xcounter
#

Рашисти вирішили, чим озброїти свої БТР-50: схоже, що машини скоро з’являться на полі бою

27776
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

БТР-50 помічені тепер вже зі встановленим озброєнням

Ще декілька місяців тому, наприкінці лютого цього року, окупанти вперше "засвітили", що вони вирішили розконсервувати свої старі радянські бронетранспортери БТР-50, ймовірно для того, щоб відправити їх на поле бою в Україну.

БТР-50
Рашисти тягнуть на фронт БТР-50, лютий 2023 року, фото з відкритих джерел

Тоді на опублікованих фото було важко роздивитися, чи мають ці машини якесь озброєння, але нещодавно в мережі з’явилися відео, на яких знову засвітилися БТР-50 – і тепер ми бачимо, що окупанти вирішили озброїти свої машини 23-мм зенітними установками ЗУ-23-2.

Читайте також: Рашисти вже тягнуть на фронт БТР-50, так дійдуть до "парадних" Т-34 з Кантемирівської дивізії

Насправді встановлення такої зброї на БТР-50 не можна назвати чимось дивним, особливо з урахуванням таких "шушпанцерів", як МТЛБ із корабельною зеніткою 2М-3 чи, наприклад, з 57-мм зеніткою.

МТЛБ 2М-3
МТ-ЛБ із корабельною зеніткою 2М-3

Поки що з ЗУ-23-2 "засвітився" лише один БТР-50, і тому важко сказати, чи стане оснащення застарілих бронетранспортерів цими зенітними установками "серійне", хоча можна припустити, що це явно не одиничний випадок.

Водночас тут можна згадати, що під час ще першої появи фото цих машин їм відводили ще роль таких собі нашпигованих вибухівкою "БТР-камікадзе" (а рашисти навіть казали, що вже використовують свої застарілі машини в такій ролі) – з появою озброєних машин ця версія поки що відходить на другий план, але водночас таку ймовірність також не варто виключати.

БТР-50 Україна РФ
Музейний БТР-50, фото ілюстративне

Скільки всього БТР-50 перебуває на базах зберігання РФ сказати важко – у відкритих джерелах можна знайти інформацію про від "деякої кількості" до близько 1000 машин – але варто розуміти, що навіть за такої кількості ймовірно більшість з них непридатні до відновлення.

Нагадаємо, БТР-50 – розробка 50-х років на базі легкого плаваючого танка ПТ-76. Машина має двигун потужністю 240 к.с. і розвиває швидкість по шосе у близько 45 км/год. Запас ходу – до 420 км. Може перевозити до 20 десантників.

Читайте також: Що ще окрім Т-62, БТР-50 може дістати РФ зі своїх запасів