xcounter
#

У Польщу залетів "шпигун" з Білорусі на 290 км вглиб: аеростат загубили радари, тепер його шукає тероборона

10575
Польські військові з ПЗРК Grom, фото – Ministerstwo Obrony Narodowej
Польські військові з ПЗРК Grom, фото – Ministerstwo Obrony Narodowej

І передусім тут насправді варто зрозуміти, чому аеростати і ракети залітають на сотні кілометрів вглиб країни НАТО

Міністерство національної оборони Польщі повідомляє про появу у повітряному просторі країни об’єкта, що залетів з території Білорусі – таку інформацію передають у Центрі повітряних операцій (Centrum Operacji Powietrznych, далі COP).

У COP відмічають, що повітряний об’єкт – ймовірно, аеростат спостереження, було виявлено за допомогою радарів, які втратили контакт з об’єктом неподалік від міста Рипін [Rypin], що в близько 290 км від кордону з Білоруссю.

Читайте також: У Польщі знайдені уламки ракети з маркуванням російською: крилата ракета рашистів чи польська з МіГ-29

Відзначається, що командувачем оперативного штабу було прийнято рішення залучити до пошуку цього розвідувального аеростата сили територіальної оборони країни.

Ситуацію з аеростатом наврядчи можна назвати критичною (хоча він пролетів сотні кілометрів вглиб країни), але водночас вона сталася на фоні того, що в Польщі нещодавно все ж таки визнали, що проґавили російську крилату ракету, яка ще 16 грудня 2022 року залетіла аж на 450 км вглиб країни.

Причому що Україна попереджала про наближення однієї з російських ракет до кордонів з Польщі, і актуальним в цьому всьому залишається питання, чому ж ракету не збили засобами протиповітряної оборони, бо на її перехоплення підняли одразу і польські, і американські винищувачі, а саму ракету відстежували радіолокаційні станції.

Водночас міністр оборони Польщі у цьому епізоді звинуватив Оперативного командувача збройними силами Томаша Піотровського, який нікого не проінформував про дії щодо російської ракети.

"Повітряна куля" із кутовим відбивачем, фото ілюстративне

І тепер у Польщі розгойдується скандал з цією ракетою, який насправді котиться зовсім не туди, бо замість пошуку відповіді на те, чому російська крилата ракета залетіла на 450 км вглиб країни-члена НАТО розпочалися "кадрові розбірки". І черговий об’єкт, який літає на сотні кілометрів і зрештою "губиться" грає аж ніяк не на користь цій всій ситуації.

Читайте також: У Польщі міноборони закликало не поширювати дані щодо пересування військ та техніки, яке буде відбуватись по всій країні