xcounter
#

Український ОТРК "Сапсан": названо реальний стан розробки, який ліквідує всі можливі ілюзії

Пускова ОТРК "Сапсан" на репетиції параду у 2021 році
Пускова ОТРК "Сапсан" на репетиції параду у 2021 році
64922

Часом й не саму позитивну інформацію відносно стану розробки українського далекобійного ракетного озброєння, зокрема ОТРК "Сапсан", також необхідно озвучувати, щоб не формувати та не плекати зайві ілюзії

Оперативно-тактичний ракетний комплекс "Сапсан" поки залишається навіть не дослідним зразком, а проєктом на стадії розробки. Про це заявив Ігор Крол, голова Асоціації "Західноукраїнське об'єднання підприємств оборонно-промислового комплексу".

Зазначимо, що ця Асоціація об'єднує частину підприємств, які беруть участь у розробці вітчизняного ОТРК, тому до оголошеної інформації об'єктивно необхідно відноситись, як до верифікованої.

Читайте також: Британський міністр заявив, що РФ має в 1,5 рази менше Ту-22М3 і Ту-95МС, аніж раніше було "на папері"

Зокрема, в інтерв'ю "Апостроф TV" він розповів про стан розробки, перспективи її створення та можливості виробництва "Сапсана", який повинен мати балістичну ракету з дальністю, в залежності від версії 300 та більше кілометрів. Зокрема для національної ракети мова йде про дальність у понад 400 км.

Судячи з озвученої інформації, розробка ОТРК "Сапасан" далека до завершення. Більше того, прогрес розробки експортної версії "Грім-2", в якому використовуються значна частина рішень, складає 3/4, тобто 75%. А прогрес створення ОТРК "Сапсан" оцінений на рівні 65-70%.

Також він заявив, що у лютому 2021 року тодішній міністр оборони України Андрій Таран хоча й озвучив готовність комплексу на рівні понад 80%, але це було "перебільшення". З боку Defense Express також маємо зазначити, що у 2021 році рівень готовності не просто комплексу, а дослідної батареї оцінювався на рівні 70%, що дозволяло говорити про плани її створення до початку 2022 року.

ракета отрк сапсан
Макет балістичної ракети та стендові випробування її частин

Перша дослідна батарея мала містити дві пускові та машини заряджання, а також дві машини керування, дивізіонного та батарейного рівня для проведення всього комплексу випробувань у максимально короткі терміни.

Також голова Асоціації загалом не став оцінювати час, який знадобиться на завершення розробки, підготовки серійного виробництва, самого серійного виробництва та об'ємів виготовлення у поточних умовах, коли вся територія України знаходиться у зоні ураження ворожого озброєння. Навіть враховуючи те, що деякі роботи виконуються українською стороною поза межами країни.

ОТРК
Розробка ОТРК "Сапсан" стартувала ще у 2006 році

Але дав зрозуміти, що мова йде не про місяці. А також оцінив загальну вартість робіт, які ще необхідно провести, у 500 млн доларів.

Назвати цю інформацію позитивною звісно складно. Але її озвучення вочевидь було необхідно з точки зору адекватного сприйняття реальності, а також для того, щоб не плекати себе ілюзіями відносно розробки під назвою ОТРК "Сапсан".

Випробування двигуна ракети ОТРК Сапсан
Випробування двигуна ракети ОТРК "Сапсан"

Також необхідно нагадати, що 8 червня міністр оборони України Олексій Резніков озвучив, що йде робота над створенням української ракети, щоправда, без уточнення балістичної чи крилатої, із дальністю знищення цілей понад 1000 км.

Читайте також: Німеччина і Франція готові продати Аргентині субмарини, ембарго від Британії їх не лякає взагалі