xcounter
#
БпАК FlyEye виробництва компанії WB Electronics до Збройних сил України був поставлений у березні 2015 року / Фото: WB Group

Від надійного до досконалого: українська п’ятирічка польського FlyEye

БпАК FlyEye виробництва компанії WB Electronics до Збройних сил України був поставлений у березні 2015 року / Фото: WB Group
4737

Вже 5 років поспіль польські безпілотні авіаційні комплекси (БпАК) FlyEye допомагають українським військовим виконувати завдання по обороні країни та стримуванню подальшої російської агресії. В компанії-розробнику цього апарату не гаяли часу – досвід бойового застосування, що отримано на Донбасі, було використано для системного удосконалення комплексу. На заміну раннім версіям БпАК наразі пропонується нова і ще більш функціональна версія FlyEye 3.0 - вже від вівторка з цією системою можна буде ознайомитись на виставці "Зброя та Безпека - 2021" на стенді компанії WB Electronics (3-D21)

Польська група компаній WB Group стала першою іноземною компанією, яка у 2014-му році, після початку збройної агресії РФ, розпочала постачання обладнання для Збройних сил та інших військових формувань України. Одним з таких необхідних українським військовим зразків військової техніки став легкий безпілотний розвідувальний комплекс FlyEye.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
Українська армія нещодавно на великих навчаннях під Рівним відпрацювала наступ зі своїм найновішим озброєнням, засобами радіоелектронної боротьби, розвідкою, безпілотниками - брав участь в навчаннях також і БпАК FlyEye виробництва компанії WB Electronics / Фото: bbc.com

На шляху удосконалень

Перший комплект БпАК FlyEye виробництва компанії WB Electronics (входить до складу WB Group) до Збройних сил України був поставлений у березні 2015 року. Під час експлуатації в зоні бойових дій на Донбасі він показав себе як якісний та дуже ефективний безпілотний авіаційний комплекс з великим запасом міцності та відмовостійкості. Як на початку застосування так і зараз продовжує успішно експлуатуватися у військах, що залученні до виконання завдань у Операції об’єднаних сил (ООС).

Читайте також: Дрони великих змін: Wall Street Journal про турецький Bayraktar TB2, війни, технології та Україну
WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
Під час експлуатації в зоні бойових дій на Донбасі FlyEye показав себе як якісний та дуже ефективний безпілотний авіаційний комплекс з великим запасом міцності та відмовостійкості

Після успішної підконтрольної експлуатації Збройними Силами України і іншими силовими структурами було закуплено ще комплекти БпАК FlyEye 2.0. Комплекси показали високу бойову ефективність та допомагали українським військовим вирішувати складні завдання в ході протистояння російській агресії на Сході України.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
Технічні характеристики БпЛА FlyEye 2.0 відповідають кращим світовим зразкам для даного класу / Фото: WB Group

Зокрема, слід зазначити, що розвідувальний безпілотний авіаційний комплекс FlyEye має широкі бойові можливості. Він дозволяє вести розвідку групових і одиничних цілей противника на відстані до 50 кілометрів та дає можливість визначати координати цілей з точністю до похибки позиціонування GPS на землі. Для двосторонньої трансляції сигналів управління, передачі даних і відео, а також передачі координат цілей в систему управління артилерійської бригади (угрупування сил артилерії) використовуються канали захищеного цифрового зв’язку. В цілому технічні характеристики БпЛА FlyEye 2.0 відповідають кращим світовим зразкам для даного класу.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
FlyEye дозволяє вести розвідку групових і одиничних цілей противника на відстані до 50 кілометрів та дає можливість визначати координати цілей з точністю до похибки позиціонування GPS на землі / Фото: WB Group

Окремо слід виділити значну перевагу, яку заклали конструктори до FlyEye 2.0 цифровий та шифрований радіоканал, що унеможливлює втручання в канал передачі та здійснити перехоплення або підміну (спуфінг) даних. Також у більшості ситуацій, що можуть виникнути на полі бою, противник не отримує можливість фізично захопити апарат та заволодіти даними, що знаходяться в його мізках так як вони захищені програмно-апаратним шифруванням. На захист навігаційній системі при протидії засобам РЕБ противника діє вдосконалена система інерційної навігації.

Не в останню чергу завдяки цій корисній для БПЛА-військового призначення функції, як свідчать експлуатанти, за 5 років експлуатації БпАК FlyEye 2.0 в бойових умовах в ході Антитерористичної операції (АТО) та ООС не було втрачено жодного планера.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
На захист навігаційній системі БпАК FlyEye при протидії засобам РЕБ противника діє вдосконалена система інерційної навігації / Фото: WB Group

В цілому ж в Україні БпАК FlyEye 2.0 напрацювали більше 3500 льотних годин. Під час виконання бойових завдань за допомогою цих комплексів розвідано значну кількість групових та одиночних цілей. Статистика говорить, що середня кількість розвіданих одним комплексом цілей могла складати до 30 розташованих географічно в різних місцях об’єктів на добу.

Українські військові дуже високо оцінюють бойові можливості польського БпАК – висновки за актами підконтрольної експлуатації, які складали військові, є позитивними за всіма технічними характеристиками.

Надійний, Зручний та Ефективний вночі - оператор про переваги БпАК FlyEye

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
Оператор БпАК FlyEye позивний "Гугл"

Позивний "Гугл" - у 2014-2015 роках у найтяжчий період протистояння російській агресії проходив службу у складі екіпажу БпАК FlyEye артилерійської бригади, що виконувала бойові завдання в зоні АТО.

"Комплекс, який ми мали на озброєнні, за декілька місяців бойової роботи напрацював більше 700 льотних годин і при цьому розвідав більше 1000 одиночних і групових цілей.

В ході експлуатації польський апарат показав свої кращі властивості. До них я, в першу чергу, можу віднести такі:

  • захищений цифровий радіоканал з ППРЧ;
  • геостабілізований двох осьовий підвіс одночасно з двома камерами денною, тепловізійною та чітким відеозображенням;
  • планерний політ – двигун працює тільки 25% часу;
  • точне коригування артвогню та визначення координат цілей;
  • можливість відпрацювання бойових розпорядження під впливом РЕБ також в шквальних метеоумовах;
  • більшість «механічних функцій», наприклад, таких як зліт і посадка, передана автопілоту, що унеможливлює людський фактор помилки.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
"Одним цим комплексом у 2015 році я перекривав майже весь сектор С", - пригадує "Гугл" / Фото: bbc.com

Є зручним та корисним при плануванні місій те, що FlyEye може впевнено здійснювати польоти по завчасно запланованих точках. Крім того, він здатний виконувати завдання в режимі радіомовчання та в умовах активної протидії з боку засобів РЕБ противника. Наш досвід свідчить про те, що апарат є дуже ефективним при виконанні завдань по корегуванню вогню. Не в останню чергу тому, що він забезпечує швидкий темп передачі інформації на КП артилерії.

FlyEye 3.0, Defense ExpressWB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
У більшості ситуацій, що можуть виникнути на полі бою, противник не отримує можливість фізично захопити БпАК FlyEye та заволодіти даними, що знаходяться в його мізках так як вони захищені програмно-апаратним шифруванням / Фото: WB Group

Також, на мою думку, апарат зручний та ефективний під час здійснення конвоювання рухомих цілей, а також в ході пошуку поодиноких об’єктів як в міській забудові так і листяному зеленому лісі в режимі баражування.

При цьому ці завдання успішно можна виконувати не лише вдень. Тепловізор з якісними характеристиками, що встановлений на FlyEye, забезпечує ефективну роботу у ночі. Окремо слід відзначити здатність FlyEye виконувати польоти і при цьому забезпечувати виконання завдань при сильному вітрі швидкістю до 18 м/с. Мій досвід говорить про те, що в подібних умовах не здатний працювати жоден з інших наявних в нас БпАК цього класу.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
За 5 років експлуатації БпАК FlyEye 2.0 в бойових умовах в ході Антитерористичної операції (АТО) та ООС не було втрачено жодного планера / Фото: WB Group

Компактність комплексу та його штатного пакування дозволяє забезпечувати його мобільність за допомогою будь-яких транспортних засобів – звичайних або броньованих. А наявний тренажер БпАК дозволяє проводити якісне навчання чи допідготовку екіпажу навіть у польових умовах в короткі терміни.

Підсумовуючи можу сказати, що БпАК FlyEye здатний виконувати різноманітні завдання – від звичайної розвідки до корегування артилерійського вогню. Також він може ефективно працювати у складі розвідувально-ударного комплексу тактичного рівня".

FlyEye 3.0 - майбутнє вже тут

В компанії WB Electronics дуже ретельно підійшли до врахування досвіду, що було отримано першими двома генераціями FlyEye на полях збройного протистояння в Україні. Отримані дані було творчо перероблено інженерами компанії задля максимального задоволення усіх потреб потенційних експлуатантів їх безпілотних авіаційних комплексів та доведення БпАК FlyEye до досконалості.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
БпАК FlyEye здатний виконувати різноманітні завдання – від звичайної розвідки до корегування артилерійського вогню / Фото: WB Group

Зокрема, в рамках розвитку проекту компанія приступила до випуску новітньої версії БПАК FlyEye 3.0. Увібравши всі найкращі риси свого попередика, FlyEye 2.0, комплекс має покращені тактико-технічні характеристики. Він виконаний у відповідності зі стандартами НАТО і наразі вже прийнятий на озброєння збройних сил Республіки Польща.

Комплекс призначений для спостереження за полем бою, визначення координат цілей для артилерії, а також взаємодії з артилерійськими системами в якості засобу коригування вогню. Також комплекс є ефективним для здійснення моніторингу державного кордону та ситуації в зонах стихійних лих, забезпечення конвоювання та пошуку зниклих.

В БПАК FlyEye 3.0 для ефективного виконання завдань забезпечено виконання ряду корисних функцій, таких, як, наприклад, передача та відтворення відеозображення в режимі реального часу, здійснення автономного польоту та автоматичної посадки, можливість використання мануального режиму, що підтримується автопілотом; планування місії та зміни плану польоту (як при підготовці, так і під час польоту). Окрім звичних варіантів застосування, FlyEye 3.0 може здійснювати політ по маршрутних точках, в режимі баражування, а також – в повністю автоматичному режимі конвоювання або супроводу.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
При посадці апарату найбільш цінна частина приземляється на парашутній системі, що забезпечує неушкодженість точних та чутливих до механічних пошкоджень приладів / Фото: WB Group

Крім того, в удосконаленому комплексі розширено функціонал та можливості управління. Зокрема, в FlyEye 3.0 є можливість реалізації місії з використанням станції управління і контролю (СУіК), розміщеної на транспортному засобі що дає можливість конвоювання колон в похідному режимі, заздалегідь запобігати засідкам та моніторити шлях слідування.

Також в новому комплексі передбачається використання малогабаритної тактичної антени, що дає можливість передати керування групі спецпризначення яка може знаходиться в безпосередньому районі баражування БпЛА і повністю здійснювати над ним контроль в режимі повного радіомовчання.

Оновлений FlyEye також забезпечує можливість роботи над водною поверхнею, що є дуже важливим для організації охорони та оборони узбережжя, а також забезпечення дій військ на місцевостях де маються великі за площею водні поверхні, або, наприклад, для організації морського прикордонного та правоохоронного контролю. Наразі в Україні FlyEye 3.0 – це єдиний комплекс, що здатен забезпечити високу ефективність роботи в подібних особливих умовах.

головка спостереження GS4, WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
Висока ефективність FlyEye 3.0 забезпечується властивостями нової головки спостереження GS4, що використовується в комплексі / Фото: WB Group

Не в останню чергу, висока ефективність FlyEye 3.0 забезпечується властивостями нової головки спостереження GS4, що використовується в комплексі. В ній застосовуються нові денна та нічна камери з поліпшеними характеристиками, а також удосконалені алгоритми управління та обробки зображень, що дозволяє отримувати «картинки» вищої якості та впевнено ідентифікувати об’єкти з відстані до 5-7 км в будь-який час доби та за не ідеальних погодних умов.

Технічні характеристики головки спостереження GS4

Роздільна здатність денної камери

1280x720

Оптичний зум денної камери

30x

Поле зору

62,9° - ZOOM OUT (збільшення поля зору)

2,2° - ZOOM IN (зменшення поля зору)

Роздільна здатність ІЧ-камери

640x512

Об’єктив ІЧ-камери

35 мм

Поле зору

18°x14°

На додаток до усіх цих принад, комплекс забезпечує можливість працювати під впливом засобів радіоелектронної боротьби, що наразі є однією з головних умов для військового беспілотника.

Новітня версія БпАК FlyEye 3.0 від WB GROUP має значно вищі технічні характеристики у порівнянні з БпАК FlyEye 2.0. Він, як жоден інший засіб, пасує для використання в системах автоматизованого управління артилерійським вогнем – як для ствольної артилерії, так як для ракетних систем і здатен суттєво підвищити їх ефективність на полі бою.

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
БпАК FlyEye 3.0 призначений для спостереження за полем бою, визначення координат цілей для артилерії, а також взаємодії з артилерійськими системами в якості засобу коригування вогню. В Україні це єдиний комплекс, що здатен забезпечити високу ефективність роботи над водною поверхнею

Зокрема, ефективність артилерійського вогню при використанні оновленого БпАК, що веде розвідку, визначає координати і проводить коригування вогню артилерійської батареї можливо зрозуміти на прикладі проведених практичних випробувань. Так, дослідним шляхом встановлено, що при вогневому ураженні цілі типу радар контрбатарейної боротьби без використання БпАК витрата снарядів складала 200-300 одиниць, а при коригуванні вогню при використанні БпАК FlyEye 3.0 з коригуванням артилерійського вогню витрата снарядів складала 38 одиниць, що підняло бойову ефективність та точність більше ніж у 5 разів. В тому числі суттєво скоротило час на ведення вогню що також позитивно вплинуло на забезпечення швидкості згортання батареї і вивід її від з під контробстрілу.

Технічні характеристики БпАК FlyEye 3.0

Розмах крил

3,60 ± 0,05 м

Довжина фюзеляжу

1,79 ± 0,05 м

Максимальна злітна вага

10,0÷12,0 кг

Привід

Електричний двигун

IAS (приладова повітряна швидкість)

Під час польоту: 60-120 км/год. Під час фази посадки: ~ 38 км/год.

Конструкція

Композитні матеріали

Практична стеля над рівнем старту

100 – 1000 м AGL (над рівнем землі) (не більше, ніж 3500 м AMSL (над рівнем

моря))

Тривалість польоту

Під час економічного польоту: близько 180 хв. Звичайний політ: 2/3 максимальної тривалості польоту

Середня допустима

швидкість вітру

Під час зльоту і посадки: 12 м/с Під час місії: 18 м/с

Що з цим робити?

Обмеженість бюджету українського війська (хоча тут ЗСУ не є виключенням серед армій світу, бо скорочення військових витрат є світовим трендом), а також велика актуальність проблеми забезпечення протистояння гібридній агресії з боку РФ та готовності відповісти на широкомасштабне вторгнення агресора, не дають Міністерству оборони України іншої альтернативи ніж робити ставку на найкращі зразки озброєння та військової техніки. Більш раціональним шляхом витрати бюджетних коштів для потреб оборони – є вкласти їх в системи, що забезпечать перевагу над ворогом протягом тривалого часу – завдяки надійності, високим тактико-технічним характеристикам та технологічним перевагам над аналогічними системами противника.

Слід зазначити, що, незважаючи на усі потуги, що робили в РФ в питанні створення власних безпілотних систем тактичного рівня, їх рівень, особливо в частині управління та забезпечення якості детекторів в різних спектрах видимості, є на порядок гіршими ніж аналоги, що виробляються в країнах НАТО та за стандартами НАТО. Не останню роль тут відіграють і санкції, що були накладені на РФ в зв’язку з анексією Криму та агресією на Сході України.

FlyEye 3.0, Defense Express

У випадку з FlyEye 3.0 українська армія на додаток до передового безпілотного комплексу з технічними характеристиками на рівні кращих світових зразків, отримує також і сумісність з аналогічними системами країн-партнерів по НАТО. Це є дуже важливим в світлі Євроатлантичних прагнень України, необхідності швидкого переведення українського військ на стандарти НАТО та здобуття повної сумісності з військовими з країн Альянсу. Крім того, це є дуже цінним з огляду на необхідність повної реалізації можливостей статусу Розширеного партнера НАТО, зокрема і в частині обміну розвідувальними даними.

До того ж, зробивши ставку на FlyEye 3.0, окрім перевірених українськими військовими на полі бою рішень Збройні сили України отримають нові можливості. А завдяки тому, що польська група компаній WB GROUP створила в Україні власну компанію (ВБ Україна), що є інтегральним членом польської групи компаній та платить податки в Україні, українські військові отримують також і миттєве вирішення усіх проблем, що можуть виникнути в ході експлуатації комплексу, надійне та якісне сервісне обслуговування і гарантію швидкої імплементації усіх оновлень, які комплекс отримує в ході його подальшого удосконалення та модернізації.

FlyEye 3.0, Defense Express
Просуванням та підтримкою в Україні БпАК FlyEye займається колектив української компанії ВБ Україна

Більш комплексний підхід, в основу якого може лягти замовлення великої партії комплексів, як для ЗСУ так і для інших силових структур, міг би зробити реальною локалізацію виробництва цих передових БпАК в Україні. А це вірний шлях, як до забезпечення потреб оборони, так для відновлення технологічної незалежності, пожвавлення економіки та створення нових робочих місць. І це – не говорячи про розвитокнауково-виробничого потенціалу та збільшення темпів розвитку системи автоматизованого управління зброєю в загальній системі управління ЗС України.

Тож усе починається з вірного та виваженого рішення...

PS: З БпАК FlyEye 3.0 можна буде ознайомитись на Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя та Безпека – 2021", що з 15 по 18 червня ц.р. пройде в Міжнародному виставковому центрі в Києві, на стенді компанії WB Electronics (3-D21)

WB Group,  WB Electronics, ВБ Україна, Зброя та Безпека - 2021, БпАК FlyEye, Defense Express
БпАК FlyEye застосовувався в ході інструкторсько-методичних заняття, що наприкінці травня ц.р., пройшли на загальновійськовому полігоні міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів у Рівненській області / Фото: bbc.com
Читайте також: ​Багато чого буде представлено вперше: наступного тижня пройдуть "Зброя та Безпека" та "Авіасвіт – ХХІ"