xcounter
#

​З УАЗів на Hilux: як "Українська бронетехніка" адаптувала машину до вимог Міноборони України (відео)

На заміну УАЗ пропонуються адапатовану Toyota Hilux
На заміну УАЗ пропонуються адапатовану Toyota Hilux
3220

КВП "Українська бронетехніка" продемонструвала свого кандидата на заміну УАЗіку у Збройних Силах України

Компанія "Українська бронетехніка", яка бере участь в оголошеному Міноборони України конкурсі на створення армійського позашляховика, продемонструвала свого кандидата.

Ставку було зроблено на відому платформу Toyota Hilux, яку було адаптовано відповідно до вимог військових. Що саме змінили у машині та про співпрацю з чеською Glomex MS, спеціально для Defense Express, розповів генеральний директор "Української бронетехніки" Владислав Бельбас.

Читайте також: Україна та США підписали Рамкову угоду про оборонну співпрацю: що від цього виграла наша країна

"Складність роботи над виконанням вимог Міноборони полягала в тому, що автомобилей, які б одразу відповідали б висунутим технічним вимогам - взагалі не існує.

Для збільшення кліренсу до замовлених "понад 30 см" була повністю перероблена та посилена підвіска, були встановлені нові колеса більшого діаметра. Також був змінений корпус машини.

Сайгак Українська бронетехніка Toyota Hilux

Все це дозволило досягти доволі визначних позашляхових характеристик, які ми перевірили під час заводських "тест-драйвів". Наприклад, машина здатна переїжджати колоду діаметром 30-40 см. Тобто тепер ця машина має прохідність значно більшу ніж не тільки базовий Hilux, а цілий ряд інших серійних позашляховиків.

На машині встановлений дизельний 2,5-літровий двигун, який дозволяє розганятися, щонайменше, до 140 км/год - це те значення яке було досягнуто нами під час заводських випробувань. Вантажопідйомність - 1 тонна, а маса причепу до 3,5 тонн.

Сайгак Українська бронетехніка Toyota Hilux

Також було здійснено ряд доопрацювань, які закріплені у стандартах STANAG та MIL. І саме в цьому нам дуже прийшла у нагоді співпраця з чеською компанією Glomex MS. Справа в тому, що вона за останні роки виграла цілий ряд тендерів на постачання армійських позашляховиків у армії Польщі, Чехії, Словаччині та Македонії.

В цих країнах також вирішувалось питання заміни застарілого парку УАЗиків чи Land Rover. Наприклад, у Чехії конкурс тривав кілька років і в результаті було обрано пропозицію Glomex MS з Toyota Hilux.

Toyota Hilux армія Чехії

Цей вибір пояснюється тим, що це надійний "японець" - до базової машини немає жодних претензій щодо якості. Окрім того, сама машина відрізняється на фоні конкурентів помірною ціною.

Тобто ми вирішили не йти по тих самих "граблях", в пошуках свого "особливого шляху", а взяти за основу вже готове рішення - машину, яка вже пройшла всі випробування за стандартами НАТО та прийнята на озброєння у країні Альянсу - Чехії.

Сайгак Українська бронетехніка Toyota Hilux

Це дозволяє не проходити численні випробування за стандартами STANAG та MIL, бо вже існують протоколи їх проведення. Вже немає сенсу їх повторювати. Наприклад, була виконана одна з вимог - це використання палива F-34, яке є найгіршим військовим паливом взагалі, і це на машині зі стандартом Euro-5.

Ще один приклад: у вимогах Міноборони України прописана вимога щодо світломаскування за стандартами НАТО, але що саме мається не увазі - не розписано. В Україні у доступі таких стандартів немає, проте чеські колеги надали інформацію. Без неї ми б взагалі б не розуміли, як це має бути реалізовано.

Сайгак Українська бронетехніка Toyota Hilux

Також серед вимог Міноборони України закріплений рівень локалізації на рівні понад 50%, або менше за погодженням. Проте у реальності досягти 50% локалізації навіть цивільного авто в Україні неможливо - в державі немає виробництва автомобільних двигунів та трансмісій. Тому ті автомобілі, які збираються в країні, мають рівень локалізації на рівні 10%.

Тому ми обговоримо з Міноборони всі деталі реалізації проекту. Взагалі було заплановано, щоб всі учасники конкурсу до 1 вересня завершили заводські випробування і почали державні випробування. Вони мають тривати два місяці, за результатом яких має бути обраний переможець, а далі - переговорний процес та замовлення, через Prozorro або в інший спосіб, як вирішать у Міноборони".

Сайгак Українська бронетехніка Toyota Hilux

Таким чином проект армійського позашляховика від КВП "Українська бронетехніка" став першою ластівкою програми "Сайгак".

Водночас Defense Express готовий висвітлити й проекти всіх інших конкурсантів, а також буде уважно слідкувати за проведенням цього конкурсу, в результаті якого українське військо має нарешті вирішити проблему із цілим "зоопарком" радянських УАЗіків та різноманітних волонтерських автівок.

Читайте також: За останні 2 роки прийнято на озброєння ЗСУ понад шістдесят зразків ОВТ: "Біла книга 2019-2020"