xcounter
#

Жарт на 1 квітня вийшов з-під контролю: чому F-22 Raptor для Польщі за долар це гумор і що з Rosomak для України

 F-22 Raptor для Польщі за долар - це жарт на 1 квітня
F-22 Raptor для Польщі за долар - це жарт на 1 квітня
4843

На "новину" про F-22 Raptor для Польщі, експорт якого заборонений у США на законодавчому рівні, "клюнули" майже всі відомі українські ЗМІ

Новини про те, що Польща від США отримає одразу 24 винищувачі п'ятого покоління F-22A Block 20 Raptor за символічний цінник і один долар стала ледь не головною сенсацією вчорашнього дня, 1 квітня.

Цю новину, яка була опублікована профільним польським виданням Defense24, підхопили занадто багато українських ЗМІ, серед яких майже всі найбільш популярні українські новинні сайти. Але вкрай сенсаційна інформація, яка бул опублікована на "день дурня", є жартом. Й на самому сайті вже видалена:

Читайте також: Що робитимуть рашисти після того, як після вступу Фінляндії в НАТО під ударом буде навіть їх Північний флот

Хоча й треба зазначити, що польське видання не залишило очевидних значних підказок, окрім самої дати публікації. А сама суть новини полягала у тому, що таке посилення з боку США йде фактично, як компенсація за передані МіГ-29 для України з метою максимального укріплення східного флангу НАТО.

Правдивості додавало уточнення, що F-22 мають базуватися на 32-й авіабазі у Лаську, де зараз розміщуються F-16. А також те, що попри формальну вартість у 1 долар винищувачі F-22 - вживані, тому їх необхідно буде відремонтувати та ввести в експлуатацію за кошти польського бюджету.

F-22
F-22 (фото: US DoD)

Водночас, такої інформації, що F-22 - це літак, який не призначений для експорту взагалі, що й спонукало розробку F-35, як багатонаціонального проєкту, наведено не було. І це заборона на рівні федерального закону США. Як й те, що загалом у світі існує 195 одиниць F-22, включно з 8 випробувальними. Але, коли польське профільне видання публікувало цей жарт, то не врахувало, що для багатьох інших необхідно робити більш явні маркери.

Також зазначимо, що окрім цього жарту Defense24 розмістив аналогічну публікацію направлену вже більше на внутрішнього споживача. В ній йшлось, що нібито для поповнення сил територіальної оборони країни розглядається зняття військової техніки з постаментів та музеїв, а також у приватних колекціях. При цьому доволі детально розписувався механізм компенсації за вилучену техніку, строки проведення інвентаризації та критерії відбору. Звісно - це також жарт.

музей польща бронетехніка
Музей історичної військової техніки у Польщі (фото: Defense24)

Але в цій ситуації, для України більш важливою є ще одна новина з Польщі - замовлення 100 бойових машин Rosomak, про що повідомив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький. І тут можливо заспокоїтись, бо ця інформація була опублікована офіційно.

Читайте також: Польща знайшла спосіб, як передати Україні більше МіГ-29, не питаючи дозволу в Берліну