xcounter
#

РФ втратила ще один ринок для продажу своїх винищувачів

3861
Багатоцільові винищувачі четвертого покоління Eurofighter Typhoon / Фото ілюстративне
Багатоцільові винищувачі четвертого покоління Eurofighter Typhoon / Фото ілюстративне

Мова про Бангладеш, який "націлився" відмовитись від російських МиГ-29 та Су-30СМ

В рамках масштабної програми з підсилення спроможностей своїх ВПС військові Бангладешу наразі вибирають між європейським Eurofighter Typhoon та французьким Dassault Rafale.

Як зазначили у Thaimilitaryandasianregion, "нація (Бангладешу) хоче повернутися на захід після десятиріч закупівлі винищувачів у Росії та Китаю". При цьому - не просто замінити свої старі літаки виробництва РФ та КНР, а й також відмовитись від нових пропозицій цих країн.

Читайте також: США запропонували Польщі свою заміну радянським Мі-2 та Мі-24
МиГ-29УБ та Chengdu J-7
Винищувачі МиГ-29УБ та Chengdu J-7 ВПС Бангладеш

До цього розглядалася пропозиція РФ щодо придбання партії Су-30СМЭ або МиГ-35, однак згодом військові Бангладешу передумали.

У 2017 році Головним управлінням оборонних закупівель Бангладешу було оголошено новий тендер в якому фігурували бойові машини лише західного виробництва - Saab Gripen, Lockheed Martin F-16, Dassault Rafale та Eurofighter Typhoon.

Dassault Rafale ВПС Індії
Dassault Rafale ВПС Індії

Серед низки причин, чому армія Бангладешу так різко змінила свої пріоритети - значно кращі бойові та технічні можливості, які західні машини мають у порівняні з їх російськими та китайськими аналогами.

Су-30СМЭ
Перший з побудованих для ВПС М'янми Су-30СМЭ у 2019

Оскільки чисельність військово-повітряних сил Бангладешу набагато менша ніж у потенційних країн-суперників (Індії та М’янми, які озброєні Су-30), саме придбання західних машин може надати оперативну перевагу бангладеським льотчикам у можливому повітряному протистоянні.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon стоїть на озброєнні дев'яти країн - Великобританії, Германії, Італії, Іспанії, Австрії, Катару, Кувейту, Саудівської Аравії та Оману

Фаворитом майбутньої закупівлі місцеві експерти вважають Eurofighter Typhoon виробництва Eurofighter GmbH (європейський авіабудівний консорціум, створений за участі низки великих компаній з різних країн Європи). Саме цей літак дуже сподобався колишньому начальнику штабу ВПС Бангладешу, який взагалі планував згодом повністю позбутися від російських та китайських машин з переозброєнням на західні літаки. Схожу думку має і його наступник - Головний маршал авіації Масігузаман Серніабат.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon здатен застосовувати широку номенклатуру різноманітних сучасних боєприпасів

Відомо, що наразі ВПС Бангладешу попросили уряд країни виділити близько $3 мільярдів на закупівлю 16 західних багатоцільових винищувачів з авансом у розмірі близько $750 млн на 2021-2022 фінансовий рік. Це дозволить ВПС Бангладешу отримати повний пакет з новими літаками, озброєнням, технічною підтримкою та навчанням персоналу. Він також повинен включати створення в країні підприємства з технічного обслуговування, ремонту та капітального ремонту придбаних винищувачів.

Читайте також: На ДП "Антонов" хочуть виробляти у Індії нову версію літака на базі Ан-32