xcounter
#

Ніхто Gripen на паузу не ставив: Україна не зупиняла перемовини зі Швецією

4940
JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen

JAS 39 Gripen ще у 2023 році названий вкрай бажаним посиленням Повітряних сил ЗСУ і нічого з того часу не змінилось

Шведські винищувачі 4+ покоління JAS 39 Gripen є бажаним посиленням Повітряних сил України і офіційний Київ продовжує вести перемовини щодо їх отримання.

Таку заяву зробив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, яка доволі сильно контрастує зі словами міністра закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом, який повідомив, що рішення зупинити роботи над отриманням Gripen походило з України. При цьому обидві заяви цих двох посадовців були зроблені одному і тому виданню "Голосу Америки".

Читайте також: Словенія націлилась придбати бойові машини Patria, САУ Caesar та ПЗРК Mistral
JAS 39 Gripen

"Я ніколи не чув, щоб українці відмовлялися від винищувачів Gripen. Навпаки, це тема, яку мій президент постійно піднімає перед керівництвом Швеції", - повідомив Ігор Жовква.

Він також додав, що до вступу Швеції до НАТО вони не могли давати жодних обіцянок, але зараз "президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони - з відповідними органами Швеції".

Водночас Тобіас Біллстрьом повідомляв, що рішення поставити на паузу можливу передачу винищувачів "було ухвалене через те, що Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів - і F-16, і Gripen - надто багато".

Також слід додати, що, за словами екс-міністра оборони України Олексія Резнікова, у серпні 2023 року представники Командування Повітряних сил ЗСУ, включно із командувачем Миколою Олещуком, відвідували Швецію з метою тестування Gripen. І було офіційно повідомлено, що українські ПС "будуть за нього боротись" за цей винищувач.

JAS 39 Gripen

Після цього у вересні з'явилась інформація, що міноборони Швеції проводило оцінку кількості літаків, які можливо передати до України. І нібито мова йшла про 16-18 винищувачів JAS 39 Gripen. Але якраз з цього часу постачання шведських винищувачів зникає "з радарів".

Лише у березні 2024 року міністру оборони Швеції Полу Йонсону нагадали про цей намір, але він зазначив лише що постачання Gripen "не виключається", але "вписано" в постачання F-16, який є пріоритетом. Потім він уточнив, що рішення призупинити постачання літаків було коаліційним.

JAS 39 Gripen F-16
F-16 та JAS 39 Gripen

А згодом і з'явився коментар вже від очільника шведського МЗС, який також додав, що Швеція посилала Україну літаками далекого радіолокаційного виявлення ASC 890. І це дійсно значне посилення, яке об'єктивно може вважатися еквівалентом передачі ескадрильї винищувачів.

У будь-якому випадку, головним є те, що у Києві та у Стокгольмі готові вести мову щодо можливості передачі Gripen. І тепер головне - реалізувати задумане. Бо на фоні озвученої поточної потреби України у 128 винищувачах, одними F-16 цю потребу точно ніяк не закрити.

Читайте також: Німеччина передала обіцяні 100 ракет до Patriot: скільки вони коштують та скільки часу знадобилось