xcounter
#

Рашисти поставили 23-мм гармати від "Шилки" на БТР-82, вийшло дещо незвичне

27935
Турель із 23-мм гарматами 2А7 для зенітної артустановки на шасі БТР-82, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Турель із 23-мм гарматами 2А7 для зенітної артустановки на шасі БТР-82, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Навіть якщо лише виставковий "аналоговнєт", ця розробка заслуговує на увагу, тому її варто розібрати детальніше

Російські ресурси пишуть, що в них під час одного із форумів відбулась перша презентація дослідного зразка зенітної самохідної артустановки на базі БТР-82, призначеної начебто для боротьби саме проти БПЛА противника. Як озброєння для цієї установки використовуються дві зенітні гармати 2А7 калібру 23 мм від ЗСУ-23-4 "Шилка", обсяг боєкомплекту до автоматів невідомий.

Для управління стрільбою на цій зенітній установці начебто використана оптико-електронна апаратура від російського "НТЦ Элинс", що розташоване в Зєлєноградє (Москва), і з вересня 2022 року року підпало під санкції від Мінфіну США (заборона західним компаніям вести торгові операції з цим підприємством).

Читайте також: Рашисти зробили "дистанційно керовану" ЗУ-23-2, і це насправді цікаво
Зенітна артустановка рашистів на базі БТР-82 із використанням зенітних автоматів 2А7 від ЗСУ-23-4 "Шилка", червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Невідомими також лишаються й інші характеристики цієї системи, як то екіпаж, фактична дальність виявлення та ураження цілей. Тут можемо хіба що відштовхуватись від показника, що для ЗСУ-23-4 "Шилка" "паспортна" дальність стрільби складає 2,5 км, і заодно робити поправку на те, що ресурс стволів зенітних автоматів 2А7 калібру 23 мм, що виготовлялись лише для ЗСУ-23-4 "Шилка", не є безмежним.

Але вцілому таку розробку рашистів можемо охарактеризувати з двох ракурсів – і як спробу зробити "технологічний" замінник для імпровізованих російських зенітних самохідок, створених буквально з "підручних матеріалів", як то наприклад МТ-ЛБ із корабельними зенітками 2М-3 чи ж взагалі БТР-50 із ЗУ-23-2, і заодно як спробу зробити менш "аналоговнєтний" аналог зенітної установки "Деривация-ПВО", що досі "застрягла" на дослідній стадії навіть за 6 років потому після презентації.

Рашистська зенітна САУ "Деривация-ПВО" під час парадної демонстрації, ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо пригадувати деталі, то та сама система "Деривация-ПВО" базується на шасі БМП-3, і мала бути оснащена зенітною гарматою типу 2А90 калібру 57 мм, по суті реанімованою та переробленою С-60, яка мала би відрізнятись збільшеним до 120 пострілів на хвилину темпом стрільби при заявленій дальності стрільби до 6 км та висоті ураження цілей до 4,5 км.

Якщо спробувати оціни "ресурс", який росіяни можуть використати для виготовлення своєї нової "дронобійки", то тут картина виглядає дещо неоднозначно. The Military Balance 2022 говорить, що на початок повномасштабного вторгнення армія РФ мала в своєму розпорядженні загалом 1000 машин типу БТР-82 усіх типів, але від цієї цифри варто відняти як мінімум 493 машин цього типу, втрату яких підтверджують консервативні оцінки Oryx.

Рашистська ЗСУ-23-4 "Шилка", ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, нема даних по кількості ЗСУ-23-4 "Шилка", що на момент повномасштабного вторгнення були в строю або на складах зберігання армії РФ. Можемо взяти хіба що консервативну цифру від Oryx про те, що за час війни проти України рашисти втратили мінімум 8 "Шилок", із яких мінімум п’ять стали трофеями ЗСУ.

Читайте також: У РФ засвітили новий вертоліт РЕБ з вкрай обмеженою інформацією щодо призначення та можливостей