xcounter
#

Втаємничений X-37B здійснив найдовшу місію в історії, але детально його призначення досі не розголошено

11434
X-37B (всі фото Boring)
X-37B (всі фото Boring)

Попри те, що X-37B регулярно літає у космос вже 12 років, всі пояснення його призначення вкрай обтічні

Багаторазовий космічний апарат X-37B від Boeing успішно завершив свою шосту місію, яка тривала 908 днів з моменту запуску 17 травня 2020 року.

X-37B здійснив успішну посадку у космічному центрі NASA о 05:22 12 листопада за місцевим часом Флориди, про що сповістили у Boeing.

Читайте також: Як відбуваються військові збори у Білорусі та підготовка до масових навчань наприкінці року
X-37B

Ця місія виявилась на 128 діб довшою попереднього рекордного 780-денного перебування на орбіті. А її особливістю стало використання сервісного модуля для збільшення корисного навантаження, який був скинутий перед входженням у атмосферу для забезпечення безпечної посадки.

При цьому загальний "наліт" X-37B за 12 років вже складає 3774 доби у космічному просторі, тобто понад 10 років. Але попри такі місії вся офіційна інформація відносно використання апарата зводиться до "проведення експериментів для державних та промислових замовників", а також "швидко тестувати та інтегрувати нові космічні технології".

А, як повідомляє Boeing, під час цієї рекордної місії був проведений експеримент із сонячною енергією, виведено супутник FalconSat-8, який розробили курсанти військових академій США, оцінювався вплив космічного простору на метали та насіння.

X-37B

Через певну утаємниченість навколо X-37B, особливо враховуючи те, що він розроблявся та використовується під егідою повітряних, а тепер новостворених космічних сил США, вже вибудувано декілька "теорій змов". Включно з тим, що насправді цей апарат призначений для інспекційних завдань та перехоплення супутників. Але жодних фактів наближення X-37B до інших космічних об'єктів на належні для цього відстані не зафіксовано.

Водночас використання такого багаторазового апарата є доволі зручним засобом для проведення довготривалих експериментів у космосі із поверненням їх результатів на Землю. А єдиною альтернативою є лише здійснювати їх на МКС, де присутні російські космонавти.

Читайте також: ЗСУ спалили другу "Ахмат-машину", яку наспіх зробили за 25 днів, щоб кадирівці воювали на ній в Україні
ТЕГИ nasaКосмос