xcounter
#

Британія будує нову протитанкову оборону: розробки 90-х та 2000-х років не відповідають загрозам

Основний ПТРК британської армії - Javelin
Основний ПТРК британської армії - Javelin
1563

Нова система протитанкової оборони армії Великобританії має з’явитись після 2030 року

Лабораторія оборонної науки та технологій міноборони Великобританії розпочала розробку концепції протитанкової оборони нового покоління у рамках проекту Battle Group Organic Anti-Armor.

Вона передбачає створення чотирьох рівнів захисту від бронетанкової загрози, які будуть представлені новими засобами знищення на різних дистанціях. Починаючи від легких ПТРК, завершуючи винищувачами танків, здатних вести вогонь по цілях поза межами прямої видимості.

Читайте також: Defender Europe 21: реактивна артилерія США провела стрільби в Естонії
армія РФ
У Лондоні абсолютно прозоро оцінюють загрози

Таке рішення пов’язано з тим, що сучасні засоби протитанкової оборони не мають бажаної ефективності.

"Системи, які були створені у 90-х та 2000-х роках - розроблялись без урахування можливостей ведення вогню у русі. За весь час їхнього існування вони жодного разу не зіткнулись із реальною загрозою. А складність їх використання перевершила сподівання розробників", - цитує видання Army Technology слова підполковника британської армії Майка Бакстера.

Армія великобританії
Реальній бойовий досвід Великої Британії за останні роки - конфлікти малої інтенсивності

Також підкреслюється, що протитанкові засоби мають бути ефективними у конфліктах високої інтенсивоності, тобто у боях з противником, який має аналогічний технологічний розвиток.

Саме тому проект Battle Group Organic Anti-Armor має на меті "знизити технологічні ризики", використати дешеві та менші за розміром сенсори нового покоління, а також передбачити можливість протидії засобам активного захисту.

Наприклад, для ближнього бою передбачається створення нового комплексу Close Combat Anti-Armour Weapons, який має замінити Javelin. Він має бути виконаний у переносному та у мобільному варіантах.

Javelin
Водночас у США Javelin не вважають застарілим та регулярно замовляють нові партії цього ПТРК

Одним з прикладів заміни Javelin є французький MMP (Missile Moyenne Portee) від MBDA. Розробник декларує, що це перший у світі "ПТРК п’ятого покоління", завдяки цілій низці нововведень, які Defense Express детально описав у окремому матеріалі.

Для бою на ще меньшій дистанції, скоріше мова йде про декілька сотень метрів, розробки будуть йти під шифром Close-In Self Defence. Одним із прикладів такої зброї можливо вважати експерименти зі створення високоточної ракети для 84-мм гранатомета Carl Gustaf.

Подібні розробки дозволяють доволі легко надати піхотним підрозділам нові можливості лише шляхом інтеграції нового боєприпасу до вже наявного озброєння. Що значно дешевше за створення нового зразка та його впровадженні в армії.

Також програма передбачає створення винищувача танків Overwatch. Про розробку машини за цим проектом Defense Express вже випустив окремий матеріал.

Overwatch General Dynamics MBDA
Проект машини Overwatch від General Dynamics та MBDA

Нагадаємо, що йдеться про оснащення розвідувальної бойової машини Ares, сімейства Ajax від General Dynamics, ракетами Brimstone від MBDA, яку вже адаптували до наземних пусків. Очікувана дальність ураження цілей - на рівні декількох десятків кілометрів.

Проте свої роботи за темою Overwatch вже продемонструвала і Thales, яка також використала у вигляді базової машини Ajax.

Overwatch
Overwatch від Thales

Водночас Thales показала і доволі футуристичний концепт своєї машини Light VLS, який скоріше нагадує бойовий ровер для битв на Марсі, ніж земну бойову техніку.

Light VLS Thales
Light VLS від Thales

Свій концепт продемонстрував і Lockheed Martin, який пропонує ракетну установку з вертикальним пуском, яка буде розміщена на шасі колісної бойової машини Boxer. Серед особливостей цього комплексу - штатний БПЛА для розвідки цілей.

Overwatch Lockheed Martin
Overwatch від Lockheed Martin

Також відомо, що у міноборони Великобританії оцінюють ефективність використання баражуючих боєприпасів для знищення бронетехніки. На їхню користь говорить самостійна дорозвідка цілей та можливість відкласти удар.

Загалом напрям проекту Battle Group Organic Anti-Armor доволі чіткий - збільшити дальність ураження протитанкової зброї, яка тепер вимірюється не тільки у кілометрах, але й у можливості вести вогонь поза межами прямої видимості. Надання додаткової мобільності комплексам, автоматизації ведення вогню, а також можливості подолання активного захисту бронетехніки.

Читайте також: Чехія замінює БМП-2: вибір між CV90, Ascod та Lynx KF41 підійшов до фіналу