xcounter
#

Fuchs Evo від Rheinmetall проти Patria: у Бундесвері нечувана битва з інсайдами щодо нового БТРа

Fuchs Evo та Patria 6×6
Fuchs Evo та Patria 6×6
12041

Битва йде за замовлення на 800-1000 бронетранспортерів для збройних сил Німеччини

У Німеччини розгорається справжня битва за доволі масштабний контракт для Бундесверу, який стосується одразу 800-1000 бронетранспортерів. Це потенційна угода на 4 млрд євро лише на виготовлення машин та ще мільярдні угоди на їх обслуговування та модернізацію.

Для Німеччини закупівля нових бронетранспортерів доволі очевидна потреба, бо основним досі залишається TPz-1 Fuchs, який накреслювали у 60-70-х роках, а постачання почались у 1979 та тривали до 1986 року. Якраз у кількості 1000 одиниць для збройних сил лише Західної Німеччини.

Читайте також: РФ знову згадала про "Деривация-ПВО" на шасі БМП-3 та переробкою С-60

Але, попри появу та замовлення колісних бойових машин Boxer, яких наразі у Бундесверу близько 400 одиниць, замінити ними всі бронетранспортери не вийшло і німецьке військо все одно потребує дешевшого та легкого бронетранспортера.

І, як написав Bloomberg з опорою на власні джерела у німецькому оборонному відомстві, на заміну старим Fuchs має прийти його нова версія Fuchs Evo від Rheinmetall. Мовляв, контракт на 900 одиниць та на 4 млрд євро вже скоро буде узгоджений, а постачання мають стартувати у 2025 році.

Але потім, з опорою на не менш авторитетні та надійні джерела, Bild написав, що міноборони Німеччини планує закупити 800-1000 Patria 6x6, а інформація Bloomberg вже не актуальна. Мовляв, оборонне відомство не влаштувала ціна Fuchs Evo та відсутність його серійного виробництва.

Саме тому, фінська Patria, пропозиція якої нібито виграла, відкриє локалізоване виробництво цієї машини на потужностях Flensburger Fahrzeugbau та DSL Defence Service Logistics. Це не дивно, бо фінська оборонна компанія Patria спеціально об'єдналась зі своїми німецькими партнерами для участі у цьому конкурсі.

А постачання мають стартувати з 2026 року. На жаль видання не оголосило очікувану вартість контракту. Але тоді Patria 6x6 має коштувати менше за 4,44 млн євро, як у випадку Fuchs Evo, звісно, якщо обидва джерела правдиві.

Але щодо цін, то Patria 6x6 дійсно може виявитись дешевшою, як мінімум, 20 березня 2024 року, тобто менше місяця тому, збройні сили Швеції замовили 321 бронетранспортер Patria 6×6 за 470 мільйонів євро. Тобто всього по 1,46 млн євро за одиницю. Водночас ціна на Fuchs Evo невідома, бо ця машина дійсно не виробляється серійно, а лише чекає на своїх замовників.

Щодо характеристик, то Patria 6×6 це 24-тонний бронетранспортер з 400-сильним двигуном, з ємністю до 8-10 осіб у десантному відділені та рівнем захисту STANAG 4569 level 2, з опціональною можливістю збільшення до level 4, тобто від 7,62х39 до максимального 14,5х114.

Patria 6×6
Patria 6×6

Fuchs Evo - 25-тонний бронетранспортер з 455-сильним двигуном, з аналогічною ємністю (об'єм десантного відділення - 10-11,5 кубічних метрів). Щодо рівня захисту він не розголошений, але, скоріш за все, аналогічний.

Fuchs Evo
Fuchs Evo

Тобто мова йде про концептуально однакові машини, тим більше вони можуть бути підігнані під конкретне бачення замовника, бо у випадку бойових машин завжди мова йде про платформу. А тому ціна, умови та строки постачання виходять на перше місце.

Хоча треба зазначити, що є ще один учасник цього конкурсу - Pandur 6x6 від General Dynamics. Тому цілком можливо очікувати ще одного інсайду зі "справжнім" переможцем конкурсу.

Pandur 6x6
Pandur 6x6 Evo

Водночас, для України, як це не дивно, але було б вигіднішим, якби контракт виграв Rheinmetall з Fuchs. Бо німецька компанія планувала відкрити їх виробництво в Україні, а це означає участь українського підприємства, як можливого виробника комплектуючих, у технологічному циклі. Зрештою зараз Німеччина готова в Австралії закуповувати для своїх збройних сил німецькі колісні БМП Boxer.

Читайте також: У ГУР МОУ є чим розвалювати російські оборонні заводи: результат удару по Борисоглєбську з супутника