xcounter
#

Словенія націлилась придбати бойові машини Patria, САУ Caesar та ПЗРК Mistral

3708
Patria AMV
Patria AMV

Для збройних сил Словенії загальною чисельністю 6,5 тисяч такі закупівлі у будь-якому випадку будуть більш ніж значними

Міністерство оборони Словенії повідомило, що підписало разом із французьким оборонним відомством лист про наміри щодо закупівлі колісних самохідних артилерійських установок Caesar та переносних зенітних ракетних комплексів Mistral.

Закупівля цих видів озброєння буде проходити у межах стимулювання країн ЄС щодо закупівлі європейського озброєння. І хоча це ще не підписання твердого контракту, Словенія, будучи членом НАТО, твердо йде шляхом посилення свого невеликого війська (чисельність збройних сил країни - 6,5 тисячі).

Читайте також: Німеччина передала обіцяні 100 ракет до Patriot: скільки вони коштують та скільки часу знадобилось

Звісно поки рано говорити про кількісні показники, але слід зазначити, що загалом у країні з великокаліберної артилерії зараз є лише 18 ізраїльських 155-мм гаубиць TN-90 (M845), яка є версією Soltam M-71, але з довжиною ствола 45 калібрів.

TN-90 (M845)
TN-90 (M845)

Щодо ПЗРК, то наразі все що є у Словенії з засобів протиповітряної оборони загалом - радянські "Игла". Саме тому вибір Mistral доволі очевидний, як і оголошений намір купити у Німеччини ЗРК IRIS-T SLM за 200 млн євро.

Але найбільший контракт може бути на фінські Patria AMV XP. Про намір його укласти повідомив прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб під час саміту НАТО у Вашингтоні. Який, як йдеться у повідомленні від міноборони Словенії, повідомив, що країна вийшла із проєкту закупівлі німецький бронемашин Boxer. Перемовини щодо них тривали два роки, але тепер пріоритетним є фінська Patria.

Patria AMV XP
Patria AMV XP у версії БМП

З боку Defense Express зазначимо, що Любляна домовилась з Берліном про постачання 45 колісних бронемашин Boxer за "круговими постачаннями". Це мала бути компенсацією передачі Україні танків М-84 (югославська ліцензійна копія Т-72). Але вочевидь домовитись із німцями так і не вийшло. При цьому країна вже має на озброєнні 30 Patria у версії БТРів, тому вибір цілком логічний.

Водночас для Франції контракт зі Словенією на постачання Caesar та Mistral можливо розглядати, як чергову віху. Щодо САУ, то хоча поточними операторами цієї артсистеми, включно із Францією, є шість країн, ще п'ять включно із Литвою, Естонією, Чехію та Бельгією замовили її за останні роки. Саме тому Словенія скоріш за все стане 12 оператором Caesar.

Caesar
Caesar

Щодо Mistral, то цей ПЗРК із інфрачервоним наведенням вже знаходиться на озброєнні понад 30 країн. При цьому у ЄС цей засіб ППО вже можливо вважати основним, бо у 2022 році його замовила Хорватія, а у 2023 році одразу п’ять країн ЄС - Естонія, Бельгія, Франція, Кіпр та Угорщина домовились щодо його спільних закупівель.

Mistral
Mistral

Вкрай важливо пам'ятати, що попри дійсно обмежені можливості Словенія стала доволі вагомим донором озброєння для України. І це попри відсутність, як значних оборонних бюджетів, так і запасів озброєння.

Любляна офіційно передала до ЗСУ: танки М-84 та M-55S, БМП M-80A, зенітки Zastava, ще югославські бронемашини BOV, безпілотну систему Belin власного виробництва та інше озброєння, військову техніку та боєприпаси.

Читайте також: Можна зробити ППО на базі 155-мм гаубиці зі снарядами для рейкотрона, збивати ракети буде дешевше за Stinger