xcounter
#

Abrams, БМП XM30, JLTV та інше: переосмислення та несподівані рішення для Армії США у 2023 році

9848
Abrams, БМП XM30, JLTV та інше: переосмислення та несподівані рішення для Армії США у 2023 році

Які напрямки розвивала Армія США у цьому році і які рішення приймалися в контексті модернізації свого озброєння та військової техніки

Видання Breaking Defense у серії своїх матеріалів розповідає про найбільш значущі події в американському війську у 2023 році, і в одному з них розповідає про те, а яким же був цей рік для Армії США з урахуванням підготовки служби до ймовірних майбутніх конфліктів і безпекової ситуації у світі в цілому.

Якщо пропустити всі нюанси з наборів кадрів, то очевидно, що питання "номер один" в цьому (та й наступному роках) буде нарощення виробництво боєприпасів, передусім 155-мм артилерійських снарядів — сьогодні американський ОПК вийшов на темп у 28 тисяч снарядів на місяць і має плани досягти показника у 100 тисяч через декілька років, згадують у виданні.

Читайте також: У 2024 році ПС США мають зробити історичний вибір у пошуку наступника F-22 Raptor
155-мм артилерійський боєприпас
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — U.S. Army

Надзвичайно важливим залишається і напрямок багаторічних закупівель тих чи інших ракет, бо, як "раптом" виявилося, їх аж ніяк не достатньо у випадку, наприклад, повномасштабної війни з Китаєм — йдеться про ті ж GMLRS до ракетних систем М142 HIMARS та M270 MLRS тощо.

Відзначається також й те, що у 2023 році керівники американських збройних сил зрештою дали поштовх декільком програмам модернізації і приймали важливі рішення щодо виробництва тієї чи іншої техніки.

Танка Abrams
Танк Abrams, фото — U.S. DoD

Наприклад, змінили плани розвитку основного бойового танка — відмова від плану модернізації танків Abrams M1A2 до версії SEPv4 і натомість створення Abrams M1E3, звичайно, з урахуванням висновків досвіду бойових дій українських військових проти російських загарбників. Нова версія матиме відкриту модульну архітектуру і зменшену вагу для підвищення оперативної мобільності.

бронеавтомобіль JLTV від Oshkosh
JLTV від Oshkosh, фото — U.S. DoD

Або ж, наприклад, доволі несподіваний програш компанією Oshkosh масштабного контракту на мільярди доларів на виробництво власного ж бронеавтомобіля JLTV. Конкурс виграла компанія AM General, а Oshkosh згодом оскаржила рішення Пентагону. Втім, суд компанія програла.

БМП XM30
БМП XM30, концепт від Assistant Secretary of the Army - Acquisition, Logistics & Technology

Чи можна згадати, як після низки невдалих спроб знайти заміну бойовій піхоті Bradley, Пентагон зрештою вперше показав концепт БМП XM30 у рамках програми Optionally Manned Fighting Vehicle. А кількість учасників проєкту зменшилася з п’яти кандидатів до двох — Rheinmetall і General Dynamics Land Systems (GDLS).

Серед важливих подій — погодження повномасштабного виробництва інтегрованої системи бойового управління військом, що є важливим кроком до реалізації стратегії модернізації протиповітряної та протиракетної оборони, особливо в сьогоднішніх умовах.

Згадують й те, що Рахункова палата США відхилила протест Sikorsky-Boeing щодо рішення у рамках програми FLRAA і зрештою Пентагон прийняв рішення масово пересісти на конвертоплани від Bell, а саме V-280 Valor.

Зрештою, компанія General Electric після тривалих затримок зрештою розпочинає поставки двигуна T901 у рамках програми Improved Turbine Engine Program (ITEP), що призначений як для наявних гелікоптерів Black Hawk й Apache, так й для майбутнього FARA.

Читайте також: Чому у ЄС все сильніше скорочують строки прямої війни з РФ і чи дійсно Кремль може зважитись на атаку через рік