xcounter
#

Як у Польщі здійснюють модернізацію військової авіації - частина 2

В Польщі експлуатють знайомі і в Україні вітчизняні БАК  FlyEye від WB Electronics  /  Фото: WB Electronics
В Польщі експлуатють знайомі і в Україні вітчизняні БАК FlyEye від WB Electronics / Фото: WB Electronics
2125

Протягом останніх двох років військово-політичним керівництвом Республіки Польща була прийнята низка ключових рішень щодо технічної модернізації власних повітряних сил. Вони визначатимуть обриси цього виду сил щонайменше на середньострокову перспективу. Експерт Defense Express з’ясовував деталі

Раніше, в частині 1, ми писали про модернізацію бойової авіації, транспортної та спеціальної авіації та гелікоптерів повітряних сил ЗС РП. Сьогодні – про те,

Як польське військо поповнюється безпілотною авіацією

У травні 2021 року в рамках термінової потреби у Туреччині закуплено 4 комплекси середньовисотних БПЛА Bayraktar TB2, поставка першого з них запланована на кінець жовтня 2022 року, останнього - на квітень 2024 року.

Читайте також: "Шпаргалка" для України у цифрах та зразках: глобальне оновлення авіації та ППО Польщі до 2035 року
Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L, польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
В Польщі хочуть підсилити власне військо турецькими Bayraktar TB2 з боєприпасами MAM-C та MAM-L

Кожний комплекс включатиме 6 дронів ТВ2, 6 оптоелектронних головок Wescam MX-15D, 2 РЛС SAR, 6 cистем ідентифікації свій-чужий, 3 наземні станції управління, 3 мобільних термінали передачі даних для збільшення дальності.

Поряд з цим, логістичний пакет включатиме плануючі бомби МАМ-L/C, запасні частини, надання гарантійних послуг компанією Baykar протягом 2-х років, 2 тренажери, а також підготовку і перепідготовку екіпажів і техперсоналу у Туреччині та Польщі. Також угодою передбачено трансфер технологій для можливості обслуговування та ремонту двигунів, наземних станцій та бортових камер. Технічне обслуговування покладатиметься на авіаційний завод у м.Торунь.

Польща має отримати  комплекси Bayraktar TB2,  польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Польща отримує комплекси Bayraktar TB2

Закупівля БПЛА ТВ2 не пов'язана з жодною з програм Плану Технічної модернізації. Втім, зазначеним планом передбачається придбати для потреб ЗС Польщі кілька безпілотних систем. Зокрема, у червні ц.р. Інспекторат озброєння повідомив про намір розпочати технічний діалог щодо придбання для потреб Ракетних військ і артилерії 2-х типів БПЛА.

Перший з них – тактичний апарат класичної аеродинамічної схеми короткого радіуса дії з масою до 150 кг, дальністю дії понад 100 км, часом перебування у повітрі понад 6 годин з можливістю автономного виконання місії за межами досяжності станції управління в автоматичному режимі. Апарат має бути оснащений оптоелектронною головкою, лазерним підсвітлювачем цілі та РЛС класу SAR. Бажано, щоб дрон можна було інтегрувати з польською системою управління артилерійським вогнем Topaz.

БПЛА,  польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
У червні ц.р. Інспекторат озброєння повідомив про намір розпочати технічний діалог щодо придбання для потреб Ракетних військ і артилерії 2-х типів БПЛА.

Друга платформа класу "міні" повинна мати масу не більше 12 кг, дальність дії не менше 40 км і час перебування у повітрі не менше 2-х годин. Оснащення – оптоелектронна головка. Дрон має запускатися і повертатися без необхідності використання пускових пристроїв і спеціальної аеродромної інфраструктури. Він також має інтегруватися з системою Topaz.

Триває оголошений у грудні 2020 року процес закупки 2-х тактичних безпілотних комплексів короткого радіуса дії з дронами вертикального старту (шифр Albatros). Апарати призначені для розвідки та спостереження у цілодобовому режимі як над суходолом, так і над морем, участі у пошуково-рятувальних операціях. Програма перебуває на етапі вибору виконавців, наразі відомо про два претенденти.

Використання Bayraktar TB2,  польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Використання Bayraktar TB2 дозволяє отримати точні координати цілей у режимі онлайн

Авіаційний завод WZL№2 продовжує працювати над створенням тактичного БПЛА короткого радіуса дії (шифр Orlik). Укладена у 2018 році угода передбачає поставку у 2021-2026 роках 8 комплексів з опцією на додаткові 4. Кожний комплекс складатиметься з 5 дронів PGZ-19R (з дальністю дії понад 150 км і тривалістю перебування у повітрі до 12 годин) та відповідного наземного обладнання.

БПЛА Orlik - PGZ-19R,  польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Авіаційний завод WZL№2 продовжує працювати над створенням тактичного БПЛА короткого радіуса дії / БПЛА Orlik - PGZ-19R

Втім, виявилося, що термін поставки щонайменше у 2021 році не буде дотриманий через технічні причини – створена вже платформа виявилася надто малою для передбаченої великої кількості обладнання. Тому її перепроектовано і збільшено. Загалом тактико-технічні вимоги до неї передбачають можливість оснащення наступними засобами: оптоелектронна головка Wescam MX-8 з 4 сенсорами, РЛС SAR, транспондер та локалізатор.

Поряд з цим, у вересні 2020 року Інспекторат озброєння уклав угоду з польською компанією Asseco Poland S.A. на поставку для ЗС РП 6 комплексів класу "мікро". Вони призначатимуться для ведення розвідки й спостереження вдень і вночі, передусім йдеться про видову розвідку. Йдеться про апарати вертикального старту і посадки, що зможуть підійматися на висоту понад 2000 м, з дальністю дії 1,2 км. Стартова маса дрона – до 1,6 кг. Найбільший горизонтальний розмір дрона – до 70 см. Комплекс складається з 4-х БПЛА (у т.ч. 2 запасних) і станції управління.

польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
у вересні 2020 року Інспекторат озброєння уклав угоду з польською компанією Asseco Poland S.A. на поставку для ЗС РП 6 комплексів класу "мікро" (24 коптери) / Фото: Asseco Poland S.A.

Відкрита частина Плану Технічної модернізації Війська Польського на 2021-2035 роки містить інформацію щодо двох цікавих проектів, що офіційно перебувають на стадії аналітично-концептуальних досліджень.

польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Відкрита частина Плану Технічної модернізації Війська Польського на 2021-2035 роки містить інформацію щодо двох цікавих проектів

Перший з них (шифр Harpi Szpon) передбачає створення малопомітного автоматизованого бойового дрона для виконання розвідувально-ударних місій під управлінням наземної станції або літаючих платформ. МО Польщі передбачає можливість участі польської промисловості в американських програмах розвитку БПЛА такого класу.

Друга програма (шифр Gladius) – створення пошуково-ударного дрона у форматі баражуючого боєприпасу. В асортименті пропозицій потенційних учасників містяться такі функції, як обмін інформацією щодо викритих цілей, а також можливість координації дій у складі рою.

польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Схема застосування розвідувально-ударної багатошарової система розумного повітряного рою W2MPIR від WB Group
польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Одним з кандидатів на створення системи в рамках програми Gladius може бути запропонована WB Group розвідувально-ударна багатошарова система розумного повітряного рою W2MPIR / Фото: Defense Express
Поряд з дронами, ЗС Польщі планують придбати у 2025-2030 роках 4 безпілотні аеростати постійного радіолокаційного контролю повітряного простору (шифр Barbara). За наявними даними, ці платформи матимуть радіус дії до 200 км і мають працювати на висотах 2-4 км.
польське військо поповнюється безпілотною авіацією, Defense Express
Програма Obserwator передбачає придбання супутників, мікросупутників, які працюватимуть у сфері видової розвідки.

Насамкінець, План Технічної модернізації Війська Польського на 2021-2035 роки містить ще одну цікаву позицію – програму Obserwator. Вона передбачає придбання супутників, мікросупутників тощо, які поряд з пілотованими літаками розвідки та БПЛА працюватимуть у сфері видової розвідки. Разом з ними, військо буде мати наземні центри управління та обслуги орбітальних систем та розміщених на них сенсорів. Проектом Національної Космічної програми передбачається виведення на навколоземну орбіту польського супутникового угруповання MikroGlob у складі 4-х мікросупутників оптичної розвідки і опціонально – ще одного з пошуково-рятувальними функціями (SAR).

Читайте також: Безпілотники Bayraktar TB2 для Польщі вперше оснастять радарами Osprey від компанії Leonardo