xcounter
#

Рашисти намагались застосувати "Шилку" як "вогневу точку", але щось у них "пішло не так" (відео)

5889
Російська ЗСУ-23-4 "Шилка", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російська ЗСУ-23-4 "Шилка", ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб знищити рідкісну техніку окупантів, попрацювали безпілотники Нацгвардії

Twitter-профіль Ukraine Weapons Tracker виклав відео, яке розповідає – один із артилерійських підрозділів Сил оборони України знищив ЗСУ-23-4 "Шилка" російських окупантів на Харківщині, на Ізюмському напрямку.

Цілевказівку для стрільби давали оператори дронів Національної гвардії України, який саме артилерійський підрозділ вів вогонь – не розкривається. Ворожа "Шилка" була розміщена на околиці лісу, тому могла виконувати задачіяк засіб ППО, або як мобільна "вогнева точка" для стрільби по піхоті чи легкій бронетехніці нашого війська.

Читайте також: ЗСУ знищили раритетну машину управління ППО росіян

Поява російської "Шилки" на полі бою – епізод насправді непересічний. Бо у поточній війні проти України армія РФ доволі нечасто застосовує зенітні установки типу ЗУ-23-4.

Автори порталу Oryx нарахували, що на даний момент рашисти втратили лише шість "Шилок", із яких 2 знищено, 4 – стали трофеями ЗСУ. Для порівняння – автори того ж Oryx наводять консервативну оцінку, за якою окупанти втратили мінімум 7 установок ЗУ-23-2 та мінімум 9 "Тунгусок".

Знищена ЗСУ-23-4 "Шилка" армії РФ на Харківщині, квітень 2022 року, фото - прес-служба 93-ої бригади

У відкритих джерелах майже відсутні згадки про те, що в останні декілька років армія РФ використовувала установки ЗСУ-23-4 для своєї бойової підготовки.

Можемо знайти хіба що згадки про мертвонароджений російський проект модернізації "Шилки" під індексом ЗСУ-23-4М "Шилка-4М", який полягав в установці пускових труб ПЗРК "Игла" та у покращенні внутрішнього комфорту для екіпажу. "Шилка-4М" військових РФ не зацікавила, як заміну було обрано систему "Деривация-ПВО", котра теж досі в серію не пішла.

Демонстраційний зразок російської ЗСУ-23-4М "Шилка-4М", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ знищили на Півдні рідкісну рашистську РЛС "Небо-М": чим вона особлива