xcounter
#
​Розумний рій проти систем A2/AD та інші інновації WB Group на MSPO-2021

​Розумний рій проти систем A2/AD та інші інновації WB Group на MSPO-2021

1392

На 29-ій Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO-2021, що з 7 по 10 вересня ц.р. пройшла в польському місті Кельце, польська група компаній WB Group вперше представила ряд нових продуктів, серед яких розвідувально-ударна багатошарова система розумного повітряного рою W2MPIR, багатоцільовий БПЛА FT-5 з гібридним двигуном, а також лінійка дистанційно керованих бойових модулів

Вампір для прориву забороненої зони A2/AD

Інноваційна розвідувально-ударна багатошарова система розумного повітряного рою W2MPIR (Wielowarstwowy Przełamania A2AD/Powietrzny Inteligentny Rój), що також відома, як Vampire (Вампір), призначена для придушення систем ППО-ПРО противника. За даними розробника, система є досить економічною і за умов низької вартості забезпечує нейтралізацію та знищення набагато дорожчих цілей, наприклад, ворожих систем РЕБ.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Схематично рой БПЛА розвідувально-ударної системи W2MPIR було представлено на стенді WB Group на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO-2021. Стенд, доречі, було визнано найкращим на виставці / Фото: Defense Express

Використання ударних/розвідувальних безпілотників, включаючи відносно дешеві баражуючі боєприпаси, може забезпечити прорив зони заборони А2/AD, що дозволяє оператору застосовувати наступні, більш важкі бойові системи озброєння для розширення пробитого "отвору" в бульбашці A2/AD.

Читайте також: ​Повелитель вогню - все про автоматизовану систему керування артилерійським вогнем TOPAZ​
MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Як стверджують розробники, система розумного повітряного рою W2MPIR придатна для проведення радіоелектронної розвідки засобів протиповітряної оборони

Рішення, що формує розумний рой дронів, включає як баражуючи боєприпаси виробництва компанії WB Electronics, що входить до складу WB Group (Warmate 3.0 та Warmate 2), так і багатоцільові розвідувальні платформи (FlyEye, FT-5 Łoś), що забезпечують виявлення, визначення координат місцеположення та придушення електронних здавачів та РЛС. Польща залишається єдиним власником рішень, асоційованих з системою.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Система W2MPIR також здатна забезпечити тимчасове виведення з ладу системи ППО

При створенні системи W2MPIR розробники мали на меті кілька цілей:

- створення дешевого, але точного засобу ураження (cost-effective);

- досягнення рівня автономності, що дозволяє системі самостійно нейтралізувати визначені цілі;

- можливість використання кількох платформ для атаки однієї цілі/групи цілей (перенасичення);

- створення платформи-носія для дешевих датчиків радіовипромінювання;

- придушення сфери A2/AD шляхом виявлення координат радіолокаційних систем, а також кінетичної нейтралізації антенних решіток разом із визначенням цілей для засобів ураження далекого радіусу дії.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Ураження захищених цілей забезпечується, як вогнем артилерії так і за допомогою ударних БПЛА Warmate 2

Зазначене було досягнуто завдяки взаємодії безпілотних систем і впровадженню системного зв’язку між ударними і розвідувальними засобами. При цьому забезпечення зв’язку поза межами прямої радіовидимості (BLOS) покладається на дрони FlyEye і FT-5, разом із забезпеченням їх навігаційними даними та лазерним підсвіченням цілей для високоточних боєприпасів.

Необхідні для завдання удару баражуючи боєприпасиперебувають у складі розумного рою, створеного парою або кількома машинами Warmate. Розвідувальні дрони також виявляють системи глушіння та радари, після чого спрямовують на цілі ударні засоби ураження, а також за необхідності відволікають на себе засоби ППО противника.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Система також може забезпечувати ретрансляцію сигналів для забезпечення управління власними військами

Представники WB стверджують, що широке використання тактичних систем БПЛА слід розглядати в якості відповіді на виклики, які створюють засоби РЕБ. Ці засоби можуть бути використані для:

-збільшення дальності дії засобів радіозв'язку з низьким рівнем випромінювань, що ускладнює виявлення зв'язку між учасниками процесу;

- здійснення передової розвідки (видова, електронна, сигнальна) з метою викриття і локалізації засобів РЕБ противника;

- коригування вогню артилерії для ураження цілей із засобами РЕБ;

- кінетичного ураження засобів електронного випромінювання;

- завдання групових ударів з метою знищення добре захищених цілей (переважно, елементи системи A2/AD);

-створення хибних цілей для РЛС противника.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Глибина застосування безпілотних літальних засобів, що входять до складу розвідувально-ударної системи W2MPIR

На думку польських експертів, такий підхід є особливо важливим для Польщі, яка все ще не може зрівнятися з потенціалом потенційного противника в частині ОВТ або РЕБ. Втім, як вважається, невеликі БПЛА могли б у відповідній ситуації завдати ворогу шкоди. Чіткі електронні сигнатури систем електронного придушення або глушіння можуть бути використані для цілевказівки, зокрема, у випадку використання дешевих ефекторів.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express

Баражуючі боєприпаси, як жало вампіра

Баражуючі боєприпаси Warmate 3.0 та Warmate 2 розробки та виробництва явиробництва компанії WB Electronics складают основу ударної ланки рою системи W2MPIR.

Слід нагадати, що перший Warmate було створено у 2012 році і з тих пір він став доволі популярним. Перші закупівлі Warmate в НАТО відбулися у 2016 році. У 2017 році Міністерство оборони Польщі також закупило 10 комплектів (100 платформ) для Військ Територіальної оборони. У 2021 році має бути виготовлений вже 1000-й дрон цього типу. Нещодавно Warmate також було інтегровано з системою Topaz SWARM.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Баражуючі боєприпаси Warmate 3.0 є вдосконаленим варіантом Warmate і вони в найближчій перспективі матимуть широку лінійку боєголовок різного типу - про це було заявлено під час виставки MSPO-2021 / Фото: WB Group

Нова версія системи Warmate покоління 3.0 є вдосконаленим варіантом Warmate з урахуванням побажань та бойового досвіду користувачів – в тому числі і українських. Для системи характерні:

-краща вогнева міць;

-наявність радіомодуля, уніфікованого з БПЛА FlyEye;

-можливість діяти в режимі радіомовчання, з передачею управління іншому оператору;

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Нова версія системи Warmate покоління 3.0 є вдосконаленим варіантом Warmate з урахуванням побажань та бойового досвіду користувачів / Фото: WB Group

-радіо/оперативний радіус дії: 30/80 км;

-тривалість польоту: 70 хвилин;

-наявність низько оборотного двигуна, що працює тихіше, з можливістю вимикання під час місії, що ускладнить викриття дрона будь-яким датчиком;

-здатність працювати за будь -яких погодних умов;

-покращена маневреність завдяки додатковим поверхням управління на крилах;

-спільне використання і взаємодія систем FlyEye, Topaz та U-Gate.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Warmate 3.0 більший діапазон радіозв'язку, низьку акустичну характеристику та можливість автоматичного складання лопатей пропелера в кінцевій фазі польоту / Фото: WB Group

Враховуючи розмір бойової частини, система Warmate 3.0 була розроблена для застосування проти цілей типу HVT (High-Value Target): людей, антенних решіток систем розвідки/зв’язку/систем РЕБ.

Слід зазначити, що версія 3.0 забезпечує більший діапазон радіозв'язку, низьку акустичну характеристику та можливість автоматичного складання лопатей пропелера в кінцевій фазі польоту.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Баражуючі боєприпаси Warmate 3.0 та Warmate 2 розробки та виробництва явиробництва компанії WB Electronics складают основу ударної ланки рою системи W2MPIR / Фото: Defense Express

В ході виставки MSPO-2021 було укладено контракт на поставку Warmate 3.0 з неназваним замовником. Про це заявив голова правління польської групи компанії WB Group Пьотр Войцеховський.

"Ми уклали ще один контракт з постійним замовником, що охоплює поставки ударних дронів Warmate. Це підтверджує, що WB Group має у своєму розпорядженні перевірену та зрілу систему, конкурентоспроможну на світовому ринку. Ми щасливі, що іноземний замовник довіряє інноваційним рішенням, які повністю розроблені польськими інженерами", - заявив Пьотр Войцеховський.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express,  Пьотр Войцеховський
Голова правління польської групи компанії WB Group Пьотр Войцеховський під час MSPO-2021 заявив про укладення чергового контракту на постачання ударних дронів Warmate одноу з постійних клієнтів компанії / Фото: Defence24.pl

Він також додав, що після укладення контракту користувач матиме у своєму розпорядженні кілька сотень безпілотників Warmate, а також про те, що Warmate буде удосконалено шляхом розширення лінійки боєголовок до нього. "Ми плануємо впровадити нові типи змінних боєголовок, які покращать можливості нашої системи", - підкреслив Войцеховський.

Спостерігачі не виключають, що цим "не названим замовником" може виявитись Україна, що є одним з вагомих споживачів продукції польської WB Group.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Ударний БПЛА Warmate 2 на експозиції WB Group на виставці MSPO-2021 /Фото: podlasie24.pl

Ударний дрон Warmate 2 – це нова, збільшена версія відомого БПЛА, призначена для знищення бронетехніки, командних пунктів або інших захищених цілей. Новий БПЛА має бойову частину вагою 5 кілограмів. Робоча висота польоту становить 100-200 метрів. Діапазон радіозв'язку 180 кілометрів, робочий діапазон: 30-240 кілометрів. Можливе використання кумулятивних, осколково-фугасних та бронебійних боєголовок.

БПЛА Warmate 2 запускається з автомобільної платформи, її екіпаж - 3 особи.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
БПЛА Warmate 2 запускається з автомобільної платформи / Фото: Defense Express

Ще однією новинкою компанії є Warmate TL (Tube Launch), що запускається з пускової установки і може бути інтегрована у різні платформи-носії: транспортні засоби, вертольоти, кораблі тощо.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express,  Пьотр Войцеховський
На стенді WB Group на відкритому майданчику було представлено Warmate TL (Tube Launch), що запускається з пускової установки контейнерного типу / Фото: Defense Express
MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express

Гібридний лось

Одним із елементів системи W2MPIR є багатоцільовий БПЛА FT-5 Łoś (польською - лось). Він може поставлятися з двигуном одного з трьох типів: внутрішнього згоряння, електричним або гібридним. При використанні електричного двигуна Łoś, з тривалістю польоту 4 години, БПЛА запускається з використанням спеціальної стартової системи. БПЛА з гібридними або звичайними двигунами внутрішнього згоряння FT-5 можна використовувати звичайну злітно-посадкову смугу. Зліт і посадка можуть відбуватися автоматично.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Багатоцільовий БПЛА FT-5 Łoś на експозиції WB Group на виставці MSPO-2021 / Фото: Defense Express

Варіант з двигуном внутрішнього згоряння має тривалість польоту 10 годин. Гібридний варіант може перебувати в повітрі 14 годин. Хоча звичайний двигун внутрішнього згоряння вже безшумний, гібридна конструкція може виконувати цільовий переліт, використовуючи виключно електричний рух, що сприяє прихованому характеру операцій.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
В системі W2MPIR БПЛА FT-5 Łoś (праворуч внизу) разом з БПЛА FlyEye (праворуч вверху) відповідають за ведення розвідки та ретрансляцію сигналів управління / Фото: Defense Express

Гібрид Łoś демонструвався разом із фірмовою оптико-електронною головкою з телевізійною камерою (3840x2160, CMOS), охолоджувальною тепловізійною системою (640x512), лазерним далекоміром та лазерним позначником цілі.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Перша публічна презентація оновленої версії безпілотного літального апарату FT-5 Łoś

Дистанційно керовані бойові модулі ZSU

Іншим інноваційним продуктом WB Group є дистанційно керований бойовий модуль ZSU від компанії AREX (м.Гдиня), що входить до складу WB Group. Компанія, про яку йдеться, спеціалізується на мехатроніці, системах керування електроприводом та подібних виробах, деякі з яких використовуються на 120-мм мінометних системах Rak.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express, COMBATMATE, Дистанційно керовані бойові модулі ZSU
Дистанційно керовані бойові модулі ZSU від компанії AREX, що входить до складу WB Group, були представлені на стенді на відкритому майданчику виставки MSPO-2021 / Фото: Defense Express

ZSU створено для використання на стаційонарних і мобільних платформах. Використання електродвигунів з цифровим управлінням (з аварійним ручним управлінням) дозволяє точно і швидко наводити зброю на ціль.

ZSU - це повністю стабілізоване рішення, це стосується зброї та системи прицілювання. При цьому ціль постійно відображається на моніторі навідника. Відстеження цілі може бути ручним (джойстик) або автоматичним завдяки зовнішній системі управління вогнем. ZSU (дистанційно керований бойовий модуль) оснащено блоком прицілювання з телевізійною камерою, тепловізором та лазерним далекоміром.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, Дистанційно керовані бойові модулі ZSU, Defense Express, COMBATMATE
Встановлений на стенді WB Group на колісній броньованій машині COMBATMATE дистанційно керований бойовий модуль ZSU-03 від компанії AREX разом з кулеметом M2 Brauning має вагу у 243 кг / Фото: Defense Express

Блок управління дає змогу запрограмувати зони обстрілу в азимутальній і висотній площинах. Електромеханічні елементи мають модульну конструкцію, що уможливлює легку і швидку інтеграцію нових підсистем і полегшує обслуговування.

Доступні різні комплекти обладнання та озброєння - також, коли мова йде про подачу боєприпасів (зліва/справа). Модулі ZSU можуть бути обладнані різною номенклатурою озброєння, у т.ч. кулеметами калібром від 5,56 мм, 7,62 мм тощо, у т.ч. калібру 12,7 мм (НСВT/M2HB), 40-мм автоматичним гранатометом або спареними установками калібру 7,62 мм під патрон 30х113 мм. Можлива також інтеграція ПУ ПТРК. Також можливе оснащення збільшених версій модулів ПУ для відстрілу димових гранат.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics,Дистанційно керовані бойові модулі ZSU, W2MPIR, Defense Express
Модулі з лінійки ZSU можуть бути обладнані різною номенклатурою озброєння / Фото: Defense Express

В залежності від комплектації, маса модуля ZSU від компанії AREX становить від 130 кг (ZSU-02) до 350-450 кг (ZSU-03).

Усі компоненти системи ZSU розроблені та виготовляються в Польщі. Тому при роботі з вітчизняними клієнтами в компанії вкцентують увагу на тому, що це надає компанії повний контроль над розробкою та конфігурацією зазначеної конструкції, які можуть бути розроблені відповідно до вимог користувача.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Дистанційно керовані бойові модулі ZSU,  W2MPIR, Defense Express
Дистанційно керований бойовий модуль ZSU-1 зі встановленим 12,7 мм кулеметом НСВТ / Фото: Defense Express
Дистанційно керовані бойові модулі ZSU
Універсальний пульт управління дистанційно керованими бойовимим модулями з серії ZSU / Фото: Defense Express

Слід підкреслити, що на даний момент WB Group пропонує цілий ряд різних рішень (комплекси С2, рішення СУБД, модулі озброєння), які також можна перехресно інтегрувати, що створює можливість модернізувати різноманітні наземні платформи та транспортні засоби, покращуючи таким чином їх летальність.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, Дистанційно керовані бойові модулі ZSU, Defense Express
MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Дистанційно керований вогневий модуль ZSU-03 від компанії AREX також був помічений на легкому бойовому тактичному позашляховому бронеавтомобілі JLTV на стенді компанії Oshkosh / Фото: Defense Express

Відзначимо, що міністерство розвитку, праці та технологій Республіки Польща, підбиваюи підсумки роботи 29-ї Міжнародної виставки оборонної промисловості MSPO-2021, присвоїло компанії WB Electronics звання найкращого польського експортера зброї. Ця компанія, що входить до польської групи компаній WB GROUP, відома в Україні по її безпілотним системам FlyEye та WARMATE, а також автоматизованій системі керування вогнем TOPAZ, що наразі пропонується для використання в Збройних силах України.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
WB Group є найбільшим польським приватним концерном у секторі оборони. Міністерство розвитку, праці та технологій Республіки Польща цього року присвоїло компанії WB Electronics, що входить до групи, звання найкращого польського експортера зброї

Нагадаємо, що польська група компаній WB Group стала першою іноземною компанією, яка у 2014-му році, після початку збройної агресії РФ, розпочала постачання обладнання для Збройних сил та інших військових формувань України. Одним з таких необхідних українським військовим зразків військової техніки став легкий безпілотний розвідувальний комплекс FlyEye, перший комплект якого до Збройних сил України був поставлений у березні 2015 року. Після успішної підконтрольної експлуатації Збройними Силами України і іншими силовими структурами було закуплено ще комплекти БпАК FlyEye 2.0.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Українська армія наприкінці травня ц.р. на великих навчаннях під Рівним відпрацювала наступ зі своїм найновішим озброєнням, засобами радіоелектронної боротьби, розвідкою, безпілотниками - брав участь в навчаннях також і БпАК FlyEye виробництва компанії WB Electronics / Фото: bbc.com

Комплекси показали високу бойову ефективність та допомагали українським військовим вирішувати складні завдання в ході протистояння російській агресії на Сході України. На заміну раннім версіям БпАК наразі пропонується нова і ще більш функціональна версія FlyEye 3.0.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
БпАК FlyEye 3.0 призначений для спостереження за полем бою, визначення координат цілей для артилерії, а також взаємодії з артилерійськими системами в якості засобу коригування вогню. В Україні це єдиний комплекс, що здатен забезпечити високу ефективність роботи над водною поверхнею

Defense Express раніше також знайомив читачів з можливостями автоматизованої системи керування вогнем (АСКВ) TOPAZ розробки та виробництва компанії WB Electronics. З огляду на актуальність переозброєння артилерії Сухопутних військ Збройних сил України на нові артилерійські системи, а також підвищення бойових можливостей за рахунок автоматизації управління поява подібної системи в користуванні українських військових може значно підвищити ефективність української артилерії.

MSPO-2021, WB Group, WB Electronics, БПЛА, Warmate, розвідувально-ударна система  W2MPIR, Defense Express
Впровадження до українського війська автоматизованої системи керування вогнем TOPAZ може суттєво підвищити бойові можливості артилерії Сухопутних військ Збройних сил України. Ця система також забезпечує можливість інтеграції усіх наявних засобів в один розвідувально-ударний контур, як це зроблено у розвідувально-ударній багатошаровій системі розумного повітряного рою W2MPIR
Читайте також: Від надійного до досконалого: українська п’ятирічка польського FlyEye