xcounter
#

Які п’ять компаній з Італії приєдналися до українського Альянсу обороних індустрій, що налічує вже 74 учасники

3332
Centauro II
Centauro II

Україна та Італія обговорили співпрацю у низці різних секторах оборонно-промислового комплексу

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості на своєму офіційному сайті оприлюднило повідомлення, в якому розповідає, що до українського Альянсу оборонних індустрій, про створення якого стало відомо наприкінці вересня, увійшли п’ять великих компаній з Італії.

Зустріч відбулася вчора, 16 листопада. Італійську делегацію очолив заступник оборонного відомства країни генерал-лейтенант Люціано Портолано, до складу делегації входили представники компаній, посол Італії П’єр Франческо Дзадзо і члени дипломатичного корпусу.

Читайте також: У ГУР оголосили, що вже успішно знищив "Бобер" на який збирали у проєкті Black Box
Мінстратегпром
Італійська делегація під час зустрічі, фото — Мінстратегпром

З боку України у зустрічі брали участь міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, два його заступники, Ганна Гвоздяр і Сергій Боєв, і очільник АТ "Українська оборонна промисловість" Герман Сметанін.

Під час зустрічі було обговорена співпраця в різних секторах оборонно-промислового комплексу, зокрема йшлося про кооперацію виробників продукції військового призначення з України та Італії. Італійські компанії зацікавлені співпрацювати у співробітництві в авіаційній галузі, розмінуванні, виробництві бронеавтомобілів, захисті повітряного простору та обміну технологічними інноваціями (на останнє італійський уряд виділяє окремі кошти).

Мінстратегпром
Фото — Мінстратегпром

Водночас до Альянсу оборонних індустрій долучилися п’ять італійських компаній. Це Leonardo S.p.A., транснаціональний гігант, що спеціалізується на аерокосмічній, оборонній сфері на сфері безпеки. До складу компаній входить низка дочірніх підприємств, також Leonardo має частки у понад 10 спільних підприємств, серед яких MBDA (25%) та Eurofighter GmbH (21%).

Італійська Leonardo представляє дійсно широкий спектр продукції і бере участь у новітніх проєктах озброєння, зокрема у створенні нового винищувача наступного покоління GCAP спільно з Великою Британією та Японією. Є розробником та виробником низки гелікоптерів, зокрема ударного AW249, націлюючись з ним передусім на ті країни, які шукають заміну для радянських літаків, таких як Мі-24; а Польща у жовтні отримала гелікоптери AW149. Також в доробку Leonardo є навчально-тренувальний літак M-346.

Також можна згадати, що італійська компанія нещодавно представила дві сучасні турелі, одну для встановлення на бронетехніку, і ще одну — для морських платформ. Ці системи передусім мають стати хорошими "дронобійками". Працюють над такими сучасними концепціями, як ройові технології для прориву ППО тощо.

Компанія Fincantieri є одним з найбільших італійських суднобудівних підприємств, одним з напрямків якого є військові кораблі (дві верфі), а також ремонт та перебудова суден.

У доробку компанії — легкий багатоцільовий авіаносець класу Cavour (С 550), есмінці, фрегати (наприклад, спільний з французами проєкт фрегатів типу FREMM), корвети тощо.

Компанія Elettronica займається розвитком напрямку радіоелектронної боротьби, а також має інтереси у сфері кібербезпеки і, крім того, націлена на космічну сферу. FAE Group S.p.A є виробником спеціальної техніки, зокрема пропонує машини розмінування на дистанційному управлінні. Зрештою, Iveco Defense Vehicles, яке має в своєму активі низку сімейств бойових броньованих машин та інших транспортних засобів, а також роботизованих систем.

Як відзначають у Мінстратегпромі, сьогодні Альянс оборонних індустрій налічує 74 компанії з понад 20 країн світу, які висловили готовність сприяти розвитку українського оборонно-промислового комплексу.

Читайте також: НАТО посилить свою розвідку новими AWACS, але перший літак отримає через 8 років