xcounter
#

У ГУР оголосили, що вже успішно знищив "Бобер" на який збирали у проєкті Black Box

27798
Дрон-камікадзе "Бобер"
Дрон-камікадзе "Бобер"

"Бобер", який став результатом збору Black Box, ​вже завдав збитків РФ на понад 900 млн доларів

Дрон-камікадзе українського виробництва "Бобер", який став відомим завдяки вочевидь тестовим ударам по Москва-Сіті, доволі активно використовується фахівцями Головного управління розвідки Міноброни України для ураження дійсно важливих об'єктів РФ.

Про це розповів співробітник ГУР МО з позивним "Калібрі", який "розкрив" на що збирали кошти у проєкті Black Box, заснованим рік тому ГУР, фонду "Повернись живим" та блогера Ігоря Лаченкова. Нагадаємо, що метою цього масштабного збору було 230 млн грн. Але "Бобер" - це не єдина складова цього проєкту.

Читайте також: Румунія цілий рік готувалася до перших стрільб з ЗРК Patriot, але все одно сталася "технічна помилка"

І як повідомлено, "Бобер" був використаний для ураження заводу із виробництва електроніки для ракет типу Х-31, Х-35 та Х-59, а також складу на якому "зберігалися ракетні частини до балістичних ракетних комплексів".

Але це лише два публічні приклади його застосування, а загальний результат використання засобів закуплений за проєктом Black Box стали збитки для ворога у розмірі 900 млн доларів з січня по серпень (включно) 2023 року.

Нагадаємо, що перше зображення і взагалі інформація про існування цього дрона, без оголошення не те що його характеристик, а навіть призначення, було опубліковане ще у травні, а вже повноцінно продемонстрований лише у липні, коли його існування та призначення було зрозумілим на фоні атак Москви.

При цьому цілком можливо, що атаки на неї стали для самих дронів випробувальним полігоном, бо дозволяли оцінити реальні можливості дрона на найбільш захищеному та прикритому усіма можливими засобами ППО та РЕБ об'єкті.

Зрештою сам "Бобер" при заявленій дальності польоту у 800 км дійсно можливо вважати доволі прагматичним рішенням. Тим паче, що новина про його реальне успішне застосування можливо й перекликається з заявою міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна про те, що Україна вийшла на виробництво "десятків аналогів Shahed-ів".

Читайте також: Чому саме T-7A Red Hawk під умовною назвою F-7 у США розглядають як заміну F-16