xcounter
#

У Пентагоні заговорили про дешевий легкий винищувач шостого покоління без помилок F-35

F-35A Lighting II
F-35A Lighting II
15368

Повітряні сили США побоюються, що просто фінансово не потягнуть важкий винищувач за проєктом NGAD, а тому заговорили про легку машину, меншу навіть за F-35 та без його помилок

Начальник штабу повітряних сил США генерал Девід Оллвін під час свого виступу на конференції Global Air and Space Chiefs Conference, що проходила у Лондоні, розповів про бачення нового винищувача шостого покоління, який розглядається, як конкурент проєкту NGAD, який досі знаходиться на стадії обговорення.

Якщо NGAD розглядається, як важкий і дуже дорогий винищувач, вартість якого цілком може складати цінник трьох F-35, то альтернативний чи паралельний проєкт передбачає створення саме легкої машини нового покоління. Також під час виступу було продемонстроване ілюстративне зображення того, що мається на увазі. А також головна теза всієї потенційної розробки - "створений для адаптації".

Читайте також: ЗСУ "Нептуном" атакували С-300 у Ростовській області РФ, який прикривав НПЗ у Новошахтинську

І як пише The Aviationist, саме можливість адаптації нового винищувача до нових потреб має прийти на заміну підходу, коли машина створюється "на сторіччя". Видання також вказує на те, що у кулуарах конференції активно обговорювався намір Пентагона якщо й не взагалі відмовитись від NGAD, то дуже ретельно передивитись програму загалом, її масштаб та витрати.

З боку Defense Express зазначимо, що побоювання Пентагону цілком зрозумілі. NGAD за логікою має прийти на заміну першому винищувачу п'ятого покоління F-22. А його розробка та виробництво, станом на 2011 рік, коли було завершено випуск всіх 195 машин (попри плани на 750) була оцінена у 67,3 млрд доларів. І розробка значно дорожчої машини в умовах поточних цін на озброєння ставить лише одне питання - у скільки разів дорожче обійдеться NGAD.

F-22
F-22

Водночас те, що Пентагон вбачає у легкому винищувачі шостого покоління може дозволити розірвати циклічне підвищення ціни на створення винищувача нового покоління. Зазначається, що ця машина має бути побудована на повністю відкритій архітектурі, створена за допомогою цифрової інженерії та вироблятися за допомогою 3D-друку. Все це має дозволити швидко проводити модернізацію, проводити заміну деталей та компонентів літака відповідно до потреб та навіть конкретних місій. Все це має дозволити знизити вартість розробки, виробництва та насправді головний рядок витрат - експлуатаційні.

Таким чином у Пентагоні хочуть не лише отримати дешевий легкий винищувач шостого покоління, а просто унеможливити появу проблем, які накрили F-35. Зокрема згадка про відкриту архітектуру із можливостями постійних модернізацій пов'язано із тим, що оновлення F-35 Technology Refresh 3 (TR-3) зіткнулось із величезними проблемами і у результаті було прийнято рішення запустити "урізану" версію.

F-35
F-35

Згадка про 3D-друк для виробництва запасних частин - із поточними проблемами обслуговування літаків, через яких їх боєготовність на березень 2023 року була лише на рівні 55%. Все через те, що повітряні сили не розгорнули потужності з ремонту запасних частин і 73% всіх комплектуючих їде ремонтуватись на заводи-виробники. Водночас, якщо деталь можливо надрукувати прямо на авіабазі - такої проблеми просто не існуватиме.

Зрештою абстрактне зображення нового легкого винищувача шостого покоління, яке звісно не слід сприймати навіть у вигляді концепту, демонструє літак, який буде навіть менший за F-35. А чим менший літак - тим дешевшим він є і тим масовішим його можливо зробити.

Читайте також: Чим Іран намагався зацікавити РФ на виставці "Армия-2024": від ракет та FPV-дронів до монструозних РЛС