xcounter
#

Leonardo показала одразу дві сучасні турелі, які передусім мають бути крутими "дронобійками"

6170
Скріншот з відео DefenseWebTV
Скріншот з відео DefenseWebTV

Варіанти для бронетехніки та надводних платформ можуть використовувати снаряди з повітряним підривом і передусім мають бути ефективними проти асиметричних загроз

Італійська оборонна компанія Leonardo на виставці SeaFuture 2023, що проходила з 5 по 8 червня на військово-морській базі La Spezia, представила свої дві нові дистанційно-керовані турелі для броньованої техніки та морського базування, як йдеться на офіційному сайті компанії Leonardo.

Перша з них – Lionfish 30, яка поповнить однойменне сімейство турелей морського базування, серед яких вже є 12,7-мм Ultralight, Inner, Reloading та Top, а також 20-мм версія.

Читайте також: Чим можна замінити вертольоти Мі-24: одним з варіантів може бути "новинка" від італійської Leonardo
LeonFish дистанційно керована турель
Нова 30-мм турель серії Lionfish, зображення Leonardo

Нова турель призначена передусім для встановлення на невеликі морські платформи, такі як катери, і призначена для боротьби з "усіма типами асиметричних загроз" – йдеться передусім про безпілотники та гелікоптери, а також такі складні завдання, як боротьба з декількома цілями одночасно, з чим дозволяють справлятися інтегровані у систему складні алгоритми штучного інтелекту. Окремо акцентується увага на підвищену ефективність системи проти мінідронів та мікродронів.

Нова турель оснащена оптико-електронною системою спостереження. Може використовувати всі типи боєприпасів 30x173 мм, зокрема з повітряним підривом, уламково-фугасні та бронебійні.

Турель Lionfish 30 може стріляти як одиночними пострілами, так і безперервною серією чи запрограмованим пакетом. Швидкострільність – до 200 снарядів за хвилину, ефективна дальність – 3500 м. Маса турелі без боєприпасів становить 1450 кг.

Lionfish 30
Панель управління Lionfish 30

Друга розробка – дистанційно керована турель Hitfist 30 UL – компактний та легший варіант установки в однойменній серії від Leonardo, які мають варіанти з 25-мм, 30-мм та 40-мм гарматами.

Leonardo Hitfist 30 UL
Hitfist 30 UL, фото – Leonardo

Як стверджується, Hitfist 30 UL було створено для машин, що мають суворі обмеження по вазі корисного навантаження, зокрема для бронемашин-амфібій. Як відзначається, завдяки використанням снарядів з повітряним підривом, турель ефективна "проти всіх видів асиметричних загроз.

Розробник зауважує, що обидві дистанційно керовані башти оснащені новою 30-мм системою озброєння з електроприводом X-GUN, яка створена на базі інноваційних запантентованих технологій компанії.

Читайте також: Італія виділила Україні не тільки ЗРК SAMP/T, але й САУ PzH 2000 та M109 на кілька батарей