xcounter
#

​Повелитель вогню - все про автоматизовану систему керування артилерійським вогнем TOPAZ​

12083
​Повелитель вогню - все про автоматизовану систему керування артилерійським вогнем TOPAZ​

З огляду на актуальність переозброєння артилерії Сухопутних військ Збройних сил України на нові артилерійські системи, а також підвищення бойових можливостей за рахунок автоматизації управління, Defense Express знайомить читачів з можливостями автоматизованої системи керування вогнем (АСКВ) TOPAZ розробки та виробництва компанії WB Electronics, що входить до групи компаній WB GROUP (Республіка Польща)

Основною складовою в досягненні перемоги в сучасному бою є глибока автоматизація процесів управління військами та зброєю. Особливої ваги це набуває для видів військ, що мають технічно складні озброєння та військову техніку.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Автоматизована система керування вогнем TOPAZ сьогодні є засобом, який використовується в Ракетних військах і Артилерії ЗС РП. Різні його варіанти використовуються для стрільби з артсистем 122-мм 2S1 Goździk, 152-мм зразку 77 DANA, 155-мм Krab, 120-мм мінометів Rak й РСЗВ WR-40 Langusta

Читайте також: Чому "Топаз" - не "Оболонь"

Без автоматизації – ані кроку

Сучасні війни та конфлікти передбачають застосування найкращих систем озброєння та військової техніки, але, як показує досвід бойових дій в Грузії, Україні, Сирії, Нагірному Карабасі та інших регіонах, перемогу здобуває той хто має достовірну інформацію про початкову обстановку, в найкоротший час приймає рішення, миттєво реагує на ситуацію та застосовує зброю.

Як показують останні дослідження військової науки, системи автоматизації дають можливість підтримувати процеси управління різними видами озброєнь, систему розвідки на всіх рівнях, оцінку обстановки з відображенням на електронних мапах, планування бою, операції, прийняття рішень, ідентифікацію та оцінку цілей та об’єктів, моделювання дій, логістичне та інші види забезпечення.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Компанія WB Electronics на Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя та Безпека – 2021" представила автоматизовану систему керування вогнем (АСКВ) TOPAZ / Фото: Defense Express

Автоматизація процесів управління, поряд зі значним зменшенням часу на початок виконання вогневої задачі, дає можливість досягти суттєвої економії сил і засобів для вирішення бойових завдань, швидко та ефективно аналізувати і обробляти значні масиви інформації та використовувати їх в бою.

Одним із пріоритетних напрямків підвищення ефективності застосування артилерійських підрозділів є автоматизація управління артилерійськими підрозділами за рахунок оснащення їх автоматизованими системами керування вогнем, які модульно вбудовуються в загальні автоматизовані системи управління військами. Цим шляхом йдуть передові країни світу в галузі озброєнь, такі як США, Ізраїль, Франція, РФ, Велика Британія, Туреччина, Польща, Україна та інші.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Збройні сили України мають потребу в тому, щоб приділити увагу нарощуванню спроможностей ракетних військ і артилерії / Фото: Сухопутні війська України

Збройні Сили України успішно в тестовому режимі використовували окремі інформаційні системи, зокрема "Дельта", "Кропива", "Віраж-планшет", "ГІС Арта" для підвищення ефективності артилерійського вогню різного рівня у війні проти російської агресії в зоні ООС. Але час вимагає сучасного підходу до впровадження в Збройних силах України комплексної автоматизованої системи керування вогнем артилерії за стандартами НАТО. Це дасть можливість на конкурсних засадах використовувати автоматизовані системи керування вогнем (АСКВ) країн НАТО і вдосконалювати власну українську систему, якою, наприклад, може бути система «Оболонь-А».

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
БпАК FlyEye виробництва компанії WB Electronics постачає необхідну розвідувальну інформацію до АСКВ TOPAZ - всі процеси при цьому автоматизовані, на навчаннях, що наприкінці травня ц.р. пройшли під Рівним / Фото: bbc.com

Те, на що так довго чекали артилеристи

Підприємство "WB Electronics", що входить до групи компаній "WB GROUP" (Республіка Польща) розробило автоматизовану систему керування вогнем TOPAZ, яка прийнята на озброєння польської армії, в рамках реалізації польської програми модернізації артилерії і забезпечення уніфікації зі стандартами НАТО. Вже два десятиліття система вдосконалюється на базі сучасної мікроелектроніки та елементної бази.

Група компаній "WB GROUP", до якої входить і українська компанія "ВБ УКРАЇНА", пропонує протягом 3-4 років забезпечити потребу артилерійських підрозділів ЗС України в автоматизованих системах керування вогнем.

За свій багаторічний досвід в області вдосконалення цих систем "WB Electronics" здобула досить знань і навичок, що дозволяє їй пропонувати оптимальне рішення для задоволення потреб клієнтів.

"WB Electronics" розробила і випускає лінію надпотужних (військового класу) комп'ютерів і комунікаційного обладнання. Ці комп'ютери застосовуються в якості обчислювальних пристроїв системи управління та лічильно-вирішальних пристроїв для обчислення балістичних даних, комп'ютерів, що використовуються для оснащення командних пунктів і центрів, а також комп'ютерів для управління зв’язком.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
"WB Electronics" розробила і випускає лінію надпотужних (військового класу) комп'ютерів і комунікаційного обладнання / Фото: WB GROUP

Також ці комп'ютери можуть підключатися до різних зовнішніх пристроїв – радіостанцій, датчиків, дисплеїв, навігаційного обладнання, механізмів вимірювання-виконання для позиціонування гарматних жерл (сервоприводи), лазерних далекомірів, уніфікованих вимірників початкової швидкості снарядів, артилерійських радарів, систем збору метеорологічних даних, датчиків радіаційного, хімічного та біологічного забруднення тощо.

Програмне забезпечення АСКВ, що являє собою стрижень та основний рушій системи, було розроблене також «WB Electronics» (компанія володіє повним комплектом авторських прав на ПЗ).

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Комп'ютери від "WB Electronics" можуть підключатися до різних зовнішніх пристрої / Фото: WB GROUP

Функції програмного забезпечення включають в себе: балістичні розрахунки, вибір боєприпасів і розрахунок параметрів для механізмів запуску, планування використання боєприпасів для покриття наземних цілей, управління запасом обладнання і матеріалів, командні функції, видачу команд і контроль перегрупування, управління інформацією по карті і відображення тактичної інформації на тлі карти, набір функцій, що забезпечують ситуаційну обізнаність, координацію вогневого завдання на рівні дивізії та батареї, а також інші дії, виконувані в рамках завдань артилерійського дивізіону.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Функції програмного забезпечення включають всі дії, виконувані в рамках завдань артилерійського дивізіону / Фото: WB GROUP

Проектні припущення для системи, що потрібні для стандартів відкритих програмних засобів і модульної конструкції, де окремі програмні блоки можна модифікувати і доповнювати, дозволяють гнучко адаптувати їх до різних платформ транспортних засобів і систем управління. В результаті, на основі універсального ядра програмного забезпечення для артилерії (далі - ЯПЗА), на додаток до вищезазначених типів установок, були розроблені програмні додатки для буксируємих установок М30, самохідних 155-мм гаубиць "KRAB", реактивних систем залпового вогню і ракетних пускових установок БМ-21, а також мінометів.

Термінал системи Topaz у складі 120-мм самохідного міномета M120 Rak (на фото – місце командира). Фірма Arex розробила і поставила замовнику систему управління блоком автоматичного заряджання і боєукладкою, систему управління баштою міномета та приціл для стрільби прямим наведенням

На сьогоднішній день у Сухопутних військах Польщі тринадцять дивізіонів артилерії мають на озброєнні систему АСКВ TOPAZ. Ще три дивізіони, оснащені пусковими установками WR-40 LANGUSTA (модифікація БМ-21), проходять модернізацію і оснащуються системою TOPAZ. АСКВ також встановлено на 152-мм самохідні колісні гармати-гаубиці DANA. Ці заходи значно підняли бойову ефективність артилерії ЗС Польщі.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Сухопутні війська Польщі активно впроваджують на озброєння систему АСКВ TOPAZ

Зараз реалізується велика артилерійська програма для Ракетних та артилерійських військ Збройних сил Республіки Польща – постачання для рот підтримки, оснащених 120-мм самохідними мінометами на колісній базі (постачання було здійснено для 8 рот, щодо постачання колісних засобів – ведуться переговори з міністерством оборони) і постачання для чотирьох дивізіонів, оснащених 155-мм гарматами-гаубицями KRAB з повним оснащенням машин командування і логістики.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express

TOPAZ - дорогоцінність, на якій тримається все

Автоматизована система керування артилерійським вогнем TOPAZ призначена для підтримки роботи всіх елементів артилерійської групи на тактичному рівні. Воназабезпечує автоматизацію ряду процесів, до яких, зокрема, відносяться: ведення розвідки, зв’язування елементів бойової групи; балістичні та логістичні розрахунки; обмін наказами і рапортами; підготовки і виконання вогневих завдань в звичайних та особливих умовах, зокрема у гірській місцевості.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
В АСКВ TOPAZ всі процеси управління автоматизовано / Фото: WB GROUP

Також АСКВ TOPAZ дозволяє автоматизувати процеси отримання і обробки метеорологічних даних, здійснення документування перебігу бойових дій; введення данних і їх поширення в системі обізнаності про тактичну обстановку, підготовки бойової документації. Також TOPAZ забезпечує інтеграцію з розвідувальним безпілотним літальним апаратом (наприклад безпілотні авіаційні комплекси FlyEye), отримання інформації про положення машини і позицію ствола з інерціальної системи навігації, а також обмін інформацією з радіолокаційної станції, у тому числі отримання інформацію про виявлені цілі, вогонь артилерії противника, коригування власного вогню.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express

За своєю суттю автоматизована система керування вогнем TOPAZ на полі бою є універсальним бійцем і забезпечує виконання широкого кола завдань. Зокрема, АСКВ дозволяє вести розвідку з використанням встановлених на машинах і виносних оптоелектронних засобів, безпілотних повітряних розвідувальних систем (наприклад, БпАК FlyEye), артилерійських радарів (у Польщі, зокрема, радіолокаційна артилерійська розвідувальна система LIWIEC), тактичних радарів поля бою та інших засобів розвідки, які знаходяться на озброєнні збройних сил.

Також TOPAZ забезпечує взаємодію з системами метеорологічної розвідки і здійснює керування вогнем різнорідних вогневих засобів, які використовуються як в рамках систем НАТО, так і виготовлених країнами Варшавського договору. При цьому система може використовуватися як для стрільби стандартними боєприпасами країн НАТО, так і радянськими боєприпасами (у тому числі з гармат калібру 152 мм).

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
TOPAZ може використовуватися як для стрільби стандартними боєприпасами країн НАТО, так і радянськими боєприпасами (у тому числі з гармат калібру 152 мм) / Фото: Сухопутні війська України

АСКВ TOPAZ, нарешті, забезпечує командування і планування, що включає, серед іншого, відображення і обмін інформацією про тактичну ситуацію, положення власних військ (за номенклатурою НАТО – ідентифікація дружніх сил за типом «свій-чужий»), взаємодію з загальновійськовими силами, планування груп, планування маневрів. Ну і, насамкінець в компетенції системи - логістична підтримка, у тому числі планування підвезення боєприпасів.

Слід зазначити, що система TOPAZ вирішує завдання автоматизації процесів на всіх рівнях керування вогнем дивізіону, починаючи від командування і штабу дивізіону, батареї, взводу, вогневих засобів, машин і систем розвідки аж до автомобілів логістичної підтримки. Такий підхід забезпечує єдиний і комплексний спосіб роботи системи та уніфікований інтерфейс користувача, що, своєю чергою, спрощує і скорочує час навчання користувачів системи TOPAZ.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Схема інформаційного наповнення АСКВ TOPAZ: Щоб успішно виконувати всі покладені на неї завдання АСКВ TOPAZ потрібен увесь масив інформації, що циркулює на полі бою. Умовно споживану системою інформацію можна поділити на зовнішню та внутрішню. Зовнішній контур інформації складає інформація спостереження (це, зокрема, координати цілей, що поступають від засобів оптичної розвідки, наземних РЛС, розвідувальних БпАК) та метео інформація (температура середовища, швидкість повітря, атмосферний тиск), що постачаються метеостанцією. Внутрішня інформація отримується з приборів розташованих в машинах управління і бойових машинах артилерійського дивізіону і до неї відносяться: координати артилерії, кут підвищення ствола та кут азимуту (отримуються за допомогою GPS навігації та інерційної навігаційної системи), таблиці стрільб, температура метального заряду (надходить від датчик температури).

Для чого потрібен TOPAZ та як він працює

Основною метою впровадження системи TOPAZ є мінімізація часу між виявленням цілі і початком виконання вогневого завдання. Цей час у системі TOPAZ залежно від засобів розвідки, системи заряджання гармати і рівня підготовки екіпажу може бути порядку 40-60 с.

У випадку добре підготовленого оператора процес розрахунку координат на підставі визначеної оператором цілі не повинен перевищувати 20 с.

Після здійснення пострілу гармата може негайно розпочати маневр у визначеному командиром районі, щоб мінімізувати ризики виявлення і знищення засобами ураження противника. Одночасно вона може отримувати інформацію про наступне вогневе завдання. Час перебування на вогневій позиції не повинен перевищувати 60 с.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Основною метою впровадження системи TOPAZ є мінімізація часу між виявленням цілі і початком виконання вогневого завдання / Фото: Сухопутні війська України

Для ефективного застосування артилерійського підрозділу всі робочі місця мають бути оснащені АСКВ TOPAZ. Зокрема, в стандартні штатній структурі артилерійського дивізіону передбачається оснащення АСКВ TOPAZ 8 машин управління і 18 САУ:

- машина командира дивізіону (МКД);

- машина начальника штабу дивізіону (МНШ);

- машина командира батареї (МКБ1), (МКБ2),(МКБ3);

- машина старшого офіцера батареї (МСОБ1),(МСОБ2),(МСОБ3);

- САУ батареї 1 (6 од), САУ батареї 2 (6 од), САУ батареї 3 (6 од).

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Склад машин управління артилерійського дивізіону та бойових САУ оснащених АСКВ TOPAZ

Машини МКД і МКБ оснащуються апаратурою внутрішнього зв'язку і комутації (АВЗК) FONET, телеінформаційною системою з комп’ютером поля бою, спостережувальною головкою, інерційною навігаційною системою (ІНС), системою живлення, радіостанціями УКВ діапазону, кабелями, комплектом механічних пристроїв, а машина МКД додатково розвідувальним безпілотним авіаційним комплексом, радіостанціями КВ діапазону.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Приклад оснащення машини командира дивізіону (батареї)

Машини старшого офіцера батареї (МСОБ) оснащуються АВЗК FONET, телеінформаційною системою, ІНС, системою живлення, УКВ радіостанціями, кабелями, комплектом механічних пристроїв.

САУ батареї оснащаються АВЗК FONET, телеінформаційною системою з балістичним комп’ютером, системою живлення, УКВ радіостанціями, кабелями, комплектом механічних пристроїв. Безпосередньо на стволі встановлені ІНС та датчик початкової швидкості.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Розташування елементів АСКВ TOPAZ на самохідній артилерійській установці

Система працює з підрозділами розвідки (авіаційної, радіолокаційної, звукометричної, оптичної) і метеопостом бригади (полку).

В АСКВ TOPAZ передбачена можливість інтегруватись з іншими автоматизованими системами. Зокрема TOPAZ інтегровано до систем управління полем бою та сенсорами діючими в країнах НАТО в тому числі БПАК «Fly Eye».

В рамках дій коаліції існує можливість обміну даними з вищим командним пунктом з використанням рекомендованих стандартів обміну даними НАТО (STANAG 5527, STANAG 5500, STANAG 5525 – останній з зазначених стандартів вимагає широкосмугового зв’язку).

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
В АСКВ TOPAZ передбачена можливість інтегруватись з іншими автоматизованими системами

Нацей час АСКВ TOPAZ вже тестувалась і з іншими систем НАТО такими, як: NIRIS, IFTS, FFTS, IOTA, SGA, VBS2, JCATS, CMRE-RAPS.

Інтеграція систем відбувається без проблем завдяки тому, що система TOPAZ використовує протокол BFT відповідно до STANAG 5527 (NFFI / FFI - NATO Friendly Force Information) та обмінюється інформацією відповідно до STANAG 5500 з використанням повідомлень ADatP-3.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
WB Electronics розробила і випускає лінію надпотужних (військового класу) комп'ютерів і комунікаційного обладнання / Фото: WB GROUP

Система TOPAZ може співпрацювати з різними розвідувальними пристроями, наприклад: БПЛА, радари, оптоелектронні розвідувальні пристрої. Програмний модуль в системі TOPAZ збирає інформацію про ворога і дозволяє передавати його в інші системи, підтримуючи повідомлення FM.CFF, що являє собою запит на виконання вогневого завдання для цілі.

Передача даних між АСКВ «ТОПАЗ» і АСУВ «Оболонь -А», «Простір», БпАК , «ФУРІЯ» також може забезпечуватися – після надання протоколів обміну даних.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Основу апаратної частини АСКВ TOPAZ становлять елементи системи FONET / Фото: Defense Express

TOPAZ, як синонім ефективності

Практика експлуатації АСКВ TOPAZ показує, що артилерійський підрозділ, що оснащений системою, може виконувати усі поставлені перед ним завданням значно ефективніше у менший термін та, що не маловажно, забезпечуючи високу живучість та безпеку для особового складу від контр батарейного вогню противника.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
В АСКВ TOPAZ використовується інтегрована інерційна навігаційна система TALIN 5000

Зокрема, при використанні АСКВ TOPAZ своєчасність вогню артилерійського дивізіону забезпечується за рахунок скорочення часу на його підготовку більше як у два рази в порівнянні з використанням системи 1В12. Також система забезпечує раптовість вогню, що досягається використанням прихованого (кодованого) управління вогнем на всіх етапах підготовки до завершення стрільби.

Крім того, за рахунок програмно-технічної реалізації в АСКВ TOPAZ одночасної стрільби на різних траєкторіях щільність вогню збільшена ра 20-30%. А за рахунок реалізації підтримки рішень і застосування картографічного відображення місцевості якість рішень на етапах планування і підготовки вогню підвищується на 30-40%.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
В АСКВ TOPAZ використовується інтегрована інерційна навігаційна система (ІНС) TALIN 5000, яка здатна інтегрувати інформацію від GPS (Defense Advanced GPS Receiver "DAGR") та VMS (Vehicle Motion Sensor "VMS"). ІНС – це найбільш складна та найдорожча складова усієї системи керування вогнем. Можливо використання інших навігаційних систем наприклад ADVANS VEGA або уніфікованої комплексованої наземної навігаційної системи (УКННС) київського КП СПБ «Арсенал».

Своєю чергою застосування сучасного розвідувального БпАК і сучасних комплексів розвідки забезпечує високу достовірність і своєчасність виявлення цілей і скорочує витрату боєприпасів в 1.5-2 рази.

Ну і, на решті, АСКВ TOPAZ забезпечує час між виявленням цілі і початком виконання вогневого завдання у проміжку до 1 хвилини, що в 5 разів менше ніж на попередніх системах.

Це все – вагомі аргументи для того, щоб автоматизована система керування артилерійським вогнем TOPAZ знайшла своє місце у бойових порядках українського війська.

автоматизована система керування вогнем, АСКВ, TOPAZ, WB Electronics, WB GROUP, Defense Express
Впровадження до українського війська автоматизованої системи керування вогнем TOPAZ може суттєво підвищити бойові можливості артилерії Сухопутних військ Збройних сил України
Читайте також: Від надійного до досконалого: українська п’ятирічка польського FlyEye