xcounter
#

Міноборони РФ в 2011 році списало мотоцикли, але тепер рашисти їх пустили на штурм

18400
Російський військовий мотоцикл "Урал", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський військовий мотоцикл "Урал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Чи взагалі відомо щось про використання таких транспортних засобів в строю окупаційних військ

Кадри у відкритому доступі демонструють, що один із підрозділів армії РФ для проведення штурмових дій залучив навіть мотоцикли, як транспортний засіб для доставки піхоти. Цікаво, що пересування рашистів на полі бою фільмував їх же БПЛА, тобто окупанти в цій історії явно "експериментували", намагаючись перевірити, чи допоможуть їм мотоцикли подолати певну місцевість, яка "перекривається" вогнем артилерії ЗСУ.

Судячи з цих кадрів, саме "експеримент" із мотоциклами росіянам відносно вдався, тобто вони змогли використати цей транспортний засіб для пересування в умовно "сірій" зоні. Але от наскільки це вплинуло на результативність їх штурмових дій – це питання залишилось "за кадром" буквально в усіх сенсах цього слова.

Читайте також: Скільки ракет GEM-T для Patriot виготовляють зараз та скільки мають через два роки
Російські окупанти використовують мотоцикли для пересування на полі бою, квітень 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

На перший погляд, все це вищеописане може виглядати як сцена з фільму "Шалений Макс", особливо після історії з Т-72, на який рашисти поставили буквально "сарай" проти дронів.

Але з іншої сторони, тут слід зробити поправку і на те, що нашими військовими фіксується така тенденція – ворог активно використовує легкі транспортні засоби, як то багі чи квадроцикли для швидкої доставки своєї піхоти до рубежів, де вона спішується і переходить до штурмів позицій ЗСУ. На цьому фоні історія зі спробою рашистів використати мотоцикли виглядає скоріше як спроба доповнення до цієї тенденції.

А можна піти ще далі та згадати, що до 2011 року російські військові мали на своєму балансі мотоцикли як штатні транспортні засоби, але у тому ж році Міноборони РФ вирішило від них відмовитись, бо не змогло вигадати для них концепцію застосування.

Радянський військовий мотоцикл М-72, ілюстративне фото з відкритих джерел

Справді, в тому ж 2010 році російські пропагандистські видання писали про те, що Міноборони РФ не змогло вигадати застосування для мотоциклів, бо мовляв треба проводити "дослідну експлуатацію", а виробники мототехніки не збирались передавати свої вироби безплатно, як це вимагало російське оборонне відомство.

Вони також писали, що в радянські часи мотоцикли використовувались комендантською службою для супроводу танкових колон, але в армії РФ для такого уже використовувались легковики.

Як для розвідки мотоцикли занадто гучні, а для десантних військ армії РФ уже на той момент йшли експерименти з використанням квадроциклів (при цьому рашисти чесно визнавали, що на ці досліди пішли після того, як в 2008 році вкрали в армії Грузії певну кількість таких транспортних засобів). Ну а просто для пересування особового складу- вважалось, що мотоцикли не захищають від уламків, тому не підходять на таку роль.

Рашистські десантники відпрацьовують використання мотоциклів під час навчань "ОДКБ" в 2015 році, зображення з відкритих джерел

Однак цікаво, що ці всі аргументи аж ніяк не завадили армії РФ використати мотоцикли як транспортний засіб для розвідувальних підрозділів десантних військ під час навчань "ОДКБ" в 2015 році. При цьому рашисти використовували цивільні 250 Enduro.

Також варто вказати, що для Міноборони РФ в 2010 році "Ирбитский завод" пропонував модернізовану версію мотоцикла "Урал" ИМЗ-8.1037 GEAR-UP з турелями під кулемети ПКМБ та протитанковими ракетами "Конкурс-М". Але справа не пішла, бо російське Міноборони тоді вимагало поставити ці машини по факту безплатно, давати гроші збиралось тільки після етапу дослідної експлуатації.

Крім того, можемо згадати також і про М-72, котрий активно використовувався в строю армії СРСР.

Радянський військовий мотоцикл М-72, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Ремонт та модернізація українських ЗРК HAWK: продаж погоджено, гроші також є