xcounter
#

Ультимативна відповідь на загрозу від БПЛА: китайська інноваційна система боротьби з дронами

12693
HQ-17AE SR-AD
HQ-17AE SR-AD

У Китаї доволі ґрунтовно підійшли до питання боротьби з БПЛА створивши доволі розвинену систему

11 листопада Defense Express розповів про новий китайський експортний ЗРГК FK-3000 для захисту, у першу чергу, від дронів. Він був представлений у Чжухаї, на 13-му Міжнародному авіаційно-космічному салоні Airshow China 2022.

Але там була показана також інша нова система того ж призначення, яка поки що не має назви.

Читайте також: Рашисти готують до оборони Мелітополь в 70 км від лінії фронту - Генштаб ЗСУ

Вона може включати цілу низку комплексів ППО: виявлення, управління та перехоплення (у тому числі туди можуть входити також ЗРГК FK-3000).

Ця новітня система ППО створена Другою академією Китайської корпорації аерокосмічної науки та промисловості (CASIC), найбільшим у країні виробником ракетної техніки.

FK-3000

Система призначена, переважно, для боротьби з невеликими дронами, які літають повільно та на малих висотах, залишаючись невидимими для ППО та проводячи розвідку чи завдаючи ударів.

Нова система дуже гнучка та може складатися з різних комплексів: виявлення DK-1, управління ППО ZK-K20 та перехоплення (ЗРК HQ-17AE та ПЗРК QW-12 плюс самохідний ЗРК без екіпажу ZR-1500). А можливо, що до неї входять ЗРГК FK-3000 та навіть зенітний лазерний комплекс LW-30.

ZK-K20
ZK-K20

Нова система може діяти наступним чином:

Комплекс виявлення DK-1 з низьковисотною РЛС та електрооптичним модулем виявляє цілі (понад 20 дронів на секунду на дальності 0,5-18 км). Він також може стежити за наземними машинами.

Комплекс управління ППО ZK-K20 обробляє інформацію від комплексу виявлення DK-1 та швидко реагує на цілі у залежності від ступеня їх загрози, віддаючи команди системам озброєння. Знищувати цілі належить ЗРК малої дальності HQ-17AE та ПЗРК ближньої дії QW-12 (плюс самохідним ЗРК ближньої дії без екіпажу ZR-1500).

ZR-1500
ZR-1500

ЗРК HQ-17AE може ефективно перехоплювати звичайні та малопомітні літаки, вертольоти, дрони, крилаті ракети та тактичні ракети "повітря-земля". ЗРК має похилу дальність перехоплення 1,5-20 км та здатний наводити 4 ракети на 4 цілі одночасно. HQ-17AE також може створювати електромагнітні перешкоди для придушення простих дронів.

ЗРК HQ-17AE створений у Китаї на основі російського ЗРК "Тор-М1", але встановлений на колісному шасі 6х6. ЗРК HQ-17AE значно вдосконалено, він має нову РЛС, систему придушення перешкод та найкращі характеристики, у т.ч. велику дальність ураження (в кращій модифікації ЗРК "Тор-М2" вона лише 16 км).

HQ-17AE
HQ-17AE

ПЗРК QW-12 з інфрачервоним самонаведенням може вражати цілі на дальності 0,5-6 км та висоті 0,01-4 км.

ЗРК HQ-17AE також може підтримуватись самохідним ЗРК без екіпажу ZR-1500. Він призначений для підвищення щільності вогню та розширення зони захисту. ZR-1500 має спеціальну гусеничну базу та може вражати різні цілі, включаючи літаки, вертольоти та дрони.

Для цього машина оснащена 12-ма мікроракетами (2х6), 4-ма малогабаритними ракетами (2х2), а також двома комплексними розвідувально-ударними дронами та кулеметом. Ракети мають дальність враження до 5 км.

ZR-1500
ZR-1500

І якщо ЗРГК FK-3000 за аналогією з російським ЗРГК "Панцирь" (який був його аналогом), мабуть, призначений для ППО країни, то нова, ще "безіменна" система ППО, що включає ЗРК HQ-17AE (яким оснащені сухопутні війська Китаю), ймовірно призначена для ППО саме сухопутних військ.

Хоча можливо, що обидві китайські системи ППО можуть успішно застосовуватися в усіх видах збройних сил, та взагалі - це одна система. Принаймні, вони створені в одній корпорації - CASIC, тоді як ЗРК "Тор" та ЗРГК "Панцирь" - у двох конкуруючих (концерн "Алмаз-Антей" та КБП).

Також видно, що ОПК Китаю досяг значних успіхів у створенні інноваційних систем боротьби з дронами. Принаймні пристосовані для цього нові китайські системи ППО перевершили свої російські аналоги та прототипи, як щодо використання нових технологій (комплекси управління, виявлення, роботизація, застосування різних зенітних ракет та гармат, бойових лазерів та систем РЕБ), так і за характеристиками.

Читайте також: Втаємничений X-37B здійснив найдовшу місію в історії, але детально його призначення досі не розголошено