голівки самонаведення до Stinger, і це "гальмує" плани по виробництву ПЗРК. І також варто згадати, що ще у квітні 2021 року рашисти проголошували концепцію, що вони начебто зможуть збивати Bayraktar TB2 за допомогою дронів-камікадзе "Ланцет".

В підсумку окупанти таку концепцію втілювати в життя не стали. Але можливо, якраз практика воюючої України й покаже, наскільки ефективним може виявитись в реальності варіант "дрон-камікадзе проти дрона-камікадзе".

Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: У ЗМІ кажуть, що Україна закупила безпілотники у Перу, які роблять спільно з компанією з Китаю