xcounter
#

У Канаді з'ясовують, чи законно сенсори Wescam воюють на турецьких безпілотниках у Нагірному Карабаху

Що, тепер і українським Bayraktar TB2 не можна буде влучати у ворожі цілі?
У Канаді з'ясовують, чи законно сенсори Wescam воюють на турецьких безпілотниках у Нагірному Карабаху
1969

Федеральний уряд Канади заявив, що розслідує підозри в тому, що вироблені у Канаді системи спостереження та прицілювання нелегально використовуються Азербайджаном у конфлікті з Вірменією.

Йдеться про сенсорні системи, що містять лазерні підсвітлювачі для наведення лазерних керованих бомб, які скидаються з безпілотників. Ці високотехнологічні модулі виготовляє канадська компанія L3Harris Wescam (Берлінгтон, штат Онтаріо). Туреччина використовує сенсорні системи Wescam для оснащення різних військових безпілотників власного виробництва.

Запатентоване програмне та графічне візуальне рішення L3Harris Wescam видно на кадрах авіаударів, де азербайджанські Bayraktar TB2 здійснюють удари по цілям армянських підрозділів у Нагірному Карабаху.

Читайте також: Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)

Як приклад, достатньо показове відео с сайту міноборони Азербайджану, на якому безпілотники, які розроблені турецькою компанією Baykar, знищують кілька вірменських танків Т-72. На відео - типова прицільна марка від L3Harris Wescam.

"Ми знаємо, що канадські технології використовуються у цьому конфлікті", - стверджуть тепер громадські активісти та окремі політики у Оттаві. Додає олії у вогонь і Вірменський національний комітет Канади. Організація представників вірменської діаспори у країні виступила з заявою, що "Канада фактично стає співучасником злочинів, скоєних Азербайджаном і Туреччиною".

Один з високотехнологічніх модулів для повітряних платформ, які виготовляє канадська компанія L3Harris Wescam (Берлінгтон, штат Онтаріо).

Келсі Галлахер, дослідник канадської групи з контролю над озброєннями, заявила, що азербайджанські військові, як видається, використовують канадське устаткування: "Судячи з кадрів графічного накладання на відео з авіаударів в Азербайджані, виявляється, що ВПС Азербайджану застосовують у конфлікті системи канадського виробництва Wescam".

"Кадри ракетних ударів азербайджанських військових по вірменським озброєнням, розміщені в Інтернеті, містять графічне накладання на відео з безпілотника, яке візуально відповідає тому, яке вироблено L3Harris Wescam", - стверджують і канадські експерти.

БпАК Bayraktar TB2
БпАК Bayraktar TB2 с оптичним модулем від Wescam

Але це, власне, секрет пілішінеля. БпАК Bayraktar TB2 дійсно комплектується сенсорними оптичними системи спостереження та прицілювання за допомогою лазерних підсвітлювачів Wescam (хоча є версія аналогічного корисного наватаження, виготовленого компанією Aselsan).

У липні 2020 р. міністр оборони Азербайджану оголосив, що країна придбає турецькі безпілотники. Тоді було повідомлено, що Азербайджан зацікавлений у безпілотниках Bayraktar TB2, вироблених спільним підприємством, до складу якого входить турецька компанія Baykar Technologies.

Baykar Technologies - виробник БпАК Bayraktar TB2 - також має на своій території авторизований сервісний центр для обслуговування усієї лінійки продукції Wescam, яка застосовується на безпілотних комплексах. Це, до речі, офіційно вказано на сайті компанії Baykar.

Тепер громадські активісти та політики у Канаді намагаються з'ясувати, за яких умов продукція Wescam експортувалась до Туреччини. А відтак - чи мала Туреччина право на реекспорт цих систем до Азербайджану у складі безпілотників Bayraktar TB2.

Лунають заяви, що, мовляв, Туреччина може перепродувати продукцію та технології Wescam в Азербайджан, порушуючи умови дозволу на експорт з Канади.

“Немає публічних даних про те, що Канада експортувала ці сенсори до Азербайджану. З іншого боку, нещодавно ми бачили, як Туреччина передавала обладнання Wescam своїм союзникам у Лівії, всупереч канадському та міжнародному експортному контролю. Це породжує тривожний, але ймовірній висновок про те, що Туреччина може повторювати таку поведінку з Азербайджаном", - лунають заяви та припущення у канадських медіа.

Перевірка модуля Wescam для БпFR Барьяктар на потужностях компанії Байкар

У жовтні минулого року Канада оголосила про заморожування видачі нових дозволів на експорт зброї та військових товарів до Туреччини. Так само вчинила і низка європейських країн - після вторгнення турків на півноч Сирії і активних бойових дій проти курдів.

Туреччину звинуватили у порушенні міжнародного гуманітарного права внаслідок невибіркових авіаударів, які завдавали шкоди цивільному населенню, у тому числі на північному сході Сирії.

У квітні 2020 р. Федеральний уряд Канади заявив про поновлення розгляду дозволів на експорт технологічіної продукції до Туреччини. Але "компанії повинні розраховувати на відмову в запитах на експорт товарів Групи 2".

Група 2 - одна з дев'яти категорій товарів військового призначення, яка, серед іншого, включає системи зображення та датчики, які виробляє Wescam. Однак уряд заявив, що будуть винятки для "програм співробітництва" в рамках Організації Північноатлантичного договору .

Статистичні дані Канади свідчать, що експорт продукції Wescam до Туреччини впав після введення мораторію, але навесні знову почав зростати. Отже, як завжди, чортеня ховається у деталях. Оттава тепер вимушена з цими деталями якось розібратись. Міністр закордонних справ Канади поставив завдання своїм чиновникам розслідувати претензії та запити канадських політиків.

Bayraktar TB2
Кориговані боєприпаси MAM-L та MAM-С виробництва Roketsan - основне озброєння Bayraktar TB2

На останок зауважимо, що турецькі БпЛА BayraktarTB2, які закуплені для Збройних Сил України, також оснащені оптичними системами з підсвітлювачами цілей від канадської компанії Wescam. Що, тепер і нам не можна з них влучати у ворожі цілі, якщо буде потрібно?

Читайте також: ​Азербайджан та Вірменія назвали та показали на відео втрати один одного за останній час