xcounter
#

Як проґавити контракт одразу на 450 БТР і "кинути" власну "оборонку": Бразилія не погодила продаж Guarani Україні

32032
Фото: Iveco Defence Vehicles
Фото: Iveco Defence Vehicles

Бразильська компанія могла б отримати вигідний контракт на постачання Україні 450 бронетранспортерів, але натомість залишилася ні з чим

Бразилія не буде продавати Україні свої бронетранспортери Guarani – видання Infodefensa розповідає низку цікавих деталей про історію з бразильськими бронетранспортерами, яка зрештою добігла свого доволі очевидного та логічного завершення.

Так, ще на початку травня цього року стало відомо, що Україна через конфіденційний дипломатичний документ 27 квітня подала запит уряду Бразилії на закупівлю одразу 450 бронеавтомобілів Guarani у "медичній" версії – Specialized Ambulance Transport Armored Vehicle (VBTE AMB).

Читайте також: Бразилія зробила свою крилату ракету з дальністю на 300 км, і там справді цікавий проект
БТР Guarani Україна Бразилія
Україна мала б отримати 450 БТР у медичній версії, фото – Infodefensa

Для Бразілії, яка так не хоче "дратувати Росію" умови були доволі цікаві – Україна повинна була гарантувати, що їхні броньовані машини (які мала б отримати ДСНС) будуть використовуватися лише для гуманітарних місій, зокрема евакуації поранених, і не будуть задіяні безпосередньо у бойових діях. Водночас оплату контракту мали б взяти на себе союзники України.

Guarani
Бронемашина Guarani Фото: Iveco Defence Vehicles

Ба більше, ця угода мала б бути надзвичайно вигідною для виробника бронетранспортерів – компанії Iveco Defence Vehicles (IDV), бо замовлення на 450 БТР мало б допомогти як розширити виробничу лінію, так і активізувати роботи зі створення нових модифікацій Guarani для бразильської армії.

А також контракт на сотні машин допоміг би закрити "прогалину" у замовленнях, яка утворилася через те, що безпосередньо Бразилія ледь не вдвічі скоротила замовлення на бронетранспортери від IDV – з 1500 до 900 одиниць.

Втім, скористатися такою можливістю Бразилія не захотіла – як стверджують в Infodefensa, Департамент зі стратегічних питань, оборони та роззброєння МЗС країни ще в середині травня відхилив запит на продаж Україні бронетранспортерів Guarani – водночас виробника про відмову поінформували лише через півтора місяця після відхилення запиту, в останній тиждень червня.

Бразилія у цій всій історії не тільки проґавила вигідний контракт на 450 бронетранспортерів, але й фактично має "дипломатичну невдачу", з урахуванням того, що та ж Європа очікувала від бразильців чіткішої позиції стосовно України.

Але загалом відмова у продажі бронетранспортерів Guarani Україні загалом виглядає доволі "логічною" – з урахуванням вже раніше окресленої чіткої позиції Бразилії, яка то відмовлялася передавати Україні боєприпаси до танків Leopard 1A5 та зенітних самохідних установок Gepard (через що, до речі, постраждала та ж IDV), то відхилила запит США на передачу Україні декілька десятків Ми-17 та Ми-35, які тепер просто згниють як металобрухт.

Читайте також: У Embraer кажуть, що не мають з Україною "відкритої розмови" про літаки A-29 Super Tucano