xcounter
#

РФ знову згадала про "Деривация-ПВО" на шасі БМП-3 та переробкою С-60

8712
Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів

Але в історії з цією установкою є один нюанс, про який ми розповімо нижче

Росія в 2017 році вперше показала дослідний екземпляр зенітної самохідної установки "Деривация-ПВО", виконаної на шасі БМП-3. Російські пропагандисти одразу ж взялись розповідати про цю систему як черговий "аналоговнєт", котрий має собою замінити радянські системи "Шилка" і "Тунгуска".

Однак нюанс тут полягав навіть не в закладених за проектом характеристиках, а в самій 57-мм зенітній гарматі під індексом 2А90 – це мала бути по суті "реанімація" та переробка із старих радянських С-60, із заявленим темпом стрільби до 120 пострілів на хвилину. Цікаво, що при цьому возимий боєкомплект "Деривация-ПВО" складає 148 пострілів, заявлена дальність ураження цілей – до 6 кілометрів, висота ураження – до 4,5 кілометрів.

Читайте також: Міноборони РФ в 2011 році списало мотоцикли, але тепер рашисти їх пустили на штурм
Росіяни везуть в районі Уфи свої розконсервовані С-60 на фронт, жовтень 2022 року, зображення з відкритих джерел

На лютий 2022 року система "Деривация-ПВО" лишалась в статусі дослідної розробки і заодно експоната для різного роду пропагандистських парадів. Питання запуску серійного виробництва цієї зенітної системи вперлисьодразу два нюанси, спричинених невдачами армії РФ на полі бою в Україні.

Перший - шасі під ці самі БМП-3, котрі тепер знадобились для виготовлення нових бойових машин піхоти, втрачених в боях проти ЗСУ. Другий – рашисти ще в 2022 році пішли на масштабну розконсервацію старих радянських зеніток С-60, відповідно виникло питання із "матеріалом" для переробки під гармату 2А90, передбаченої проектом для "Деривация-ПВО".

Зенітна артустановка рашистів на базі БТР-82 із використанням зенітних автоматів 2А7 від ЗСУ-23-4 "Шилка", червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

На цьому тлі виник парадокс, що РФ не вистачило навіть 7 років, із них два уже під час повномасштабного вторгнення, щоб запустити у серійне виробництво свій "аналоговнєт" умовно "мирного" часу. Через що самі рашисти почали шукати умовні "аналоги", як то просто копіювання формату мобільних вогневих груп для боротьби з БПЛА, або ж створення різного роду зенітних установок, як наприклад БТР-82 із стволами від "Шилки".

Втім, ці всі деталі аж ніяк не завадили керівництву рашистської держкорпорації "Ростех" заявити, що вони 1) "нарешті завершують роботу" над системою "Деривация-ПВО", та 2) готуються її застосувати на полі бою в Україні.

Судячи з усього, тут мова насправді про те, що Міноборони РФ таким чином намагатиметься на практиці перевірити, наскільки проект "Деривация-ПВО" є взагалі життєздатним, і чи варто його доводити до стадії серійного виробництва.

Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У ГУР МОУ є чим розвалювати російські оборонні заводи: результат удару по Борисоглєбську з супутника