xcounter
#

Як часто в росіян падає рідкісний "Форпост", і що у них взагалі з ударними БПЛА

9126
Рашистський БПЛА "Форпост", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський БПЛА "Форпост", ілюстративне фото з відкритих джерел

Або чому замість повноцінних розвідувально-ударних комплексів рашисти вимушені ставити на "Шахеди" та "Ланцети"

Увечері 11 січня 2023 року з рашистами трапився подвійно курйозний випадок – у Білгородській області РФ розбився безпілотник "Форпост" із керованою авіабомбою КАБ-20С на борту.

Курйоз перший тут полягає в тому, що росіяни самі "убили" свій БПЛА об лінію передач, курйоз другий – їм довелось переробляти розвідувальний дрон для застосування керованих авіабомб, бо армія РФ майже не має повноцінні розвідувально-ударні безпілотні комплекси.

Читайте також: США тренуються збивати рашистські Х-101, "допомагає" заслужений F-117
Рашистський БПЛА "Форпост" скидає КАБ-20С під час навчань "Запад-2021", фото ілюстративне

Власне, рашистський "Форпост" - це ж копія ізраїльського безпілотника Searcher Mk II. За деякими даними, всього російський ВПК виготовив близько 100 таких БПЛА, тому тут кожна одиниця буквально "на вагу золота". А тут самі ж рашисти як мінімум двічі самі розбивали свої безпілотники "Форпост" - окрім 11 січня 2023 року, ще був випадок у липні 2022 року, коли дрон упав на житлові будинки в Таганрозі.

Ще мінімум 5 таких БПЛА збили Сили оборони України – у відкритих джерелах є згадки про збиття 4 червня, 1 та 27 липня, 31 серпня та 21 грудня 2022 року.

Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів

В свою чергу, росіянам довелось перероблювати розвідувальний "Форпост" під "ударний" варіант, бо їх проект по виробництву розвідувально-ударних БПЛА "Орион" зазнав невдачі.

Кремль сподівався, що це буде їх "аналог" безпілотника Bayraktar TB2, але далі у них, як завжди, "щось пішло не так". Тому на початок 2022 року армія РФ мала лише один комплекс в складі трьох безпілотників "Орион", перший з яких Сили оборони України збили у квітні, другий – наприкінці вересня, третій – наприкінці грудня минулого року.

Кремлівські пропагандисти улітку 2022 року заявляли про начебто збільшення обсягів виробництва безпілотників "Орион". Але такі заяви поки що не знайшли свого підтвердження у відкритих джерелах та на полі бою.

Рашистський С-70 "Охотник" в парі із Су-57, ілюстративне зображення з відкритих джерел

До повномасштабного вторгнення в Україну росіяни хизувались ще одним своїм "безпілотним вундерваффе" - реактивним С-70 "Охотник", що в теорії мав би брати до 2,8 тонн бойового навантаження, зокрема некеровані 500-кг авіабомби, та діяти в парі із Су-57. До війни Кремль планував вже в 2023 році почати серійне виробництво цього реактивного безпілотного бомбардувальника, тепер же мова про те, що лише на побудову виробничих потужностей знадобиться близько 5 років.

У лютому 2021 року Міноборони РФ уклало установчий контракт на поставку дальніх безпілотників "Альтиус" із заявленою тривалістю польоту до 48 годин та бойовим навантаженням до 1 тонни. Але як на практиці просувається виробництво цих БПЛА – навіть самі орки воліють не згадувати про це вголос.

Російський БПЛА "Альтиус", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці всі невдачі Кремля з проектами "класичних" розвідувально-ударних БПЛА власне й пояснюють, чому рашисти зараз роблять ставку саме на дрони-камікадзе, де технологічність виробництва "принесена в жертву" масованості застосування.

Читайте також: Рашисти хочуть в 2023 році виготовити більше 40 бойових літаків, головним чином – Су-34 та Су-57