xcounter
#

Безпілотники Bayraktar TB2 для Польщі вперше оснастять радарами Osprey від компанії Leonardo

Польща має отримати шість комплексів Bayraktar TB2 – усього 24 безпілотники
Польща має отримати шість комплексів Bayraktar TB2 – усього 24 безпілотники
3784

Польща стане першим користувачем відомих турецьких безпілотних комплексів Bayraktar TB2 у новій комплектації.

Польща уклала контракт з турецькою компанією Baykar Makina на закупівлю 4 комплексів з 24 оперативно-тактичними розвідувально-ударними безпілотними літальними апаратами Bayraktar TB2. Перший комплекс польські військові мають отримати до кінця 2022 року, а весь контракт має бути виконаний до кінця 2024 року.

Зазвичай "очами" цих БпЛА є гіростабілізовані платформи з оптико-прицільними станціями WESCAM MX-15 EO/IR від канадського підрозділу американської компанії L3Harris, або системи CATS власної розробки від компанії Aselsan. Зокрема, CATS вже замінила на нових версіях Bayraktar TB2 станцію MX-15D.

Читайте також: Збройні Сили України відпрацьовують нову тактику застосування Bayraktar TB2 та "Джевелінів"
Використання Bayraktar TB2 дозволяє отримати точні координати морських цілей у режимі онлайн
Використання Bayraktar TB2 дозволяє отримати точні координати цілей у режимі онлайн

Проте Польща стане першим користувачем Bayraktar TB2, що також будуть оснащуватись італійськими радарами Osprey 30 AESA SAR від компанії Leonardo.

Osprey 30 AESA SAR
Osprey 30 AESA SAR від компанії Leonardo

Як повідомив турецький оборонно-промисловий портал Savunma Sanayi ST, на кожен комплекс буде закуплено по два таких радари. Тож кожен БпАК Bayraktar TB2 для збройних сил Польщі матиме наступну комплектацію:

  • 6 безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2;
  • 3 мобільні наземні станції управління Baykar Mobile YKİ;
  • 3 мобільні станції ретрансляції (для розширення покриття);
  • 6 оптоелектронних головок Wescam MX-15 EO / ІЧ;
  • 2 радари Leonardo Osprey 30 AESA.

Osprey 30 AESA
Osprey 30 AESA - це спеціальний легкий бортовий радар Х-діапазону з можливостями SAR

Радар Osprey 30 AESA - це спеціальний легкий бортовий радар Х-діапазону з антенами фазового сканування (АФАР). Він також має можливості SAR (радар з синтезованою апертурою), відстежування маршруту виявлених об’єктів, картографування місцевості та погодного радару.

AW101 helicopters
Версія встановлення антен радару Osprey AESA на гелікоптері

Кількість антен залежить від кутового покриття, яке повинна забезпечувати станція. У мінімальній комплектації з однією антеною станція важить 28 кг. Конфігурація, яка буде використовуватись у польських машинах, швидше за все, матиме 4 антени для забезпечення 360-градусного покриття.

За словами виробника, радар має максимальну дальність 200 морських миль (прибл. 370 км) і може виявляти різні типи цілей, у тому числі морські.

Архітектура Osprey AESA забезпечує високу надійність, що робить її ідеальною для довготривалих операцій спостереження. За твердженням розробників, радар Osprey однаково добре підходить для виявлення складних цілей і на морі, і на суші. Це, до речі, було однією з причин, чому ВМС США закупили Osprey 30 для своїх безпілотних вертолітних платформ MQ-8C Fire Scout.

Радарну станцію можна встановити на Bayraktar TB2 як взаємозамінне корисне навантаження на місце оптико-електронного модулю Wescam MX-15 EO/IR. Це популярна мультиспектральна система вагою 22 кг, оснащена HD-камерою та інфрачервоною камерою, лазерним підсвітлювачем та далекоміром.

Має автотрекер і чотирьохосову стабілізацію. Наразі головки такого типу недоступні для турецьких машин через санкції, введені у зв'язку з використанням Азербайджаном БпЛА Bayraktar у ході війни за Нагірний Карабах. Тому, швидше за все, вони будуть придбані польською стороною окремо.

CATS
Система CATS від Aselsan вже замінила на нових версіях Bayraktar TB2 станцію MX-15D від від канадського підрозділу американської компанії L3Harris. CATS також має телевізійний та тепловізійний канал с потужним зумом, лазерним далекоміром та лазерним каналом для наведення високоточної зброї, а також функцію автосупроводження цілей.

Кожен з комплексів Bayraktar для Польщі матиме як мобільні станції управління, так і ретранслятори. Це дозволяє збільшити дальність керування безпілотником, яка для останніх версій становить 300 км.

Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України
Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України. На задньому плані - мобільні станції управління та ретрансляції.

Безпілотник у ході польоту може передаватись від однієї станції управління до наступної з можливістю швидкого реагування на поточну ситуацію. З цією метою Туреччина побудувала мережу диспетчерських пунктів, а Україна планує створити подібну систему вздовж узбережжя.

Читайте також: ​Bayraktar TB2 ВМСУ вилетів на чергування під час навчань армії та флоту США у Чорному морі