xcounter
#

Бразилії надзвичайно вигідно продати Україні одразу 450 БТР Guarani, і для цього є "обхідний шлях"

30696
Бронемашина Guarani, фото Iveco Defence Vehicles​
Бронемашина Guarani, фото Iveco Defence Vehicles​

Хоча не виключено, що уряд Бразилії цілком може заблокувати й таку угоду

Бразильське видання Tecnologia & Defesa в одному зі своїх матеріалів розповідає, що Україна зацікавлена у закупівлі бразильських бронетранспортерів, і що наш уряд нібито через військового аташе при посольстві України в Бразилії 27 квітня вже спрямував офіційний запит на закупівлю до 450 БТР VBTP-MR Guarani (6х6) від компанії Iveco Defence Vehicles (IDV).

Iveco Defence Vehicles Guarani Бразилія Україна
Бронемашина Guarani Фото: Iveco Defence Vehicles

Як кажуть у виданні, йдеться про закупівлі бронемашин у медичній версії для Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Бронетранспортери пофарбують у червоні та жовті кольори і їх будуть використовувати для евакуації як цивільних, так і поранених із зон бойових дій в госпіталі.

Читайте також: Дикий пацифізм у дії: як Бразилія замовила, але не змогла купити колісні танки Centauro II

Відзначається, що Україна нібито планує закупити машини одразу з бразильською системою управління та контролю (С2), оплачувати постачання машин для ДСНС будуть союзники України.

Закупівля машин саме у медичній версії пояснюється тим, що ці машини будуть використовувати тільки в гуманітарних місіях і не будуть брати безпосередню участь у бойових діях, щоб Бразилія таким чином змогла зберегти свій "нейтралітет".

З одного боку – якщо ця історія, звичайно, отримає своє продовження – така історія виглядає досить дивно після того, як Бразилія неодноразово казала чітке "ні" щодо постачання зброї в Україну.

Зокрема можна згадати випадок з Ми-17 та Ми-35, коли бразильці відзначили, що вони є прихильниками "мирного врегулювання". Або ж відмову цієї країни передавати снаряди до Leopard 1A5 та Gepard, через що, до речі, вони поплатилися тими ж БТР Guarani, бо німці "увімкнули" експортний контроль і заблокували продаж цих машин Філіппінам.

І після усіх цих новин закупівля одразу чотирьох з половиною сотень бронемашин – нехай і в медичній версії – виглядає досить дивною. З іншого боку, як кажуть у виданні, через низку причин Бразилія насправді має бути надзвичайно зацікавленою у такому контракті.

Бо така масштабна угода дозволила б виробнику розширити виробничу лінію своїх бронетранспортерів, забезпечити створення більшої кількості робочих місць, а гроші з контракту можна було б спрямувати на створення інших модифікацій бронетранспортера для сухопутних військ країни.

Guarani Бразіля Україна
Фото: Iveco Defence Vehicles

Зрештою, безпосередньо виробник цих машин – компанія IDV раніше вже подавала запит, щоб їй дозволили розпочати перемовини щодо продажу машин, але їй відмовили. Ну і не зайвим буде згадати, що в березні 2023 року стало відомо, що

Бразилія скоротила замовлення на БТРи Guarani майже вдвічі

– з 1500 до 900, і додатковий контракт, який майже "покриє" цю різницю, для виробника зайвим аж ніяк не буде.

Також стверджується, що відмова від продажу машин "може ще більше скомпрометувати імідж Бразилії в очах громадськості". Бо йдеться ж не про продаж зброї, а машин, які допоможуть врятувати та захистити більше життів. Хоча наскільки це турбує безпосередньо бразильский уряд – питання доволі суперечливе.

Відзначається, що це не вперше, коли Україна подавала запит на закупівлю цих машин – раніше Бразилія відмовила нам у виробництві від 100 аж до 1500 бронемашин Guarani у десантній версії.

Читайте також: Бразилія зробила свою крилату ракету з дальністю на 300 км, і там справді цікавий проект