xcounter
#

Схоже, Німеччина планує передати Україні БТР Fuchs, але "анонс" про це зробив поки лише Rheinmetall

9193
Німецький БТР Fuchs, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецький БТР Fuchs, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо припущення вірне, то напередодні контрнаступу ЗСУ посиляться ще одним типом колісних бронемашин

Концерн Rheinmetall заявив про розгортання в Румунії лише за 17 км від кордону з Україною в місті Сату-Маре сервісно-логістичного центру для обслуговування західної бронетехніки для ЗСУ. При цьому німецький оборонний гігант перелічив, що його центр в Румунії буде спеціалізувались на обслуговуванні британських танків Challenger 2, німецьких танків Leopard 2 та БМП Marder, і бронетранспортерів Fuchs.

Особливо щодо БТР Fuchs момент виглядає цікавим хоча б тому, що досі Німеччина нам такі бронемашини не передавала. Але схоже, що планує передати в майбутньому, інакше б Rheinmetall не робив такий "анонс", коли заявляв про профіль свого сервісно-логістичного центру для ЗСУ в Румунії.

Читайте також: Про зброю з запасів для ЗСУ і 300 млрд вже для себе: у Німеччині розповіли, як "рятуватимуть" Бундесвер

Уточнимо, що ані Румунія, ані інші сусідні країни німецькі БТР Fuchs на озброєнні не мають. У липні 2022 року був скандал про те, що уже екс-міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт знайшла "причину" не відправляти Україні 40-річні бронемашини Fuchs, що поволі знімаються з озброєння.

Якщо наше припущення виявиться вірним, то це означає, що ЗСУ можуть напередодні контрнаступу отримати підсилення ще одним типом західних бронемашин, здатних виконувати роль щось на кшалт "колісного бронетаксі". Тим більш, що мінімум з осені 2022 року Сили оборони України для відсічі рашистам використовують схожу за конструкцією та функціоналом бронемашину – фінські XA-180, котрі "Країна Суомі" створювала для заміни БТР-60.

Німецький БТР Fuchs з посиленим захистом під час патрулювання у Афганістані, архівне зображення з відкритих джерел

The Military Balance 2022 говорить, що на початок минулого року бундесвер мав в своєму розпорядженні 359 бронемашин Fuchs усіх варіантів.

Базовий варіант не має протимінного захисту, оснащений лише протикульовою бронею та озброєний кулеметом MG3 без жодного захисту для стрільця. За досвідом боїв в Афганістані у 2000-х роках до 270 машин Fuchs пройшли модернізацію до стандарту 1A8 - там поставили бронещит для кулеметника з MG3, додатковий керамічні елементи на броню та сидіння з протимінним захистом, оглядові відеокамери, покращену підвіску та силову установку.

У серпні 2021 року концерн Rheinmetall отримав від Міноборони Німеччини замовлення вартістю 250 мільйонів євро на модернізацію до 2023 року неназваної кількості БТР Fuchs до стандарту Fuchs 2, головний елемент – установка системи активного захисту Strike Shield для протидії усім наявним наразі типам протитанкових ракет.

Німецький Fuchs 2 із системою Strike Shield, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Німці куплять 100 машин Boxer аж в Австралії для заміни 175 своїх 3-тонних танкеток, на які збирались ставити копію Spike