xcounter
#

У ЗСУ "засвітився" новий зразок бронетехніки родом з півночі, який створювався на заміну БТР-60

68884
У ЗСУ "засвітився" новий зразок бронетехніки родом з півночі, який створювався на заміну БТР-60

Нове підсилення технікою для наших захисників

У соцмережах з’явилося фото нової зброї у руках Збройних Сил України – це фінський бронетранспортер ХА-180, також відомий як Pasi або Sisu. Фото з цією зброєю опубліковано в Twitter-акаунті Ukraine Weapons Tracker.

Це вперше, коли ця машина помічена в Україні – судячи з камуфляжу, можна зробити висновок, що зброя була передана Фінляндією, хоча цей бронетранспортер також є на озброєнні й інших країн, зокрема Естонії.

Читайте також: ЗСУ далі "колекціонують антикваріат", тепер – зенітки часів Сталіна і "бойовий матюгальник"

Бронетранспортер XA-180 був створений на початку 1980-х років на замовлення фінського уряду – він мав замінити у військах застарілі радянські БТР-60 і був побудований на базі вантажівки Sisu SA-150.

Sisu SA-150
Вантажівка Sisu SA-150. Джерело: By Ville Miettinen from Helsinki, Finland - Masi, CC BY 2.0
Є основним бронетранспортером фінської армії, також експортувався у такі країни, як Естонія, Швеція, Норвегія, Ірландія тощо. Загалом було випущено близько 1000 машин у різних модифікаціях, з них близько 400 перебувають на озброєнні фінської армії.

Машина оснащується дизельним двигуном Valmet 611 DSBJA з турбонаддувом потужністю 236 к. с., швидкість по шосе – до 100 км/год, долати водні перешкоди машина здатна зі швидкістю до 9 км/год. У базовій версії XA-180 може перевозити до 14 десантників, у версії ХА-185 – до 16.

зу-23-2
Тероборона ЗСУ опановує фінські ItK 61 (копія ЗУ-23-2), фото ілюстративне

Скільки саме таких бронетранспортерів ЗСУ отримали у рамках оборонної допомоги наразі невідомо. Водночас нещодавно Defense Express детально розбирав, яку зброю для ЗСУ постачала Фінляндія та чому ця допомога виявилася "невидимою".

Читайте також: Рашисти не на жарт перелякались вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, хоча Путін все заперечує