xcounter
#

Італія хоче грати більшу роль в авіаційному проєкті GCAP, і це типова проблема таких програм

2938
Зображення — BAE Systems
Зображення — BAE Systems

Італійці наголошують на тому, що хочуть мати більшу частку в бойовій авіаційній програмі, в якій вони беруть участь спільно з англійцями та японцями

Італійська компанія Leonardo хоче відігравати більшу роль у проєкті Global Combat Air Program (GCAP або ж Глобальна Бойова Авіаційна Програма), в якій також беруть участь Велика Британія (BAE Systems) та Японія (Mitsubishi Heavy Industries), і яка, серед усього, передбачає й створення нового винищувача.

Так, генеральний директор компанії Роберто Чинголані заявив, що їхня позиція у проєкті GCAP має бути переглянута "у бік підвищення". Очільник Leonardo наголошує на тому, що у програмі досі "не встановлені квоти" і що сьогодні це просто "велика лабораторія", цитує його слова видання Infodefensa.

Читайте також: Франції для військ не вистачає українських Ан-124 "Руслан", але й заміни нема

Як відзначається, заява Чинголані прозвучала за декілька днів після того, як оборонне відомство Італії виступило з вимогами про "справжню тринаціональну програму", яка буде базуватися на справедливому розподілу ролі кожної країни у проєкті GCAP.

Таку заяву міноборони зробило після появи новин про те, що штаб-квартира програми буде розташована у Лондоні, і що саме Велика Британія та Японія будуть домінувати у цьому проєкті.

Водночас Чинголані наголошує на тому, що Leonardo має "набагато більш просунуті навички у певних секторах" і що їм ще "багато чого доведеться зробити з японцями та англійцями". Наприклад, відзначається, що учасники GCAP ще не розподілили бюджет програми, який може сягати десятків мільярдів євро.

Серед сильних сторін, які може запропонувати Leonardo, очільник компанії називає зокрема "ройові технології" для майбутнього винищувача, який повинен "вміти" керувати одночасно 30-40 безпілотниками.

"Ті, у кого є навики, мають сісти за стіл і сказати: подивімося, хто що може зробити. Сильна роль має вимірюватися на основі навиків", — відзначає Чинголані. У жовтні він планує провести низку зустріч з партнерами, зокрема з Великої Британії, а у листопаді планує відправитися в Японію.

Тут варто відзначити, що проблема перерозподілу ролей, на яку італійці акцентують у рамках програми GCAP, загалом типова для таких багатонаціональних проєктів.

Як приклад можна назвати ту ж програму FCAS, в якій беруть участь Франція, Німеччина та Іспанія, і в якій теж не все йде так просто, бо країни не можуть домовитися про розподілення частки кожного з них у створенні основного компонента програми — євровинищувача NGF.

гібрид
Демонстратор можливості створення євротанка у вигляді гідриду Leopard 2 та Leclerc на виставці Eurosatory-2018 (фото: MilitaryLeak)

Чи той же євротанк MGCS як спільний проєкт Франції та Німеччини, який забуксував після того, як до його участі, крім конгломерата KNDS, залучили й Rheinmetall, який теж хоче просувати свої розробки.

Читайте також: Скільки танків і бронемашин, артилерії та літаків має ЦАХАЛ