xcounter
#

Новий двигун для вертольотів Black Hawk та Apache і майбутнього FARA знову затримуєтсься: у чому причина

2138
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото ілюстративне, джерело: U.S. Army
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото ілюстративне, джерело: U.S. Army

General Electric розробляє новий двигун T901, який буде встановлюватися на низку гелікоптерів

Американська General Electric Aerospace розробляє новий двигун для гелікоптерів, який призначений для заміни двигунів у наявних на озброєнні гелікоптерів, а також тих, що наразі створюються, і термін постачання цих двигунів знову переноситься, як розповідає видання Defense News.

Так, компанія розробляє двигун GE T901 у рамках програми Improved Turbine Engine Program (ITEP). Він має замінити двигун Т700, яким оснащуються гелікоптери UH-60 Black Hawk та AH-64 Apache, а також призначений для встановлення на майбутній гелікоптер Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA).

T901 та T700 двигуни
Порівняння двигунів T901 та T700, фото GE

Спершу очікувалося, що двигун буде поставлений війську ще у 2022 році, згодом графік "посунувся" на весну 2023 року, а тепер повідомляється, що постачання двигуна відтерміноване щонайменше на осінь 2023 року, а загалом двигун може затриматися й до 2024.

Sikorsky fara raider-x
Зображення Raider-X, один з кандидатів на FARA від Sikorsky

Наразі обидва учасники програми, як Lockheed Martin, так і Bell, фактично завершили створення своїх прототипів FARA і наразі чекають на двигуни – перший політ новітнього гелікоптера компанії планували провести у 2023 році.

Як відзначили у коментарі виданню у GE Aerospace, затримка із двигуном "пов’язана з невеликою кількістю компонентів, на які вплинули затримки у ланцюжку постачань у масштабах всієї галузі.

Bell 360 Invictus
Концепція Bell 360 Invictus для FARA

У компанії також стверджують, що працюють над тим, аби якнайшвидше поставити двигун у військо: "Після збірки ми проведемо всебічні випробування двигуна перед поставкою в армію восени".

Читайте також: У США протестували нову зброю для розвідувального вертольота наступного покоління FARA