xcounter
#

У РФ не чекають на Іл-112В у найближчі 9 років: збираються замість літаків пересісти на гелікоптери

Єдиний літний дослідний зразок Іл-112В відправляється у свій останній політ. 17 серпня 2021 року / Фото: Юрій Степанов
Єдиний літний дослідний зразок Іл-112В відправляється у свій останній політ. 17 серпня 2021 року / Фото: Юрій Степанов
9619

Російські ЗМІ, держслужбовці та навіть розробники літака взагалі перестали про нього згадувати, начебто цього проекту й не було. При цьому, й досі не оприлюднено детальних відповідей про причини падіння дослідного Іл-112В. Все це може свідчити про виявлення глобальних проблем, які конструктори "Ілюшина" вирішити не в змозі

Після навалу новин про відновлення льотних випробувань (березень минулого року) єдиного льотного дослідного зразка перспективного легкого військово-транспортного літака Іл-112В й подальшого обговорення його катастрофи (сталася 17 серпня 2021 року), російський літак практично "зник з радарів" місцевих ЗМІ та висловлювань чиновників РФ.

За останні кілька місяців про Іл-112В коротко згадували лише кілька разів. При цьому, деякі пункти, що були продекларовані в цих згадках, а також відсутність інших новин по проекту, наводять на думку, що створення "немаючого аналогів" ЛВТЛ призупинене й, можливо, назавжди.

Читайте також: ДП "Антонов" показало, як зараз виглядають перші два Ан-178 для ЗСУ (фото)

Амбітні плани та оптимістичні терміни

Багатостраждальний проект Іл-112В та його історія, вже неодноразово привертали увагу Defense Express. Багаторазові зриви термінів створення дослідного зразка, мізерне корисне навантаження (до недавнього часу, маючи корисне навантаження у 1,5-2 тонни літак фактично міг перевозити лише екіпаж та повітря), невдалий перший політ, після якого новий літак стояв під парканом два роки…

З самого початку роботи над Іл-112В його постійно переслідували численні проблеми та невдачі.

Іл-112В
Перший дослідний зразок легкого турбогвинтового військово-транспортного літака Іл-112В (сн 01-01, рн 41400) у першому польоті в супроводі літака-лабораторії Іл-114ЛЛ. Воронеж, 30 березня 2019 / Фото: Олександр Мартинов

Нарешті у РФ повідомили, що майже всі проблеми з відповідністю ТТХ для міноборони вирішено й дослідний зразок 30 березня 2021 року вдруге піднявся в небо. Після цього, на ВАЛТ більш-менш регулярно почали проводити випробувальну льотну програму, що схоже надало російським чиновникам не аби-якого оптимізму.

Іл-112В
Перший дослідний зразок легкого турбогвинтового військово-транспортного літака Іл-112В (серійний номер 01-01, бортовий номер "01 жовтий", реєстраційний номер RF-41400) у другому польоті. Воронеж, 30 березня 2021 року / Фото: ПАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація"

Згадав про російський "символ відродження транспортної авіації" (перший транспортник власної розробки, створений у РФ після розпаду СРСР) навіть Володимир Путін, який у травні минулого року заявив про близьке "завершення державних випробувань" літака та постачання ще двох його екземплярів у 2021 році.

ТВ7-117СТ
Проблемний двигун ТВ7-117СТ (переробка двигуна для гелікоптера від КБ "Климова")

Почати ж серійне виробництво військово-транспортних літаків та турбогвинтових двигунів ТВ7-117СТ (якими вони оснащувались) планували у 2023 році. При цьому, лише для державних структур на ПАТ "Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство" мали замовити сотні літаків з виходом на виробництво 12 серійних машин на рік вже у 2025 році.

Іл-112В
Серійне виробництво Іл-112В мало стати основною діяльністю ВАЛТ на багато років

"На заводі планується запуск потокової лінії збирання на базі існуючих виробничих площ. Іл-112В дуже чекають, загальна потреба у (таких) літаках у державній авіації Росії становить до 200 літаків з урахуванням вибуття старого парку "антонівських" машин (Ан-26).

Додатковими державними замовниками (окрім власне міноборони РФ) даних літаків можуть виступити Росгвардія, ФСБ Росії та МНС Росії", - повідомив під час проведеної на ВАЛТ 5 липня 2021 року наради віце-прем'єр РФ Юрій Борисов.

Іл-112В
Момент падіння дослідного Іл-112В 17 серпня 2021 року

Але хрест на цих очікуваннях поставила катастрофа 17 серпня 2021 року, в якій у дослідного зразка, після проведення ним дев’яти польотів за програмою попередніх випробувань та і п'яти навчальних польотів, несподівано загорівся "полегшений" новий двигун ТВ7-117СТ. Літак впав, а екіпаж загинув.

Замість літаків будемо літати на гелікоптерах

Катастрофа борта 01-01 викликала багато питань як до готовності російського турбогвинтового двигуна (експлуатація якого була призупинена, в тому числі й на інших моделях літаків та гелікоптерів), так і до літака взагалі. І схоже, що вирішення проблемних питань й досі не існує.

"Очікуємо, що Мінпромторг зробить максимум зусиль для завершення роботи комісії з розслідування причин катастрофи. Після цього будуть прийняті необхідні рішення про доробку Іл-112В – його силової установки або, можливо, внесення змін до конструкції літака", - сказав в інтерв'ю виданню "Інтерфакс" перший заступник голови колегії Військово-промислової комісії РФ Андрій Єльчанінов на початку грудня минулого року.

Він також зазначив, що перший політ допрацьованого зразка вони очікують у 2022 році, а майбутнє проекту буде "залежати від (цих) випробувань".

Протенавіть при оптимістичних результатах льотних тестів, схоже, йдеться про затримку не на один рік і є підозра, що буде необхідно чи не повністю перепроектувати літак.

ТВ7-117СТ
ТТХ турбогвинтового двигуна ТВ7-117СТ-01

"Для мене все ж таки вочевидь, що по цьому літаку необхідно виконати величезний обсяг робіт, у тому числі, можливо, перепроектування вузлів і агрегатів планера, його двигуна", - наголосив представник військово-промислової комісії РФ.

Ан-26
Ан-26 ВКС РФ (03 "синій") - один з багатьох військово-транспортних літаків "Антонов", якій був поставлений ще за радянських часів. Наразі російській армії замінити його не має чим

Через гостру нестачу необхідних легких військово-транспортних літаків (старі Ан-26 поступово списуються, а замінити їх своїм не виходить) замість них навіть можуть почати використовувати гелікоптери.

Мі-26
ВС РФ має на озброєнні понад 30 радянських багатоцільових транспортних гелікоптерів Мі-26

"Міноборони РФ прийняло рішення, що низку завдань, які потенційно має виконувати легкий військово-транспортний літак Іл-112В, поки що візьме на себе гелікоптер Мі-26. Можливо, будуть закуповувати їх додатково, або активніше використовувати наявний парк", - стверджував Андрій Єльчанінов.

Іл-112В - "у списках не значиться"

Однак справжній масштаб проблем з проектом можна було усвідомити з висвітлювання візиту прем'єр-міністра РФ Михайла Мішустіна на ВАЛТ, який відбувся наприкінці січня 2022 року.

Нагадаємо, ВАЛТ, після введення українських санкцій (раніше основною роботою заводу було збирання літаків Ан-148) вже багато років зазнає щорічних багатомільярдних збитків, а робітники російського підприємства постійно бідкаються про невідповідні умови праці, відсутність замовлень та вкрай низьку зарплату (яка в середньому у два рази менша, ніж на ДП "Антонов").

Ан-148
Виробництво Ан-148 на ВАЛТ було повністю зупинене у 2017 році. З того часу завод знаходиться в скрутному становищі

До цього часу саме налагодження серійного виробництва Іл-112В мало зберегти підприємство й відродити виробничий процес. Однак після катастрофи, схоже, ці плани повністю змінили.

Іл-112В
Все що залишилось від єдиного льотного зразка Іл-112В після падіння

"Щодо забезпечення вашого заводу (ВАЛТ) замовленнями, можете навіть не сумніватися. У вас Іл 96-300 – замовлено 10 машин. З 2024 року, на мою думку, по дві машини на рік. Іл-114. Замовлення є – чотири машини, а потім до 12 на рік. Це літакокомплекти, котрі ви будете постачати. Далі мені тільки но показали Іл-96-400. Будемо дивитися та формувати наші підходи до широкофюзеляжної техніки та до великого замовлення.

Крім того, ви робите пілони, мотогондоли, багато того, що складає елементи складання найсучаснішої лінійки літаків - МС-21, Sukhoi Superjet 100 тощо", - перелікував "портфель замовлень" ВАЛТ Михайло Мишустін в підсумковому зверненні до місцевих робітників після огляду заводу.

"На дев'ять років я бачу, що ви повністю забезпечені державним замовленням", - наголосив він.

Як можна помітити, прем'єр-міністр РФ згадав про все що завгодно, будь-які літаки (в тому числі й не серійні), у виготовленні яких бере чи планує брати участь завод, окрім колишнього головного проекту - Іл-112В.

Також ніякої згадки, в рамках висвітлювання візиту очільника уряду РФ, не було приділено й двом фюзеляжам Іл-112В (борти 01-03 та 01-04), які будуються на заводі з 2019 року й мали бути готові ще минулого року. Вочевидь очільник уряду РФ їх побачив, як знав і про попередні плани та замовлення на Іл-112В, однак чомусь "забув" про це сказати.

Іл-112В
"Забуті" керівництвом РФ фюзеляжі третього та четвертого Іл-112В на стапелі кінцевого складання в цеху ВАЛТ у жовтні 2021 року / Фото: ВАЛТ

Ба більше, про Іл-112В, наче його й не існує взагалі, не загадали ніякі російські ЗМІ (принаймні центральні), котрі освітлювали відвідання Михайлом Мишустіним авіапідприємства в Воронежі. Ніякого згадки (і ніяких зображень) про колишню надію російського авіапрому не має навіть в прес-релізах, присвячених цьому візиту, власне прес-служб виконавців та розробників проекту - ПАТ ВАЛТ та "материнських компаній" - ПАТ "Іл", ПАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" та держкорпорації "Ростех".

Іл-96-300
На світлинах про відвідання прем'єр-міністром РФ ВАЛТ також не відображається огляд двох Іл-112В, які начебто будують на заводі

Складається враження, що згадувати про Іл-112В просто заборонили.

Власне чи не єдиними, хто взагалі згадав у своїх публікаціях про Іл-112В у цьому році, це прес-служба ВАЛТ у своєму повідомленні про збори керівництва та визначення пріоритетних планів підприємства на 2022 рік.

Іл-96-300
11 серпня 2009 року міністром промисловості та торгівлі РФ Віктором Христенком було оголошено, що літак Іл-96-300 буде знятий з виробництва як "безперспективний" але станом на 2022 рік виробництва цих літаків є основною роботою ВАЛТ

"Обговорювалися основні виробничі програми підприємства, чільне місце серед яких займає випуск цивільного авіалайнера Іл-96-300 та роботи з нового пасажирського далекомагістрального широкофюзеляжного літака Іл-96-400М, викочування якого очікується цього року. Одночасно триває складання двох дослідних легких військово-транспортних літаків Іл-112В", - йшлося у прес-релізі ВАЛТ.

А чи є майбутнє взагалі?

З подібного вищеописаному ігноруванню проекту, навіть компаніями-розробниками, на тлі минулих проблем з невідповідною вантажністю та її "виправленням" за рахунок маніпуляцій з вагою планеру та критичних систем (у тому числі й "забороненого" після інциденту двигуна) літака, можна припустити, що у процесі розслідування причин катастрофи стало відомо щось дуже неприємне. Щось таке, що змушує російських чиновників, розробників та ЗМІ медійно "забути" про Іл-112В.

Ан-26
Старенькі Ан-26 ВКС РФ поки що літають, а ось чи злетить колись новий Іл-112В наразі невідомо

Зазвичай так роблять, коли проект або взагалі хочуть "поховати", або не мають вирішення виниклих технічних проблем найближчим часом. Тобто розрахунок простий – взагалі не нагадувати про проблемний проект і ніхто не буде ставити неприємних питань про неспроможність РФ розробити навіть невеликий власний військово-транспортний літак, без допомоги України.

Іл-112В
Носова частина одного з Іл-112В в цеху ВАЛТ станом на 1 жовтня 2021 року / Фото: ВАЛТ

Своєю чергою, якщо якимось чином вдасться подолати конструкторський провал фахівців КБ "Ільюшина", про літак знову "заговорять", як про чергову перемогу РФ. Однак коли це станеться й чи станеться в загалі, схоже ніхто не знає.

Іл-112В
Сторінка колись популярної та активної російської групи, присвяченій проекту Іл-112В не оновлюється з початку грудня минулого року

А поки - ніяких термінів завершення випробувань та початку серійного виробництва, ніяких згадок у ЗМІ та офіційних повідомленнях. Російського проекту Іл-112В не існує.

Читайте також: "НАРП" завершив ремонт "повітряного танкера" Іл-78 для ВПС Пакистану