xcounter
#

Польські МіГ-29 вже в Україні вдвічі швидше ніж очікувалось: але потребу у сучасних винищувачів це не знімає

Польські МіГ-29 (всі фото: Siły Powietrzne)
Польські МіГ-29 (всі фото: Siły Powietrzne)
5186

Попри те, що на передачу МіГ-29 до Повітряних Сил України у Варшаві закладали 4-6 тижнів, машини були передані у рази швидше

Польща вже передала першу партію винищувачів МіГ-29, про що повідомив керівник Офісу міжнародної політики президента Польщі Марчин Пшидач [Marcin Przydacz].

Про це він повідомив, без уточнення кількості та часу передачі в ефірі польського радіо RMF FM, але зазначив, що це лише перша частина, й звісно будуть перемовини щодо подальшої підтримки. Зазначимо, що мова цілком може йти про партію з чотирьох машин, а згодом ще про 10 винищувачів.

Читайте також: Німеччина створює ще один центр, який буде ремонтувати західну техніку для ЗСУ, тепер у Румунії

Й таким чином передача МіГ-29 від Польщі пройшла значно швидше, ніж було оголошено, бо у середині квітня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що машини будуть передані протягом 4-6 тижнів. Але за інформацією від Марчина Пшидача реальний строк виявився вдвічі-втричі коротшим.

Водночас передача від Польщі радянських винищувачів - це те, про що говорилось ще рік тому, коли Варшава ініціювала передачу МіГ-29, але за умови, що це буде здійснено під егідою НАТО. І від цих польських літаків не варто очікувати те, що вони стануть game changer.

МіГ-29 та F-16
МіГ-29 та F-16 польских повітряних сил

Більше того, досі залишається під питанням які саме МіГ-29 були передані. У повітряних силах цієї країни були дві умовні версії (окрім бойових та учбово-трнеувальних машин) цих винищувачів. Зокрема 15 з 28 машин пройшли у 2011-2014 роках модернізацію шляхом оновлення навігаційної апаратури, встановлення бортового комп'ютера та дисплеїв у кабіни за прикладом словацьких MiG-29AS. Інші залишились у тому вигляді, як були отримані або від СРСР, або від Чехії, або від Німеччини.

Водночас навіть модернізовані машини не мають можливості повноцінно використовувати західне авіаційне озброєння, бо їх оновлення не торкалось бортового радіолокаційно-прицільного комплексу. Хоча це не виключає, що ці літаки через певні "милиці" можуть використовувати протирадіолокаційні AGM-88 HARM та високоточні плануючі бомби JDAM-ER.

МіГ-29

Але інтеграція до умовного МіГ-29 ракет "повітря-повітря" типу AIM-120, яка дозволить ефективно боротися з літаками "ВКС" РФ, означає просто кардинальне перероблення всієї електроніки машини. Саме тому, питання отримання західних літаків, які мають на озброєнні далекобійні засоби повітряного бою є для України вкрай важливим. Особливо за умов, коли рашисти почали використовувати кориговані авіаційні боєприпаси, скиданнях яких тактичною авіацією можливо без заходження у зону дії зенітних ракетних комплексів.

На всяк випадок нагадаємо, що інформація про отримання Польщею від США винищувачів п'ятого покоління F-22 Raptor за один долар - був жартом на 1 квітня від самих поляків, який просто вийшов з під контролю.

Читайте також: Чому у США говорять про 18 місяців підготовки пілотів й що F-16 не для цього етапу війни - про реальний розклад сил у небі України