xcounter
#

Німеччина знайшла причину не відправляти Україні 40-річні бронетранспортери Fuchs

Fuchs
Fuchs
25536

У міноборони Німеччини вважають, що пропозиція опозиційних партій передати Україні БТРи Fuchs, які знімаються з озброєння, безвідповідальний грабіж Бундесверу

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт відмовила у постачанні до України бронетранспортерів TPz-1 Fuchs, які для ЗСУ "вибивала" опозиційна коаліція ХДС/ХСС. Як заявила очільниця німецького міноборони передача бронемашин призведе до зменшення обороноздатності Німеччини.

"Ми підтримуємо Україну всім можливими й відповідально. Але ми повинні забезпечити здатність Німеччини захищати себе. Тому безвідповідально хотіти пограбувати Бундесвер, особливо в ці часи, і ігнорувати військову пораду генерального інспектора [збройних сил]", - цитують її слова німецькі ЗМІ.

Читайте також: Як швидко можна розгорнути ескадрилью F-16 в Україні та вдарити сотнею ракет по армії РФ
БТР Fuchs
БТР Fuchs

Варто зазначити, що раніше Генеральний інспектор Бундесвера Еберхард Цорн заявив, що не бачить можливості передати бронетранспортери Fuchs. Маємо нагадати, що Fuchs масово вироблявся у Німеччині з 1979 до 1986 року. Тобто наймолодшій машині 36 років.

Fuchs належить до застарілого типу бронемашин, без протимінного захисту та з бронюванням лише від легкого стрілецького озброєння. Озброєння цього БТРа - кулемет MG-3, вогонь з якого ведеться з відкритого люка без жодного захисту бійця.

Німецький БТР вміщує 10 осіб десанту, екіпаж складається з двох осіб. За ходові характеристики 18-тонної машини на шасі 6х6 відповідає 320-сильний дизель.

Лише наприкінці 2000-х років певна кількість машин пройшла модернізацію для посилення бронювання дій в Афганістані, зокрема була передбачено встановлення бронещита для турелі, додаткових керамічних елементів та встановлення протимінних сидінь. Посилення бронювання унеможливило форсування водних перешкод уплав.

Fuchs
Fuchs з посиленим захистом (з права) під час патрулювання у Афганістані

Відсталість бронетранспортерів добре розуміють у Німеччині тому ще наприкінці 2000-х років почала його заміну сучасною колісною бойовою машиною Boxer. Станом на 2010 рік, відповідно до Military Balance, Німеччина у Бундесвері мала 749 TPz-1 Fuchs у всіх варіантах, станом на 2021 рік - 359 одиниць цих БТРів.

Чи зберігаються виведені з експлуатації Fuchs на складі - невідомо, але про масштабні контракти, які б могли дозволити говорити про продаж 390 машин нічого не відомо.

Fuchs
Fuchs також використовується як база для інших машин: зв'язку, командно-штабних, інженерних, санітарних тощо

Також зазначимо, що виробничі потужності, на яких збирався Fuchs, у 2014 році було продані Алжиру, який у 2011 році купив ліцензію на виробництво цього БТРа у модернізованій версії Fuchs 2.

Варто нагадати, що Німеччина вже передала сім одиниць САУ PzH 2000. Поки це єдиний зразок важкого озброєння, який був переданий офіційним Берліном. Серед очікуваного: три M270 (за німецькою назвою MARS), але відносно вже з'являлись "причини", які можуть не дозволити їх передачу, а також самохідні зенітні установки Gepard у кількості 30 одиниць та з доволі сумнівною кількістю боєприпасів.

Відносно контрбатарейного радара COBRA та ЗРК Iris-T SLM, то це контракти на нове озброєння безпосередньо з німецькими компаніями, тобто цю зброю ще необхідно виготовити і у кращому випадку її можливо очікувати восени.

P.S. Варто зазначити, що Німеччина після вторгнення РФ передала значну кількість легкого озброєння, зокрема: 500 ПЗРК Stinger, 3000 пострілів та 900 пускових Panzerfaust 3, 100 тисяч ручних гранат та 2700 ракет "Стріла", а також величезну кількість іншого легкого озброєння, припасів та амуніції. Окрім того, громадяни Німеччини надають величезну підтримку українським біженцям.

Читайте також: Вже дев'ять HIMARS та M270 в Україні: секретар РНБО повідомив реальну кількість західних далекобійних ракетних систем у ЗСУ