xcounter
#

Поки весь світ озброєються, Бразилія скоротила замовлення на БТРи Guarani вдвічі

4810
БТР Guarani (всі фото: Exército Brasileiro)
БТР Guarani (всі фото: Exército Brasileiro)

І це вже друге поспіль рішення скоротити закупівлю бойової машини, яка мала б витягнути сухопутні війська Бразилії з 70-х років

На фоні збільшення оборонних бюджетів по всьому світу та реальної тенденції із дефіцитом озброєння, у Бразилії, як то кажуть, "своя атмосфера".

Як повідомляє Infodefensa, міноборони Бразилії веде перемовини з Iveco Defense Vehicles з метою скоротити замовлення на колісні бойові машини Guarani, з 1500 одиниць, які замовлені зараз до 900. Й це вже буде друге скорочення, бо на початку 2010-х років мова йшла про потребу у 2000 Guarani. А наразі завод, який здійснює їх збирання у Бразилії вже випустив близько 600 одиниць.

Читайте також: Нова тактика ракетної атаки РФ: 81 пуск, 70% ефективність проти Х-101 та "Калібрів", але масове використання ворогом "Кинджалів"
Guarani
Guarani у версії бронетранспортера

Таким чином, якщо домовленість буде досягнута, то підприємству залишитись виготовити лише 300 Guarani. Через це їх виробництво планують тримати у низькому темпі із виготовленням до 60 машин на рік, що дозволить заводу розтягнути виробництво.

Зазначимо, що Guarani був національним бразильським проектом із широким ступенем локалізації виробництва іноземних комплектуючих, який був доведений до рівня 60%.

Загалом ця бронемашина на шасі 6х6 основана на шасі від італійської Iveco, й у найпотужнішій версії озброєна бойовим модулем від AEL Sistemas, яка є бразильською "дочкою" ізраїльської Elbit Systems, з головним озброєнням у вигляді американської 30-мм автоматичної гармати Mk44 Bushmaster II.

Guarani
Guarani у версії колісної БМП

Guarani мав прийти на заміну цілому ряду бронетранспортерів, які зараз експлуатуються у бразильський армії, зокрема EE-11 Urutu та гусеничним M113. Але тепер, скоріш за все, плани виводу цієї техніки з озброєння будуть переглянуті.

EE-11 Urutu
EE-11 Urutu

А рішення скоротити замовлення на Guarani пов'язано із браком коштів. Бо окрім старих БТРів Бразилія хоче замінити й колісні танки EE-9 Cascavel та обрало італійські Centauro II. Загальна потреба у цих машинах складає 221 колісних танків, а перша партія з 98 одиниць була оцінена у 900 млн євро, тобто по 9,1 млн євро за один Centauro II.

EE-9 Cascavel
EE-9 Cascavel

Ця закупівля вже викликала обурення у певних можновладців, й рішення щодо закупівлі було заблоковано через суд. Мотивація цього рішення була - навіщо у мирний час витрачати гроші на зброю, коли є інші потреби, зокрема у сфери медицини та освіти.

Також нагадаємо, що на початку лютого Бразилія затопила свій єдиний авіаносець São Paulo, який під прапором країни був у морі лише 206 днів.

Читайте також: Час передати МіГ-29 до України нарешті прийшов: міністр оборони Словаччини закликав передати винищувачі ЗСУ