xcounter
#

Чому в армії США проти створення окремого роду військ для дронів

3178
Фото — U.S. Army
Фото — U.S. Army

Як аргумент відзначається, що спершу варто більше поекспериментувати з дронами, щоб визначити, як їх найкраще використовувати у тих чи інших формуваннях

Нещодавно підкомітет Палати представників США з тактичних та сухопутних сил у рамках Закону про оборону на 2025 рік фактично запропонував виділити безпілотні літальні апарати в окремий рід військ, який би займався як невеликими дронами, так і засобами боротьби з цією загрозою. Згідно з планами підкомітету, це мало б підвищити в Армії США рівень підготовки та інновацій, а також забезпечити ефективніший набір операторів дронів.

Втім, як відзначають у виданні Defense One, в Армії США проти такої пропозиції Конгресу. Наприклад, як відзначив начальник штабу армії Ренді Джордж, вони розглядають дрони як інтегровану частину формування, а не окрему структуру. "Я не думаю, що було б корисно мати окремий філіал по дронах".

Читайте також: Іспанія тренувалась збивати дрони із Patriot та HAWK, і схоже з підказками від ЗСУ
безпілотник
Фото — U.S. Army

Заступник міністра армії Гейб Камарильо теж виявився не в захваті від цієї ідеї, зауваживши, що приймати таке рішення поки що передчасно — на його думку, спершу військові мають поекспериментувати з дронами, щоб визначити для себе, як найкраще використовувати їх в армійських формуваннях.

Загалом виходить, що в Армії США наразі обережно ставляться до напрямку дронів, хоча і вкладають більше коштів у них, а також і в засоби боротьби з цією загрозою, причому приділяючи останньому аспекту все ж таки більше уваги.

"Нам потрібно більше інвестувати у можливості протидії дронам", — відзначила міністр Армії США Крістіна Вормут. "Поки ми формуємо бюджет на 2026 фінансовий рік, інвестиції у боротьбу з БПЛА, безумовно, є напрямком уваги всього армійського керівництва", — відзначив Камарільо.

Водночас старший науковий співробітник Інституту Гудзона вважає, що плани Конгресу є хорошим знаком, бо це свідчить про те, що там серйозно підходять до питання безпілотників. Він наголошує, що якщо раніше дрони розглядалися суто як засіб спостереження, то тепер їхні можливості значно ширші та сухопутні війська мають переосмислити свою роль у цьому контексті.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що У США нарешті хочуть "офіційно" озброїтися FPV-дронами. В Управлінні розвитку й інтеграції армійських можливостей маневрування відзначили, що програма має стати рекордною у 2025 році, а передати дрони у підрозділи планують з осені наступного року.

Крім того, раніше у США показали, як у рамках експерименту Sandhills Projectвідпрацьовують розмінування за допомогою аналогів FPV-дронів - БПЛА саперів-камікадзе.

Читайте також: Морські дрони Sea Baby тепер із "Градом": як це має працювати та які цікаві цілі може уразити