xcounter
#

Бразилія зробила свою крилату ракету з дальністю на 300 км, і там справді цікавий проект

8438
Пуск крилатої ракети AV-MTC з бразильської ракетної системи ASTROS II Mk6, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Пуск крилатої ракети AV-MTC з бразильської ракетної системи ASTROS II Mk6, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Справа не тільки в концепції комплексу, але й у тому, що поки ніхто в Латинський Америці не має власний ОТРК

Бразильська оборонна компанія Avibras на виставці LAAD Defense & Security 2023 презентує дві нові версії своєї ракетної системи ASTROS II - модифікація Mk6, інтегрована з дозвуковою крилатою ракетою AV-MTC з дальністю стрільби до 300 км, та модифікація AFC з більшою кількістю направляючих та вищою автономністю управління стрільбою.

Обидві ці розробки заслуговують на окрему увагу. Бо тут само по собі виглядає неочікуваним, що власний аналог системи HIMARS має Бразилія, і що ця ж країна розробила власний ОТРК з дальністю стрільби до 300 км, "ядром" якого виступає дозвукова КР, і це при тому, що більше ніхто в Латинській Америці не має власні далекобійні ракетні комплекси. Ну і по своєму специфічним виглядає те, що такі амбітні розробки має держава, що доволі часто відрізняється "миролюбними" заявами щодо війни РФ проти України.

Читайте також: Колумбія все ж таки закупила ізраїльські колісні САУ Atmos, які обрала замість Caesar: оголошена ціна та кількість артистем
Бразильська дозвукова крилата ракета AV-MTC, фото - Gabriel Orosco

Виробництво ракетної системи ASTROS II Бразилія почала ще у 1983 році, виготовляли не лише для власної армії, але й на експорт також. Портфель експортних замовлень на цю систему в 1980-х роках досяг 1 мільярда доларів, ASTROS II тоді купили Лівія, Саудівська Аравія, Ангола та Ірак.

Загалом ця ракетна система продавалась на експорт в 6 країн, загальний обсяг виробництва ASTROS II складає близько 270 одиниць. За даними The Military Balance 2022, бразильська армія мала в своєму розпорядженні лише 18 одиниць ASTROS II Mk3M та 18 одиниць ASTROS II Mk6.

Вперше про адаптацію системи ASTROS II Mk6 під дозвукову крилату ракету AV-MTC стало відомо наприкінці 2019 року, коли Бразилія вперше презентувала прототип такої КР. Бразильська AV-MTC має твердопаливну силову установку, комбіновану систему наведення (інерційна+ GPS), довжина фюзеляжу – 5,5 метрів, польотна маса – 1400 кг, зокрема маса БЧ – 200 кг, варіанти спорядження боєголовки – або унітарна уламково-фугасна, або касетна на 64 суббоєприпаси.

Пуск крилатої ракети AV-MTC з бразильської ракетної системи ASTROS II Mk6, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Зараз одна пускова від ASTROS II Mk6 вміщає дві ракети AV-MTC. Весною 2022 року системою ASTROS II Mk6 з ракетою AV-MTC зацікавився Єгипет, але було укладено контракт на купівлю – поки що невідомо.

Якщо говорити про особливості ASTROS II AFC, то вони полягають ось у чому. Станом на зараз системи ASTROS II можуть вести вогонь лише в складі "вогневого батальйону" на 18 машин, при цьому для управління стрільбою потрібні одразу 5 допоміжних машин різного призначення. При цьому всі 18 ракетних систем та машини управління мають розміщуватись по суті скупчено, що значно "просаджує" живучість зокрема під час контрбатарейної стрільби.

Щоб вирішити цю проблему, конструктори бразильської Avibras вирішили інтегрувати на ASTROS II AFC власну автоматизовану систему управління вогнем, яка тепер дозволить кожну із пускових установок використовувати автономно, як це є наприклад на тому ж M142 HIMARS.

Склад машин управління стрільбою для батареї ракетних систем ASTROS II та номенклатура реактивних снарядів до цієї системи, ілюстративна інфографіка від Avibras

Бразильці вирішили також збільшити вогневу міць ASTROS II AFC шляхом нарощення кількості пускових комірок, наприклад така система зможе відстрілювати аж 4 крилаті ракети AV-MTC або 6 керованих ракет SS-150 з дальністю стрільби до 150 км, для планується замість базового шасі Mercedes-Benz 2028A 6x6 використовувати шасі від чеської Tatra - T815-790R39 6×6 та T815-7A0R59 4×4.

ASTROS II має екіпаж в 3 особи, номенклатура ракет до цієї системи виглядає так:

  • SS-09TS – некеровані, до 40 ракет на ПУ, дальність стрільби до 10 км;
  • SS-30 – некеровані, до 32 ракет на ПУ, дальність стрільби до 30 км;
  • SS-40G – керовані, до 16 ракет на ПУ, дальність стрільби до 40 км;
  • SS-60 – некеровані, до 4 ракет на ПУ, дальність стрільби до 60 км;
  • SS-80G – керовані, до 4 ракет на ПУ, дальність стрільби до 90 км.
Номенклатура реактивних снарядів до ASTROS II, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина хоче мати одразу дві сучасні ракетні системи, але поки все в рамках "меморандумів"