xcounter
#

РФ визнала, що не в змозі розробити заміну для легких транспортних літаків "Антонов"

19251
Іл-112В в цеху ВАЛТ / Фото: Артур Саркісян
Іл-112В в цеху ВАЛТ / Фото: Артур Саркісян

Будь-які роботи з проектування або будівництва "перспективного" російського транспортника Іл-112В зупинені щонайменше до завершення слідства щодо причин катастрофи єдиного дослідного зразка. Що буде далі - ніхто не знає

У РФ й досі не вирішили, що виправляти в провальному проекті та, схоже, не в змозі встановити будь-які реальні терміни можливого завершення робіт.

Державні російські ЗМІ нарешті визнали призупинення проекту з розробки легкого військово-транспортного літака Іл-112В, фактично в рамках попереднього прогнозу Defense Express, й повідомили, що будь-які роботи по державному контракту наразі не виконуються.

Читайте також: РФ втратила ще один ринок для продажу своїх винищувачів
Мі-26
У заявку з ймовірною відсутністю власних легких військово-транспортних літаків, ВС РФ планує частково перенести їх завдання на важкі транспортні гелікоптери Мі-26

"Прийнято рішення з 9 лютого 2022 року (цікаво, що приблизно за тиждень до цього ВАЛТ відвідав прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін, який у підсумковій доповіді "забув" згадати про амбітний російський проект) призупинити роботи з держконтракту, який передбачає створення перспективного легкого військово-транспортного літака Іл-112В. Роботи по літаку призупинено до завершення роботи комісії з розслідування причин катастрофи першого дослідного зразка повітряного судна, що сталася влітку минулого року в Кубинці", – повідомило неназване джерело однієї з відомих держагенцій РФ.

Джерело також уточнило, що призупинено й роботи з будівництва другого та третього льотних зразків (борти 01-03 та 01-04) Іл-112В на ВАЛТ (передачу яких було анонсовано ще торік), а майбутнє "рішення про продовження робіт буде прийнято держзамовником за підсумками розслідування".

Іл-112В
Може статися, що ці Іл-112В (борт № 3 та №4) на стапелі вже ніколи не будуть добудовані

Інше джерело також підтвердило, що за підсумками розслідування аварії "можуть знадобитися додаткові роботи як по двигуну, так і планеру" Іл-112В. Це, своєю чергою, опосередковано свідчить про те, що масштаби перепроектування й досі невідомі й можуть стати настільки значними, що буде простіше спроектувати новий літак.

ТВ7-117СТ
Версії потенційного винуватця катастрофи - турбогвинтового двигуна ТВ7-117СТ також стоять і на інших перспективних зразках РФ - цивільному літаку Іл-114-300 та гелікоптері Мі-38

Ще одна з державних агенцій РФ підтвердила факт призупинення робіт й повідомила про ймовірне виникнення додаткових питань у процесі розслідування.

"Спочатку завершення роботи комісії з причин катастрофи Іл-112В планувалося на середину лютого (2022 року), але потім розслідування було вирішено продовжити", - повідомили у ЗМІ РФ з посиланням на власне джерело.

Новий "дедлайн" завершення розслідування причин катастрофи встановлений на 20 березня цього року.

Нагадаємо, роботи над проблемним транспортником, який мав стати першим зі створених "з нуля" за часів існування РФ транспортних літаків власної розробки, було відновлено (основна концепція цього проекту власне була створена ще на початку 90-х років) після санкцій України у відповідь на збройну агресію РФ у 2014 році.

Іл-112В
З 30 березня 2019 (перший політ на фото) - за 2,5 роки, дослідний зразок Іл-112В за офіційними даними виконав дев'ять випробувальних та п'ять навчальних польотів

Через втрату компетенцій та неспроможність конструкторської школи "Ільюшина", терміни проектування, будівництва льотного зразка та його випробування неодноразово відкладалися.

Після начебто виправлення всіх проблем та відновлення льотно-випробувальної програми 30 березня 2021 році, єдиний дослідний зразок Іл-112В виконав лише півтори десятки польотів. 17 серпня минулого року літак, після займання одного з нових двигунів ТВ7-117СТ, зазнав катастрофи.

Читайте також: На ДП "Антонов" хочуть виробляти у Індії нову версію літака на базі Ан-32