xcounter
#

Великі кораблі для малої країни: Фінляндія будуватиме корвети для свого флоту

3932
Ці бойові кораблі будуть найбільшими, які Фінляндія будувала після завершення Другої світової війни
Ці бойові кораблі будуть найбільшими, які Фінляндія будувала після завершення Другої світової війни

У будівництві корветів фінам допоможе Швеція – поставить необхідні системи озброєння. Корпуси та допоміжні агрегати кораблів будуть виключно фінського виробництва

У нас аж так активно заперечують проти будівництва надводних кораблів для ВМС України так, наче такі "дорогі іграшки" можна збудувати буквально за рік-декілька, і відповідно – завдати непомірних затрат національному бюджету в короткий проміжок часу.

Але, як можемо побачити, у нас уже більше півроку триває тільки підготовча стадія до старту будівництва кораблів типу "ракетний катер" та "корвет".

Читайте також: ​Збройні сили Фінляндії відпрацювали відбиття вторгнення з моря (фото та відео)
Ракетний катер за українським проектом "Гроза" від ДПЦК та один з британських проектів ракетних катерів

Зокрема, як розповідав Defence Express, в грудні 2020 року стало відомо,

що корвети за турецьким проектом Ada для ВМС України будуватиме миколаївський завод "Океан".

А от тільки у квітні цього року – стартували підготовчі заводи на потужностях того ж "Океану", почалися роботи над модернізацією сухого доку.

Сухий док заводу "Океан" – один з найбільших в Європі й наразі єдиний з доступних в Україні

Також, як розповідав Defence Express, 12 травня цього року відбувся форум "Україна 30. Безпека країни", під час якого плани на переозброєнню на період до 2025 року окреслив зокрема Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа.

Він заявив зокрема, що за чотири наступні роки наш флот має отримати один корвет та шість ракетних катерів.

При цьому, із виступу Командувача ВМС України не було прямо зрозуміло, якого саме типу корвет отримає наш флот до 2025 року - за турецьким проектом Ada або за нашим проектом 58250

А от тільки 23 травня відбувся візит представників делегації Великої Британії на приватні верфі Миколаєва, щоб врешті обрати підрядника для будівництва ракетних катерів для флоту України.

Тут для порівняння можемо взяти іншу велику кораблебудівну програму, яку веде мала країна – програму Фінляндії Squadron 2020 по будівництву чотирьох корветів проекту Pohjanmaa, що мають в другій половині 2020-х років стати ядром ВМС країни.

Майбутній вигляд своїх корветів фінни вирішили відобразити графічним рендером ось такого незвичного формату

Відомо, що усі такі кораблі мають стати до строю національного флоту до 2028 року та мають стати найбільшими, збудованими у Фінляндії після Другої світової війни.

Заплановані параметри кораблів проекту Pohjanmaa: повне водозаміщення 3900 тонн, довжина корпусу – 114 метрів, ширина корпусу – 16 метрів, екіпаж 70 осіб, дальність ходу – до 3500 миль.

Ось цей рендер відображає габарити кораблів за проектом Pohjanmaa

Так от, давайте проведемо хронологію і за цим проектом. У вересні 2019 року фінський уряд уклав контракт на будівництво корветів за проектом Pohjanmaa, заявлена вартість проекту – 1,5 мільярдів євро. При цьому було одразу визначено, що озброєння на загальну вартість близько 500 мільйонів євро поставить шведська Saab, будівництво корпусів та допоміжних агрегатів – виконуватимуть виключно фінські підприємства.

Керівництво фінських ВМС вирішило, що більш не може опиратись на "москітний флот" при обороні берегів своєї країни

Лише у жовтні 2020 року було визначено, що двигуни для цих фінських кораблів постачатиме німецька MAN, хоча корвети типу Pohjanmaa за стартовими планами мають вийти на ходові випробування уже в 2024 році.

Ну а зараз, у травні 2021 року, як пише портал Janes, фінський уряд тільки визначився із постачальником електроприводів до силових установок майбутніх корветів – ним стане національна компанія W Tech.

Фінські ВМС опираються і на свою берегову компоненту

З іншої сторони, керівництво фінських ВМС і справді прагне мати багатоцільові кораблі. Інакше б і не відбулась модернізація ракетних катерів типу Hamina, котрі перетворились на багатоцільові кораблі, "заточені" на боротьбу із субмаринами Балтійського флоту РФ.

Як розповідав Defence Express, у квітні цього року військово-морські сили Фінляндії та Швеції провели спільні маневри, головне завдання яких – саме боротьба із підводними човнами противника.

Для "полювання" на російські субмарини флот Фінляндії спорядив саме кораблі типу Hamina

Якщо згадувати про затрату ресурсів – на власну "корветну програму" Фінляндія планує витратити 1,5 мільярди євро, а от на програму по оновленню парку винищувачів національних ВПС – одразу 12 мільярдів євро.

Ну і також – не слід забувати, що армії Фінляндії та Швеції регулярно проводять спільні маневри по відпрацюванню дій проти РФ на суходолі. Чергові такі навчання, як розповідав Defence Express, стартували 20 травня цього року.

Фінська армія демонструє міць усіх родів військ, фото ілюстративне
Читайте також: На тлі нового законопроекту: На Харківщині показали чим збираються озброювати підрозділи тероборони (фото)