xcounter
#

"Очі" до безпілотників будуть свої: Туреччина виходить з канадського "блоку"

Несподівана канадська заборона на компоненти до дронів примусила Анкару до швидких дій та висновків
"Очі" до безпілотників будуть свої: Туреччина виходить з канадського "блоку"
3067

Рішення канадського уряду припинити експорт ключових компонентів безпілотників до Туреччини у черговий раз звернуло увагу на поточні зусилля цієї країни до розвитку самодостатньої оборонної промисловості. Провідне спеціалізоване американське видання Defense News 13 жовтня опублікувало статтю під назвою "Canadian block on drone parts shows Turkey’s defense industry still not independent / Канадська заборона на компоненти до дронів показала, що оборонна промисловість Туреччини все ще не незалежна". Тож у чому залежність і які висновки з цієї історії зробила Анкара?

"Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (Recep Tayyip Erdogan) часто заявляв про те, що під його управлінням з 2002 року Туреччина зменшила залежність від іноземних систем озброєнь з 80 до 30 відсотків.

У цьому є правда, хоча фактичні відсотки залишаються загадкою, головним чином через складність визначення того, що є справді місцевою чи національною системою", стверджується у публікації видання Defense News.

Читайте також: Призупинення експорту канадської оптики до Туреччини не вплине на комплектність нових БпАК Bayraktar TB2 для України: важливі подробиці

Більшість турецьких "національних" систем у різній ступені залежать від іноземних складових, часто включаючи критичні частини, доступні лише за кордоном.

Так "місцевий" ударний вертоліт T129 є турецьким варіантом італійсько-британського гелікоптера AgustaWestland A129 Mangusta. Місцева промисловість Туреччини ще не має технологій з виробництва гелікоптерних двигунів.

"Національний" танк нового покоління "Алтай" також стикається з великими затримками через відсутність іноземного двигуна та системи трансмісії.

Турецький танк нового покоління "Алтай". Йому потрібні потужні двигуни

Перша док-станція платформи для висадки турецьких кораблів TCG Anadolu вступить у експлуатацію наступного року, але судно вартістю понад $1 мільярд будується за ліцензією іспанської Navantia.

Навіть найбільший успіх Туреччини за останні кілька років, безпілотник місцевого виробництва, відомий під назвою Bayraktar TB-2, має критичні іноземні частини.

Найбільший успіх Туреччини у безпілотній тематикці - БпАК Bayraktar TB-2

Ця проблема зараз знаходиться у центрі уваги після оголошення 5 жовтня міністром закордонних справ Канади Франсуа-Філіппа Шампані (Francois-Philippe Champagne) призупинення дії дозволів на експорт оборонної продукції з Канади до безпілотних літаків до Туреччини, яка підтимує Азербайджан у азербайджано-вірменському військовому конфлікті.

Більшість турецьких "національних" систем у різній ступені залежать від іноземних складових

Франсуа-Філіпп Шампані зробив цю паузу у експорті разом із наказом до його міністерства розслідувати твердження про те, що канадська технологія безпілотників використовується у боях.

Це рішення було прийнято після заяв групи з питань роззброєння Project Plowshares. Ця група оголосила про факти багатомільйонного експорту високотехнологічних датчиків та технології націлювання, вироблених L3Harris WESCAM у Берлінгтоні, штат Онтаріо.

На думку фахівців групи Project Plowshares це суперечить внутрішньому законодавству Канади та її міжнародним зобов'язанням відповідно до Договору про торгівлю зброєю ООН, до якого уряд Трюдо приєднався майже рівно рік тому.

(У свою чергу, Міністерство закордонних справ Туреччини, як повідомляла Deutsche Welle, звинуватило Канаду у подвійних стандартах, заявивши: "Канада не бачить заперечень проти експорту зброї до країн, які у воєнному відношенні залучені до кризи в Ємені, де відбувається одна з найбільших гуманітарних трагедій століття.

Більше того, Канада блокує експорт оборонної продукції союзнику по НАТО, водночас намагаючись представити поставки, які навіть критикувалися у доповідях експертів ООН, як внесок у регіональну безпеку. Пояснення такій позиції немає". )

L3Harris WESCAM, канадська філія американського гігантського оборонного гіганту L3Harris, є одним з провідних світових виробників та експортерів електрооптичних / інфрачервоних (EO / IR) сенсорних систем візуалізації та орієнтування. Всі ці компоненти входять до корисного наватаження безпілотників Bayraktar.

"Ці датчики є невід'ємною частиною їх здатності вести війну безпілотниками, що вони робили протягом останніх кількох років у кількох зонах конфлікту", - заявила для Радіо Канада Інтернешнл Келсі Галлахер, дослідниця проєкту Project Ploughshares. "Якби експорт цих датчиків був повністю зупинений, то Туреччина не мала б датчиків, необхідних для проведення сучасних авіаударів".

"Це [призупинення канадських поставок] може спричинити зриви на виробничій лінії, - сказав один місцевий аерокосмічний аналітик, - якщо не замінити їх негайно. Можуть бути деякі інші іноземні постачальники, які будуть використані для вирішення проблеми. Але це переважно західна (включаючи Ізраїль) технологія, і з політичних причин вона може не дійти до турецьких виробників".

Однак найвища посадова особа Туреччини з питань закупівель озброєнь Ісмаїл Демір (Ismail Demir), президент Агентства з оборонних закупівель SSB, вже має рішення

6 жовтня - на наступний день після рішення Канади про заборону експорту - він повідомив, що Туреччина незабаром почне масово виробляти електрооптичну систему CATS, яка замінить технологічі рішення WESCAM, яка використовується у тому числі і у безпілотнику Bayraktar TB-2.

Електрооптична система CATS

Електрооптична систему CATS вже розроблена і виготовлена у компанії Aselsan - провідному підприємстві країни з електроніки, найбільшій оборонній компанії Туреччини.

Ісмаїл Демір повідомив, що Aselsan також розпочала роботу над розробкою майбутньої версії системи CATS.

Читайте також: У Канаді з'ясовують, чи законно сенсори Wescam воюють на турецьких безпілотниках у Нагірному Карабаху