xcounter
#

Деградація школи: нових транспортних Іл-112В для російського десанту не буде

6991
Четвертий політ літака Іл-112В 6 квітня 2021 року / Фото: Олексій Філатов
Четвертий політ літака Іл-112В 6 квітня 2021 року / Фото: Олексій Філатов

Все це відбувається на фоні відновлення льотної програми "виправленого" дослідного зразка Іл-112В

Попри початок льотних випробувань (після дворічної перерви) нового легкого російського транспортника та шалений ентузіазм у ЗМІ РФ з цього приводу, більш обізнані експерти всередині країни віднеслись до цієї новини досить прохолодно.

Зокрема, заступник директора Центру аналізу стратегій і технологій Костянтин Макієнко під час подкасту "Іл-112В піднявся в небо. Що чекає російське авіабудування: чи зможе Росія завоювати ринок транспортних літаків і довести Іл-112В до розуму" (був записаний 8 квітня ц.р.) висловив побоювання, що РФ ще не скоро зможе замінити парк Ан-26 власним літаком.

Читайте також: Амбіції та реальність: що відбувається в РФ з виробництвом літаків Іл
Іл-112В
Другій політ літака Іл-112В 30 березня 2021 року

"Я боюся, що я схиляюся скоріш до другого припущення", - сказав він відповідаючи на питання - "Чи означає відновлення випробувань, що найближчим часом повітряний флот РФ отримає новий сучасний економічний ефективний транспортний літак легкого класу, який може замінити великий парк Ан-26? Або ці прогнози дещо випереджають події та роботи там ще непочатий край?".

Ан-26
Ан-26 ВКС РФ на аеродромі і Якутії у 2019 році

"Проект дуже проблемний. Є проблема перевантаження, вона частково вирішена, але не до кінця, тобто, там приблизно три тони перевантаження було на момент першого польоту. Начебто якісь роботи проведені, але представники "Ильюшина" не сказали, наскільки ж вдалося знизити вагу до другого польоту, який відбувся тільки що (з 30 березня по 6 квітня ц.р. Іл-112В здійснив аж чотири випробувальних польоти, після чого знову стоїть на землі, - прим. ДЕ)", - відзначив Костянтин Макієнко.

Іл-112В
Четвертий політ літака Іл-112В 6 квітня 2021 року / Фото: Олексій Філатов

При цьому російський експерт взагалі не вірить, що Іл-112В зможе колись в майбутньому вийти на рівень комерційної привабливості.

"Відверто кажучи, у мене в цьому відношенні великий скепсис. Тут треба серйозно працювати на рівні Об'єднаної авіабудівної корпорації, серйозні кадрові рішення приймати та поки що я б оптимістом не був великим", - сказав Костянтин Макієнко, відповідаючи на питання "Чи зможе РФ вийти на комерційну окупність і довести Іл-112В до розуму?".

Іл-112В
Вантажний відсік Іл-112В

За його словами, саме сегмент військово-транспортної авіації є найбільш проблемним в РФ.

"В цілому треба сказати, що саме в області військово-транспортної авіації ситуація склалася так, що саме в цьому сегменті російські конструкторські можливості виявилися найбільш уразливими й найбільш постраждалими в ході 90-х років, в період, коли ні держоборонзамовлення не було, нових проектів не було. Тобто, саме в сегменті військово-транспортної авіації у нас серйозні проблеми", - підкреслив заступник директора Центру аналізу стратегій і технологій.

Іл-112В
Викатка оновленого льотного зразка транспортника Іл-112В на відремонтовану злітно-посадкову смугу аеродрому ВАЛТ влітку 2020 року

На його думку, "Ильюшин", на відміну від українського КБ "Антонов", ще за часів СРСР вже критично відстав від провідних конструкторських бюро світу та проектував застарілі машини. Після розпаду Союзу ця ситуація лише погіршилася – за 30 років російське КБ взагалі не зробила жодного нового літака (мова йде про серійні проекти).

Так на питання, чи говорить експерт саме про проблеми конструкторської школи в сегменті військово-транспортної авіації, він відповів – "Абсолютно вірно".

Іл-76МД-90А
Третій побудований у 2020 році на АТ "Авіастар-СП" військово-транспортний літак Іл-76МД-90А (заводський номер 0205, реєстраційний номер RF-78660) на льотних випробуваннях. Ульяновськ, грудень 2020 року. За 10 років було побудовано 11 таких літаків та повністю зірвано замовлення Міноборони РФ / Фото: Олександр Гук

"Ильюшин" досить сильно постраждав, не хочу говорити деградував, в 90-е і навіть в нульові роки, ну, по суті справи, єдиний успішний проект, реалізований "Ильюшиним", за пострадянський час - це проект навіть не створення нового літака, а модернізація Іл-76. Цей проект розпочався у 2005 або 2006 році, ще міністром промисловості був Христенко, ну, на перших порах, можливо, він погано просувався, тому що було слабке фінансування. Але абсолютно точно, що після запуску серйозних держпрограм озброєнь і, перш за все, держпрограм на озброєння 2011 там вже з фінансуванням було все нормально, все ж таки", - наголосив Костянтин Макієнко.

Іл-112В
Перший дослідний зразок легкого турбогвинтового військово-транспортного літака Іл-112В (сн 01-01, рн 41400) у першому польоті в супроводі літака-лабораторії Іл-114ЛЛ. Воронеж, 30 березня 2019 / Фото: Олександр Мартинов

Нагадаємо, в РФ обіцяють налагодити серійне виробництво Іл-112В чи не з 2006 року. Після початку збройної агресії проти України та припинення виробництва українських літаків (як то Ан-140) за проект взялися вже максимально серйозно й пообіцяли перший політ дослідного зразка легкого транспортника у 2016 році.

Однак та сама деградація конструкторської школи відтермінувала цю подію аж на кінець березня 2019 року. Однак на цьому проблеми не закінчилися – майже одразу після першого "вдалого" польоту стало відомо, що проблеми з перевантаженням літака нікуди не зникли. При запланованих 5 тонах корисного навантаження, літак мав "перевантаження" у 3-3,5 тонн, тобто фактично він взагалі не міг нічого перевозити, окрім повітря та екіпажу.

ТВ7-117СТ
Проблемний двигун ТВ7-117СТ (переробка двигуна для гелікоптера від КБ "Климова")

Ба більше, нові двигуни теж виявилися проблемними – вже під час 15-хвилинного першого польоту один з них почав нештатно працювати. Результатом цих "успішних випробувань" стала відмова від польотів та дворічне "сидіння на землі".

30 березня 2021 року (як це практикується при сучасному режимі РФ з символізмом - на день народження конструктора Ільюшина), рівно через 2 роки після першого польоту, дослідний прототип Іл-112В знову злетів.

Іл-112В
Перший дослідний зразок легкого турбогвинтового військово-транспортного літака Іл-112В (серійний номер 01-01, бортовий номер "01 жовтий", реєстраційний номер RF-41400) у другому польоті. Воронеж, 30 березня 2021 року / Фото: ПАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація"

Більш того, він підіймався в повітря надаючи натхнення місцевим "патріотам" ще кілька разів впродовж неділі. Однак, вже з 7 квітня ц.р. випробувальні польоти були припинені й надалі ніякої інформації про якісь строки або програму випробувань від представників ПАТ "Іл" чи заводу ВАЛТ не надавалось.

Читайте також: Перший фюзеляж Ан-178 для ЗСУ буде викочений на 75-річчя ДП "Антонов": однак про деталі чомусь розповідають проросійські журналісти (відео)